Diskuse Babiš – Kalousek: Dojemná neshoda ve všem, i když určitá dohoda je možná

Přestože politické televizní diskuse bývají u nás často nuda, od nedělní diskuse mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a jeho předchůdcem Miroslavem Kalouskem (TOP 09) v Otázkách Václava Moravce se dala očekávat velká a zajímavá bitva. Alespoň se tak dalo usuzovat z jejich neustálého špičkování v Poslanecké sněmovně.

30. 6. 2014

V tomto směru diskuse nezklamala. Neshoda ve většině věcí byla až dojemná. Opět se navíc potvrdilo, že Babiš a Kalousek jsou v současnosti vůbec nejsilnějšími hráči na české politické scéně. Místopředseda TOP 09 jasně zaujímá místo lídra celé opozici, což je varování jak pro komunisty, tak pro ODS. Šéf hnutí ANO je zase zřejmým hybatelem dění ve vládní koalici a to je hodně nepříjemné zejména pro premiéra Bohuslava Sobotku a ČSSD.

Přesto se v určitých momentech zdálo, že veřejně deklarované soupeření obou mužů, které je médii někdy prezentováno jako čiré nepřátelství, není ve všem až tak dramatické. Kalousek například nabídl ministrovi financí možnost podpory blížícímu se schvalování rozpočtu na rok 2015, pokud by ten přistoupil na určité podmínky.

Vicepremiér ho nevyslyšel, protože dál vede permanentní marketingovou a předvolební kampaň, která už podle všeho nikdy neskončí.

Ministr také nedokázal jasně doložit, kde vezme peníze na nejrůznější výdaje. Neustále říká, že ušetří, ale současně dodává, že bude i víc utrácet a investovat. Také tvrdil, že jeho cílem je po vzoru Německa mít v roce 2017 vyrovnaný rozpočet. Vzhledem k růstu plánovaných výdajů je to ale spíše jen zbožné přání.

Na druhou stranu Kalousek v některých případech pořád obhajuje i věci, které mohl zejména ve funkci ministra financí udělat lépe.

Někdy ovšem diskuse obou významných politiků trpěla nesourodostí. Babiš v první části debaty tvrdil, že to byl právě Kalousek, který daně zvýšil, pak v druhé části diskuse, zase že je jindy moc snížil a proto nebyl naplněn rozpočet. Tomu lze těžko porozumět.

V každém případě bylo vidět, že na naší politické scéně existují značně rozdílné pohledy, koncepce a řešení, jak při správě země dál postupovat. Což popírá častá tvrzení, že demokratická diskuse se v tomto směru z našeho prostředí vytrácí. Zatím se tak nestalo.

Přes občasné výpady si navíc jak Andrej Babiš, tak Miroslav Kalousek, odpustili některá extempore a diskuse proběhla poměrně kultivovaně, i když spolu nesouhlasili a vyvraceli si vzájemně většinu svých argumentu. Jenže právě to by mělo být přirozenou součástí politického zápasu.  

Zvláštní byl někdy na nedělní politické diskusi v Otázkách Václava Moravce jen postup moderátora, kterému se zjevně líbí více návrhy ministra financí Babiše. O důvodech podobného porozumění se můžeme jenom dohadovat…

Viliam Buchert

reflex.cz, 29. 6. 2014, rubrika: Zprávy

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme