ČNB poskytne půjčku MMF. Chce ji nechat schválit parlamentem

27. 1. 2012

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek souhlasila s uvolněním 1,5 miliardy eur ze svých devizových rezerv pro bilaterální půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na pomoc problémovým zemím eurozóny.

Vyhověla tak vládě, která ve středu rozhodla, že Česko poskytne měnovému fondu částku do 1,5 miliardy eur, tedy téměř 38 miliard korun.

Bankovní rada však svůj souhlas podmínila tím, že Sněmovna a Senát schválí státní záruku za možné ztráty ČNB. Na garancích už se dříve dohodl guvernér ČNB Miroslav Singer s představiteli vlády.

„Ačkoli ČNB poskytnutí další půjčky MMF vládě nedoporučuje, bankovní rada vzala při svém rozhodování příslib vystavení bonitní záruky státu v úvahu. Souhlas Parlamentu ČR chápe bankovní rada jako vyjádření priority zahraniční politiky České republiky,“ uvedla ČNB ve svém stanovisku.

ČNB chce nechat půjčku MMF…

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) Česko touto půjčkou říká, že patří k zemím, které se díky své ekonomické kondici mohou podílet na pomoci eurozóně. „Nepochybuji, že parlament státní záruku schválí,“ uvedl premiér.

„Rozhodnutí nezávislé bankovní rady České národní banky vítám a oceňuji jako mimořádně vstřícný krok směrem k vládě,“ řekl k rozhodnutí bankovní rady ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Veškeré argumenty, které vedly bankovní radu k tomu, že nedoporučovala vládě poskytnout tuto půjčku, chápu, pokládám za relevantní a vláda se jimi také velmi vážně zabývala. Rozhodnutí o půjčce je rozhodnutím politickým, ČNB vládě vyšla vstříc při spolupráci na nejefektivnějším řešení,“ dodal Kalousek. Půjčka totiž nezatíží státní rozpočet.

Stát bude garantovat 2,5 miliardy eur

Stát převezme garance nejen za současnou půjčku MMF, ale ČNB se zaručí i za předchozí půjčku z doby vlády Mirka Topolánka (ODS), který u centrální banky vyjednal půjčku ve výši jedné miliardy eur.

Rada tak žádá o garanci v souhrnu 2,5 miliardy eur. Garance bude mít podobu zákona, který musí schválit parlament. Vzhledem k tomu, že poskytnutí půjčky MMF podpořila i ČSSD, by zákon měl parlament teoreticky projít bez problémů.

Vláda podle svého středečního vyjádření centrální bance rovněž uhradí rozdíl mezi nižším úročením peněz, které poskytuje MMF, a úroky z bezpečných investic, které by jinak ČNB využívala.

Problém s půjčkou by mohl nastat, pokud by měnový fond nebyl schopen splácet své závazky. To se ale zatím nikdy nestalo. Garance by se v případě nesplácení půjčky ze strany MMF promítla do rozpočtového schodku.

Podle bývalého viceguvernéra ČNB Luděk Niedermayera půjčka neobnáší rizika a, jak řekl v České televizi, je dobrou investicí. Centrální banka schválila půjčku v den, kdy na Světovém ekonomickém fóru v Davosu probíhají intenzivní rozhovory mezi politiky o co možná nejrychlejším řešení eurokrize.

Jiří Vavroň

Právo, 27. 1. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme