Chystá se tvrdý zákaz kouření

V restauracích už si nezapálíte, plánuje ministerstvo zdravotnictví. Normu, která by zakázala kouřit nejen v lokálech, ale také na terasách se stříškou, by vláda měla projednat do konce října. Úplný zákaz kouření v restauracích by pak mohl začít platit v srpnu příštího roku.

16. 8. 2012

Jen máloco totiž Čechy zabíjí s takovou rychlostí a silou jako cigarety: každý den zemře na následky kouření asi šedesát lidí. „To je jeden pořádně přeplněný autobus,“ říká epidemioložka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Eva Králíková. Navíc umírají pasivní kuřáci. Politici to ale doposud vesměs ignorovali. Namísto přísnějších restrikcí, které zaváděly všechny státy Evropské unie, zákonodárci před dvěma lety přijali nejmírnější verzi protikuřáckého zákona od roku 1989. Odpovědnost tehdy prakticky přesunuli na majitele restaurací a na starosty. Ti dnes mohou, pokud chtějí, omezit kouření vyhláškou. Jenomže vyhlášky se příliš neujaly. „Ono totiž není problém vydat vyhlášku, problém je uhlídat, aby se dodržovala,“ vysvětluje předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Ministerstvo zdravotnictví souhlasí. „Předložíme novou variantu zákona. Prozatím nejpřísnější jaká tu kdy byla – úplný zákaz kouření v restauracích,“ řekl legislativní náměstek ministra Martin Plíšek.

A prozatím to vypadá, že má zákon velkou šanci ve sněmovně uspět. Kromě Borise Šťastného z ODS, který je pro zákaz kouření dlouhodobě, se s návrhem ztotožňuje i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. A proti není ani šéfka LIDEM Karolína Peake. „Velmi to vítám. Veřejné kouření v restauracích je nechtěnou reklamou cigaretám. Děti, které to vidí, mohou kouření v restauraci vnímat jako společenskou normu,“ řekla.

Úplný zákaz kouření pravděpodobně podpoří také opozice. „Jako pediatr jsem jednoznačně pro,“ řekl sociální demokrat a člen sněmovního zdravotního výboru Jaroslav Krákora.

Zapálit si cigaretu nepůjde ani na terase se stříškou. Zákon také zvýší pokuty za prodej alkoholu mladistvým

Podobně se podle něj k návrhu postaví většina stranických kolegů. „Domluvili jsme se sice na volném hlasování, už teď je ale zřejmé, že mírná většina bude hlasovat pro přijetí zákona,“ dodal Krákora.

Kuřáci bez nároku na lázně Ministr zdravotnictví Leoš Heger ovšem nepřipravuje jen revoluční protikuřácký zákon. Na začátku srpna ohlásil i několik dalších opatření, která by měla poživače modrého dýmu znevýhodnit.

Kuřáci například nedostanou lázně na pojišťovnu. Rozloučit se s nimi mohou nejen pacienti, kteří trpí plicními potížemi či lidé po infarktu a mrtvici, nově se bude toto omezení týkat i diabetiků a lidí s některými nemocemi trávicího traktu. Pokud budou chtít lidé do lázní podruhé, nesmí předtím kouřit celý rok.

Eva Králíková by šla ještě dál. „Mohli bychom se inspirovat například Velkou Británií, kde se kuřáci znevýhodňují při čekání na kloubní náhradu,“ přiblížila lékařka. Jestliže pacienti chtějí kloub rychle, musí podle ní s cigaretami přestat, případně se o to alespoň pokusit v některém z odvykacích kurzů.

Přísné testy na „kotinin“ V Kanadě a ve Spojených státech se zase kuřáci „negativně bonifikují“ při podpisu nadstandardní smlouvy s pojišťovnou. Zda klient kouří, či nekouří, si pojišťovna přísně prověřuje. Každý musí projít testem na takzvaný kotinin, tedy metabolit nikotinu. Ten se zjišťuje v krvi nebo v moči.

Podle náměstka Plíška se ale zákon nezaměří jen na tabák. Norma také zvyšuje pokuty za prodej alkoholu mladistvým, a to až na milion korun. Stejná sankce hrozí i za porušení zákazu kouření v restauracích.

 

Kouření jako nemoc

* Dříve bylo kouření považováno jen za zlozvyk, dnes je zařazeno mezi dlouhodobá onemocnění.

* V tabákovém kouři bylo prokázáno 60 látek s rakovinotvornými účinky.

* Člověk, který vykouří 20 cigaret denně, do sebe dostane stejné množství rozpadových produktů polonia, jako kdyby chodil každých šest dní na rentgen hrudníku.

* Kouření se podepisuje na každém pátém úmrtí.

* V Česku kouří asi 30 procent dospělé populace. Zdravotní následky mohou mít i pasivní kuřáci, tedy lidé vdechující kouř z cigarety, kterou si zapálil někdo jiný.

* Nyní musí být v ČR na každé restauraci pouze nápis, jestli jde o lokál kuřácký či nekuřácký. Zákon z roku 2010 zakazuje kouření v letadle a ve vlaku, zpřísnil tresty za prodej alkoholu a cigaret dětem. Pokuta je až půl milionu korun. Tři měkké zákony

* 1989 Padl zákaz kouření v restauracích v době podávání snídaní, obědů a večeří. * 2005 Výslovný zákaz kouření v době jídla vypadl.

V restauracích musí být prostory vyhrazené pro kuřáky a nekuřáky.

* 2009 Majitelé restaurací se mohou od července 2010 rozhodnout, jestli se v jejich podniku bude kouřit, nebo ne.

Veronika Rodriguez

Lidové noviny, 16. 8. 2012, Rubrika: Titulní strany, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme