Chalánková: Pro český stát přece nejsou tato norská rozhodnutí vůbec závazná

13. 6. 2014

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek během interpelací projednávala případ Evy Michalákové, které norské úřady na základě neprokázaného obvinění odebraly dvě děti. Po přestřelce mezi ministry a opozičními poslanci nakonec musel zasáhnout premiér Sobotka, který si od členů kabinetu vyžádá o případu podrobnou zprávu.

Realita české Poslanecké sněmovny matku odebraných dětí doslova znechutila. "Děti mají trvalý pobyt v České republice, jsou to Češi a občané českého národa a Česká republika by se o svoje občany měla starat," podivovala se během jednání sněmovny nad chováním českých ministrů Eva Michaláková. "Já se stydím za Českou republiku a jsem šokovaná jednáním poslanců," okomentovala konsternovaně  pro TV Barrandov čtvrteční interpelace.

Kontakt dvakrát ročně

O případu informoval časopis TÝDEN poprvé v červnu loňského roku. Norské úřady obvinily Michalákovou i otce dětí, také Čecha, ze zneužívání potomků. Podezření se však neprokázalo.

Před soudem norská sociálka paní Michalákovou nařkla i z fyzického trestání dětí. Podle matky šlo jenom o občasné "výchovné" plácnutí rukou vedené tak, aby to děti nebolelo. To přiznaly i norské úřady, když konstatovaly, že míra trestů "není závažná". Přesto úřady děti Denise a Davídka matce nevrátily, chlapce daly každého k jinému pěstounovi a matce styk s dětmi omezují. Vidět je smí dvakrát do roka. Neuspěla ani sestra Evy Michalákové, která si děti chtěla vzít do své péče.

Případu se na přelomu loňského a letošního roku ujala poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která v této věci interpelovala několik ministrů. Jsou mezi nimi ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Odpovědi ministrů však prý Chalánkovou zklamaly. Většinou se totiž odvolávali na to, že Norsko je suverénní stát a oni do jeho rozhodnutí nemohou zasahovat. "Je z nich patrná nedůvěra k matce dětí a důvěra v Norsko a jeho systém. Troufám si tvrdit, že stát se to třeba v Somálsku nebo v Pákistánu, reakce ministrů by se nesly ve zcela jiném duchu. Ale stalo se to v Norsku a Norsko je pro řadu z nás přece vzorovým státem. Norsko přece nemůže udělat nic špatného," divila se nad odpověďmi ministrů během interpelací Chalánková.

"Všechny odpovědi pracují s rozhodnutími norských úřadů jako s daností, jako s něčím, co český stát je povinen respektovat. Proč by měl? Na základě jaké mezinárodní smlouvy, když Norsko smluvní stranou žádné takové smlouvy není? Pro český stát tato norská rozhodnutí přece vůbec nejsou závazná. Pro český stát jsou stále povinni pečovat o děti jejich rodiče. Je to jasný střet jurisdikcí, české a norské," dodala s tím, že má pocit, že kdyby se zítra děti objevily na českém území, vláda je s omluvou vrátí do Norska.

"Musela bych být přesvědčena..."

Podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové je však prý důležitý zájem dítěte. "Tato situace je velice komplikovaná nejen po právní stránce, ale i po té lidské a faktické. Takže abych se v nejlepším zájmu dítěte angažovala, musela bych být více než dosud přesvědčena, že to je opravdu v nejlepším zájmu dítěte," řekla Válková.

"V Norsku jsou prostě úplně jiné standardy ochrany dětí, kde zájem dítěte je braný jako něco úplně svatého a možná v jistých případech se nám to může zdát až zase přepísknuté na druhou stranu. Ale máte pravdu. Jim je jedno, jestli je to dítě české, norské nebo indické, měří všem stejným metrem," konstatovala pro změnu ministryně práce Marksová s tím, že jediné, co může udělat, je kontaktovat svou norskou kolegyni.

S tím se ovšem Chalánková nesmířila. "Chtěla bych krátce zareagovat a vysvětlit paní ministryni práce a sociálních věcí, že rodiče byli všech obvinění zbaveni. Jenom aby to bylo jasné. Přesto zůstávají dál odebrány z rodiny a rozděleny," konstatovala.

Celý spor po půlhodinovém projednávání nakonec rozřešil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který slíbil, že iniciuje vyhotovení zprávy o postupu členů vlády v případu odebraných dětí. "Požádám dotčené resorty, aby provedly audit všech kroků, které v této věci byly učiněny," řekl. O výsledcích auditu by měl sněmovnu informovat na příštím zasedání.

PCL, Karel Dlabač

tyden.cz, 12. 6. 2014, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme