Cempírek: Tato vláda jako jediná dotáhla vyrovnání s církvemi do konce

Profesor Václav Cempírek, který byl zvolen poslancem za TOP 09, má za to, že dotáhnout vyrovnání státu s církvemi bylo správné a proběhne bez větších problémů. Tento názor vyjádřil v odpovědi jedné ze čtenářek serveru ParlamentníListy.cz.

6. 3. 2013

"Je to jediná vláda, která po dvaceti letech dokázala vyrovnání s církvemi dotáhnout do konce. Navíc se domnívám, že pokud by Ústavní soud rozhodl o zrušení určité části zákona, pozbyla by automaticky platnost i ta část dohody mezi státem a církví. K tomu dle mě nedojde a majetkové vyrovnání proběhne bez větších zádrhelů," soudí Cempírek.

Vše proběhlo v souladu se zákonem

Čtenářka vystupující pod jménem Zuzana se pozastavila především nad tím, že premiér Petr Nečas podepsal smlouvy s církvemi v rychlosti a v tichosti bez toho, aby počkal na verdikt Ústavního soudu o předběžném opatření. Soudci sice ve středu rozhodli, že předběžné opatření ke smlouvám vydat nemohou, ale čtenářka má za to, že by premiér udělal lépe, kdyby počkal na verdikt. Možná by přesvědčil alespoň část veřejnosti o správnosti vyrovnání státu s církvemi.

Takhle to podle čtenářky vypadá, jakoby premiér kvůli něčemu pospíchal. Poslanec však zdůraznil, že podpis smluv o vyrovnání státu s církvemi se uskutečnil v souladu se zákonem. Legislativa totiž praví, že tyto smlouvy měly být podepsán někdy mezi prvním lednem 2013 a třicátým zářím téhož roku.

(mp)

parlamentnilisty.cz, 6. 3. 2013, rubrika: Aréna názorů

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme