Boj za svobodu si musíme připomínat, když už můžou být estébáci i ve vládě

V neděli si připomeneme dvacáté čtvrté výročí listopadu 1989. Toto výročí je od roku 2001 státním svátkem nazvaným „Den boje studentů za svobodu“. ParlamentníListy.cz se proto ptaly politiků, kteří se bojem za svobodu často zaštiťují, jak budou tento svátek slavit a zda jej v letošním roce považují za aktuálnější než v letech předchozích. Tato otázka se nabízí zejména po volební kampani, kde byl boj za demokracii u některých velmi významnou agendou.

16. 11. 2013

“V uplynulém roce jsem si často uvědomovala, že parlamentní demokracie není něco, co máme garantované do budoucna, ale je to hodnota, za kterou musíme neustále bojovat,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09  Helena Langšádlová. “Za její ohrožení v tuto chvíli považuji snahu prezidenta přivlastnit si více pravomocí, než mu náleží, volbu antisystémových a populistických stran, ale i vzrůstající xenofobii ve společnosti,“ vyjmenovává poslankyně.

Její kolega, další místopředseda TOP 09 Pavol Lukša, je rovněž o významu letošního boje za svobodu přesvědčen. “Měli bychom si jej připomínat o to více, protože už mnoho lidí zapomnělo, jaká zvěrstva prováděla StB a její spolupracovníci už jim nevadí dokonce ani ve vládě,“ připomíná.

Další poslankyně TOP 09, Jitka Chalánková, se domnívá, že společnost je svobodná jen tehdy, když je svobodný jednotlivec. “A takovou svobodu jeden den v dějinách země nezaručí. Svobodný člověk si svou svobodu uvědomuje, hájí ji a pracuje na ní. Svobodný člověk vidí ostatní kolem sebe, snaží se pracovat pro dobro společnosti. Pak se stane taková společnost svobodná,“ vysvětluje. Svobodný člověk, podle Chalánkové, také neočekává, že někdo za něj všechno ideálně vyřeší. Nevěří slibům novodobých samozvaných spasitelů. “Svobodný člověk také ví, že politika je většinou tvrdá práce právě pro ostatní. Nedá si namluvit, že tam ,nahoře; jsou všichni špatní. Nevěří v princip kolektivní viny a sám se usilovně a pracně snaží o nápravu,“ vysvětluje. Toto si podle poslankyně mnoho lidí neuvědomuje, a proto si v sobě neseme dědictví nesvobody. “Snad ne všichni,“ věří.

Další poslanec TOP 09 a známý ctitel opery Daniel Korte uvedl, že 17. listopad hodlá oslavit uměleckým zážitkem. Konkrétně sledováním operního představení Kouzelná flétna ve Vídeňské opeře. “To by před listopadem 89 nebylo možné,“ dodává poslanec.

Jakub Vosáhlo, Lukáš Petřík

parlamentnilisty.cz, 16. 11. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme