Besserův vzkaz církvím: Dejte si účty do pořádku

16. 11. 2011

Ministerstvo kultury si posvítí na peníze, které ze státního rozpočtu putují na chod sedmnácti tuzemských církví a náboženských společností. Je to reakce na závěr aktuálního auditu, který u Československé církve husitské odhalil celou řadu případů, kdy duchovní inkasovali peníze, aniž na ně měli ze zákona nárok.

Kontroloři navíc ve výstupním devatenáctistránkovém materiálu poznamenali, že se nemusí jednat o ojedinělý případ zneužití peněz. „Zjištění jsou systémového charakteru, svědčí i o nefunkčnosti systému,“ stojí ve zprávě.

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) připouští, že resortní úředníci se proto zaměří i na další církve. „Indicie o nepřiměřeném počtu církevních hodnostářů jsou letité, měli je i moji předchůdci. Nyní jsme dali jasný signál, že to nebudeme tolerovat, církve si musí dát hospodaření do pořádku. Kontroly totiž pokračují i u dalších subjektů,“ potvrdil LN Besser.

Zároveň upozornil, že problém s bobtnáním výdajů na chod církví a platy duchovních se Česku už podařilo vyřešit. „Uzavřeli jsme tzv. deklaraci shody, která stanovila strop pro objem financí, které půjdou církvím,“ připomíná Besser s tím, že deklarace je podmíněná tím, že se podaří schválit definitivní narovnání státu s církvemi.

Pochybení husitské církve už řeší Generální finanční ředitelství ministerstva financí. „Podnět jsme obdrželi, začínáme se jím zabývat. Více v této fázi říci nemůžeme,“ sdělila mluvčí úřadu Jarmila Musilová. Zbylé náboženské společnosti se zatím návštěvy auditorů neobávají. „Žádný hromadný postup rada zatím neiniciovala, každá církev si to bude řešit po svém,“ tvrdí vedení ekumenické rady církví.

vrk

Lidové noviny, 16. 11. 2011, Rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme