Besser: Je chyba, že jsem ve firmě, která utratila miliony na Floridě

Rozhovor s ministrem kultury Jiřím Besserem

1. 12. 2011

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) musí vysvětlovat, jak se ocitl ve statutárních orgánech společnosti Comoros Group, která v zámoří investovala miliony do nemovitosti na Floridě. „Je to moje chyba, hlásím se k ní a ponesu za ni zodpovědnost,“ připouští Besser v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Je pravda, že jste přes společnost Comoros Group v květnu 2009 koupil byt na Floridě?

Ne, v té záležitosti jsem nic neinvestoval. Kromě vlastní invence. Byl jsem ohledně mé účasti v této firmě osloven redaktory Aktuálně.cz a vysvětloval jim, že je to čistě formální záležitost.

A to jaká? Platí tedy, že jste společnost založil?

Pouze jsem ji pomáhal spoluzakládat.

Ale ve statutárních orgánech stále jste?

Ano, to je moje formální chyba. Dlouholetý přítel chtěl v době realitní krize využít ve Spojených státech možnost nákupu nemovitosti ve státě Florida k rekreačním účelům za co nejlepších podmínek. Byt byl financován hypotečním úvěrem a z formálních důvodů bylo nutné, aby společnost vlastnili minimálně tři podílníci. Společnost Comoros Group nikdy nevyvíjela a nevyvíjí žádnou podnikatelskou činnost a nevytvářela a nevytváří žádný zisk.

Proč jste tedy ale zatajil účast v ní?

Už dříve jsem chtěl vystoupit z této firmy. Musím uznat, je chyba, že jsem si nepohlídal, že se tak ještě nestalo. Už jsem zadal právníkům, aby tento úkon co nejdříve vyřešili. Jsem připraven za své jednání nést zodpovědnost.

Jakou? Očekáváte, že vás to může stát místo ministra?

Prosím vás, vždyť to byla účast na ekonomické akci v řádech statisíců korun. Jaké to může mít následky... jenom morální a ty si ponesu.

Ví už o celé záležitosti vedení TOP 09, či premiér Nečas?

Zatím je to v osobní rovině. Brzy o tom ale informuji vedení strany i pana premiéra. Ve světle jiných kauz to ale vnímám jako promilové pochybení. Opakuji, je to jen administrativní chyba.

Vladimír Křivka

lidovky.cz, 1. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme