Adamová: Systém sociálního bydlení by se měl opravit

17. 2. 2017

Stále se nepodařilo prosadit zákon o sociálním bydlení, přestože podle Platformy pro sociální bydlení je zhruba 200 tisíc lidí v bytové nouzi. „Lepší by bylo, kdybychom se ten stávající systém snažili opravit,” říká Markéta Pekarová Adamová, poslankyně a místopředsedkyně TOP 09, která je hostem v Interview Plus.

„Domnívám se, že zákon o sociálním bydlení nepotřebujeme. I v současné době, bez tohoto zákona, jsme schopni poskytovat bydlení pro potřebné. Máme systém dávek, konkrétně jsou to dvě dávky – příspěvek a doplatek, které lidem v bytové nouzi pomáhají. Tak, jak vláda připravila zákon o sociálním bydlení, s ním rozhodně nemůžu souhlasit,” vysvětluje Pekarová Adamová. 

Oprava systému 

Kvůli dávkám na bydlení roste takzvaný obchod s chudobou. Je současný systém dobrý? „Dobrý není, ale určitě není cílem jej zbořit a začít stavět něco nového. Lepší by bylo, kdybychom se ten stávající systém snažili opravit. Je možné jej opravit tak, aby byl lepší a funkční, a hlavně by to bylo mnohem rychlejší než přijetí nového zákona. To se zadrhlo, zatím jej neprojednala ani vláda, a přitom jej považuje za jednu ze svých priorit,” říká poslankyně. 

Jak by „oprava” měla vypadat? „V současné době jsou dvě dávky na bydlení. Určitě by bylo dobré zanalyzovat, jakým systémem by se tyto dávky daly sloučit do jedné. To je jeden možný krok. Rychlejší by ale určitě bylo stanovit lepší podmínky pro vyplácení doplatku na bydlení, což je ta dávka, která často působí problémy. Jde o lidi, kteří bydlí na ubytovnách v nevyhovujících podmínkách,” odpovídá Pekarová Adamová. 

ZÁZNAM CELÉHO ROZHOVORU S MARKÉTOU PEKAROVOU ADAMOVOU SI MŮŽETE POSLECHNOUT ZDE:

Nové vyloučené lokality 

Problém se podle ní ale přesouvá z ubytoven do bytů: „Už to není problém jen těch vyloučených lokalit, ale i bytových jednotek. Tam je základní, že dávka je poskytována i lidem v podmínkách, kde jsou nájemci nuceni platit vysoké nájmy. Například v Ústeckém kraji jsou lokality, kde koupíte byt za 100 tisíc korun, skupují je spekulanti, kteří tam pak nastěhují lidi, kteří jsou v tíživé situaci a nic jiného jim nezbývá. Chtějí po nich opravdu vysoké nájmy, neúměrně vysoké dané lokalitě. Stát těmto lidem dává na tento nájem dávku, která je odpovídající lokalitám třeba v Praze.” 

Co se s tím dá dělat? „Dá se s tím dělat to, že stát nebude dopouštět vyplácení takto vysokých dávek na bydlení, k čemuž by pomohl jednoduchý krok – udělat cenové mapy, které by byly pro úřady práce, které dávku poskytují, závazné. Tam by přes ten strop nemohl úředník přestoupit,” odpovídá místopředsedkyně TOP 09. 

Výstavbou bytů by podle ní mohly vzniknout nové vyloučené lokality. „Pokud budete sestěhovávat nájemníky, kteří mají nižší kompetence k bydlení, nebo je nemají, což znamená, že nejsou schopni dodržovat základní pravidla poklidného soužití, jsou třeba hodně zadlužení a kvalitně s nimi nepracujete, tak nám tady vznikne několik dalších vyloučených lokalit. Je to velké riziko.” 

Michael Rozsypal, Vítek Svoboda

zdroj: rozhlas.cz, 16. 2. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme