Ženíšek: Prezident musí být především demokrat

10. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Vaše první reakce, pane poslanče, na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana znovu kandidovat?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Pro mě to není překvapení. Myslím, že nejsem sám, kdo očekával, že se pan prezident rozhodne znovu kandidovat. Patřím k těm, kteří si myslí a pevně věří, že svobodný lid, tak jak o tom hovořil pan prezident, rozhodne, že nebude dalších pět let prezidentem České republiky. 

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Předseda vaší strany, pan Kalousek, mluví o tom, že TOP 09 nechce tříštit síly, že zřejmě nebude nasazovat svého vlastního kandidáta. Na tom je shoda uvnitř TOP 09?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Na tom je pochopitelně shoda. Důvody, proč tak činíme, jsou dva. Zaprvé si myslíme, že stranický kandidát je v přímé volbě limitující faktor. Kandidát musí získat širokou podporu, musí získat více než polovinu hlasů všech voličů. Druhý důvod je, že nám ani tolik nejde o to, aby kandidát, který by mohl porazit hlavu státu, bude z pravice, nebo jestli bude levicový. Nám jde o to, aby to byl demokrat tělem i duší. Aby to byl člověk, který chce, aby Česká republika patřila na západ. Aby byl slušný a nedělal v cizině ostudu. Ani jedno z těchto čtyř kritérií, která jsem vyjmenoval, nesedí na současnou hlavu státu. Pevně věříme, že se objeví takový kandidát, který ho bude umět porazit a bude splňovat kritéria, o kterých jsem hovořil.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Do kdy se chcete rozhodnout, koho podpoříte ve volbě?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Vycházíme z toho, že kandidáti, kteří se zatím v médiích objevují, nemohli ani začít sbírat svoje podpisy pro kandidaturu. Pokud vím, tak řada z nich ještě definitivně neřekla jasné ano, zda budou kandidovat. Myslím, že teprve teď nastává období, kdy se budou jednotliví kandidáti objevovat a budou svoji kandidaturu potvrzovat. Pak se jistě tomu nejsilnějšímu rozhodneme dát i naší podporu.

Zdroj: 90', ČT24, 9. 3. 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme