V topce je pouze 4,5 procenta křesťanských demokratů

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

11. 3. 2010
*Za několik měsíců se bude sestavovat vláda vzešlá z výsledků květnových voleb. Kam by si měl volič TOP 09 zařadit? Napravo od ODS, nebo nalevo?

My to úmyslně neděláme. Nepoužíváme slova jako pravicové nebo středopravé, protože v českém politickém prostředí tyto pojmy do jisté míry ztratily svůj obsah. Dát si nálepku pravicové strany a dělat levicovou politiku, to umí říkat každý. Takže my říkáme, že jsme konzervativní strana. Chováme se tak, jednáme tak, mluvíme tak, máme konzervativní politický program. A pokud vás trápí, zařadit nás někam na pravolevé ose, musíte to udělat sami.

*Jak byste se vyrovnal s častým tvrzením, že TOP 09 je strana bývalých lidovců?

Já myslím, že v TOP 09 je převážná většina lidí, kteří v žádné straně nebyli. Samozřejmě ale ne všichni. Já jsem sice na začátku zakázal počítat. Kdo byl v ODA, v KDU nebo v ODS, proste všichni jsme členové TOP 09. Ale když jsem asi posté slyšel, že jsme strana bývalých lidovců, tak jsem sám tento zákaz porušil.

Požádal jsem analytické oddělení, ať naše bývalé členy spočítají, takže dnes na tu otázku můžu s klidným s klidným svědomím odpovědět: V TOP 09 není ani jeden bývalý lidovec. Jsou tam jen křesťanští demokraté, kteří se rozešli s lidoveckou praxí. A těch je tam čtyři a půl procenta. Ty ostatní jsem nepočítal.

*Počítáte, že by s k vám přidala z jiné strany ještě nějaká výrazná osobnost? Co třeba Alexandr Vondra, politik velmi blízký Bedřichu Moldanovi?

V tuto chvíli si myslím, že do sněmovních voleb už se nikdo nepřidá.

*A můžete vyloučit, že byste měli v plánu iniciovat nějaká jednání?

My jsme nikoho nepřemlouvali, nikoho jsme nepřetahovali. Poslanci a senátoři, kteří se přihlásili k TOP 09, to udělali proto, že najednou měli pocit, že k našemu programu mají mnohem blíž než k variantě, ke které se hlásili dříve. A bylo to jejich rozhodnutí. Nebyly žádné nabídky nebo přetahování.

Upřímně řečeno, také přišlo několik lidí, kterým jsme hodně zdvořile řekli Ne. Protože bylo jasné, že se k nám nehlásí pro blízkost našeho programu, ale proto, že se cítí odstrčeni ve vlastní straně.

*Koho tím máte na mysli?

Nechtějte po mně jména. Bylo by velmi nefér je zmiňovat. Pravda ale je, že některé z nich byste našli ve Věcech veřejných. Jsou to lidé, kteří dělají okružní jízdu a čekají, kde se uchytí.

*Zmínil jste Věci veřejné. Jak se díváte na tuto stranu, na kolik je to pro vás relevantní partner?

K diskusi na politické scéně je každý partner. Je ale pravda, že nikdo z nás neví, co ta strana chce, protože jejich program trochu připomíná švédský stůl, kde si každý zleva doprava může vybrat cokoli. Jsou tam formulace, se kterými bych souhlasil, ale také ty, se kterými bych zásadně nesouhlasil. A pak jsou tam formulace, nad kterými se opravdu směji. A co doopravdy ta strana chce, to zatím nikdo neví. Pokud jim ale voliči dají důvěru, pak my jsme připraveni se bavit o tom, co se v této zemi bude dít.

*Takže diskusi či spolupráci s takovým partnerem neodmítáte?

Diskusi nemůžete odmítnout s nikým. Parlament je diskuse, diskusi nelze odmítnout. Mluvit o nějaké spolupráci je ale složité, když nevíme, co ta strana vlastně chce. Z jejich strany jsem v médiích zaznamenal celou řadu jejich útoků na TOP 09. Nevím, jestli je to součástí jejich kampaně. Zatím to ale nijak nehodnotíme, nereagujeme na to. Naší kampaní není, abychom na někoho útočili.

*V politickém boji se ale žádná strana útokům nevyhne. Cítíte se být "nejlepším ministrem financí na světě", jak vás označuje Jiří Paroubek?

Výroky Jiřího Paroubka ať hodnotí jeho voliči, já ho nevolím. Dostal jsem od Mezinárodního měnového fondu cenu nejlepšího ministra financí v rozvíjejících se trzích, nikoliv na světě. Nevím nakolik plyne ironie pana Paroubka z toho, že je před volbami, nebo z toho, že nikdy nevydýchal, že jsem to ocenění dostal.

*Průzkumy nasvědčují tomu, ČSSD vyhraje volby. Pokud by za vámi Jiří Paroubek přišel a nabídl TOP 09 místo ve vládě, jak byste se na takovou nabídku díval?

Mohl jsem zasednout už v několika vládách ČSSD, ale vždycky jsem to odmítl. Ve své politické praxi jsem byl v jediné vládě, a to ve vládě Mirka Topolánka.

Říkáme, že vzhledem k problémům, které se budou muset po volbách řešit, naším nejpřirozenějším koaličním partnerem je ODS. Kdyby však volební aritmetika neumožňovala jiné řešení, je teoreticky možné si představit, i když by to bylo strašně těžké, koaliční dohodu se sociálními demokraty. Koaliční dohodu, která by například nějakým kompromisem směřovala ke stabilizaci veřejných rozpočtů. To si představit lze. Co si představit nelze, a to co my neuděláme, je takovou dohodu uzavřít se současným vedením sociální demokracie. Tam totiž žádné dohody neplatí.

*A pokud by místo Jiřího Paroubka vedl vládu někdo jiný?

Se současným vedením sociální demokracie si to umíme představit jen těžko, tečka. Mé citáty jsou dostatečně přesné a já je nechci personifikovat do jedné osoby. Mohlo by se tak zapomenout například na Davida Ratha, což by mě mrzelo.

*V roce 2006 jste ještě jako šéf lidovců nabídl spolupráci komunistům, co si z této zkušenosti odnášíte do TOP 09.

To, že jsem na tehdejší tiskové konferenci s Jiřím Paroubkem použil slovo komunisté, bylo promyšlené. Věděl jsem, proč ho říkám, věděl jsem, že v okamžiku, kdy ho řeknu, že ještě ten večer budu muset odstoupit.S tímto vědomím jsem to dělal a dopadlo to dobře.

*A nyní?

Kdybych nyní měl rozbít podobnou situaci, která tenkrát byla, tak bych musel najít jiný fígl. Dvakrát za sebou vám tohle nikdo nezbaští.

*Na čí stranu jste ve sporu svého bývalého stranického kolegy Cyrila Svobody s Pavlem Bémem kvůli projektu Opencard?

Celou kauzu Opencard pokládám za mimořádně podezřelou. A myslím si, že by mělo být ve veřejném zájmu prošetřit všechny ty finanční mezitoky, abychom pak časem třeba také nezjistili, že někteří velcí kritici Opencard jsou sponzorováni z úplně stejných zdrojů.

Rozhodně se mi nechce říct, že jsem na straně Cyrila Svobody, protože z jeho kampaně čiší taková účelovost, že to snad pozná úplně každý.

*Cítíte v tom tedy účelovost předvolební kampaně?

Samozřejmě.

*Jakou částku TOP 09 utratí za předvolební kampaň?

Výdaje pro centrální kampaň máme plánované na 30 milionů korun. V krajích si pak ještě přilepšíme nějakými drobnými prostředky, které krajští lídři dokáží zajistit, ať už od dárců nebo od kandidátů samotných. Zdůrazňuji, že všechno je uvedeno na internetu. Nedomnívám se, že se nám podaří nashromáždit celých 30 milionů ještě před volbami. Ale vzhledem ke zkušenostem, které s námi naši dodavatelé a agentury udělali, jsou připraveni počkat s naší platbou. Žádný úvěr si nevezmeme.

*Znáte už jasné datum startu ostré části kampaně?

Kampaň, kterou jsme zahájili pro předčasné volby, jsme nepřerušili. Jen jsme ji převedli na nízkonákladovou činnost. Znamená to, že se snažíme být mezi lidmi. Protože nepopulistický program znamená, že ho musíte stále vysvětlovat a na to jsou reklamní plochy malým prostorem. Takže se pořád setkáváme s lidmi a vysvětlujeme.

Co se týká reklamních ploch, tak s výjimkou Prahy, kde to bude o nějaký ten týden dřív, tak to opravdu smlouváme až na květen, protože prostě nemáme peníze, abychom polepili republiku po dobu tří měsíců a ani si nemyslíme, že je to příliš účelné

*Nyní máte na webu jedenáctistránkový program pro předčasné volby. Kdy zveřejníte program pro volby květnové?

Ano, jde o krizový program pro předčasné volby. Ten už jsme rozšířili a připravili jako řádný program pro volby. Jde o daleko podrobnější dokument. Zveřejníme ho někdy na přelomu března a dubna.

*Je v něm oproti onomu "krizovému" programu nějaká skutečná novinka?

Určitě nepřekvapí, že ten program zůstává antipopulistický, že se nebojí říkat velmi nepopulární věci a zároveň nezakrývá, že některé věci nelze řešit bezbolestně a je propracován do některých zcela podrobných návrhů.

*To zní dost obecně. 

Pravděpodobně tu bude silná informace. Tu si ale necháme až na to zveřejnění. Patří to k našemu marketingu.

*Jak se stavíte k zavedení eura? Ve stávajícím programu hovoříte o roku 2014.

I v tom budoucím programu říkáme, že nepokládáme za důležité, přít se o ten konkrétní termín. Říkáme, že pokud by byla realizována naše fiskální politika, bylo by možné uvažovat o termínu zavedení 1. 1. 2014. Euro je ale politické rozhodnutí, na něm se musí shodnout politická scéna.

Nepokládáme za důležité přít se o to, jestli 2014, 2015 nebo 2017. Pokládáme za důležité, aby ta dohoda padla. Aby potom naše země k tomu skutečně směřovala všemi kroky a především důslednou fiskální politikou. To je daleko důležitější než hádka o tom, který leden to bude.

Největší náklady totiž poneseme, pokud stanovíme nějaký termín, bude s ním počítat ekonomická aspektace a my ho nedodržíme. To bude nejdražší a to se nesmí stát. K tomu samozřejmě dodávám, že si uvědomujeme, že euro nyní po deseti letech své existence prožívá svoji nejtěžší zkoušku, v Řecku. A pokud tu zkoušku neustojí, pak bude třeba ten postoj nějak pragmaticky přehodnotit.

*Jaký je postoj konzervativní strany TOP 09 k prolamování těžebních limitů a problematice Horního Jiřetína? Náš server jako první informoval o vaší spolupráci s ekologickým expertem s Bedřichem Moldanem, senátorem zvoleným za ODS. Jak vás jeho postoje ovlivnily?

TOP 09 je každopádně pro zachování těžebních limitů. Je ale velmi opatrná a spíše odmítavá k tomu, co obsahoval horní zákon, k definitivnímu odpisu zásob. A to je i názor Bedřicha Moldana. To je prostě bohatství, které tam leží a nechť budoucí generace posoudí, jak s tím naloží. Abychom to odepisovali definitivně, na to si myslím, že dokonce nemáme právo.

Rozhodně jsme ale pro zachování územních limitů a budoucnost bude záviset na vývoji technologií a především na - z našeho pohledu - nedotknutelného soukromého vlastnictví. To znamená, že pokud by se těžební společnosti nedohodly s každým vlastníkem, tak není vůbec o čem mluvit. Protože tohle není důvod k vyvlastnění ve veřejném zájmu. Dnes rozhodnout o definitivním odpisu zásob, které tam mohou ležet další desítky let a mohou třeba jednou souviset s energetickou suverenitou státu, se nám zdá jako zbytečný hurá experiment.

Ondřej Leinert
parlamentnilisty.cz, 11. 3. 2010, rubrika: Poslanecká sněmovna PČR
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme