Skalický: Vládní výdaje na obranu do roku 2020 nejsou dostatečně

4. 3. 2016

(editovaný přepis debaty s poslancem TOP 09 Jiřím Skalickým)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Věnujeme se tématu české armády, aktivních záloh a všemu, co s tím souvisí. Česko nedává dost peněz na rozvoj armády, to vyplývá z hodnocení Severoatlantické aliance. Málo se prý investuje do moderní techniky a v armádních jednotkách podle NATO chybí zhruba 5 tisíc vojáků. NATO také kritizuje Česko za málo intenzivní cvičení, například menší počet nalétaných hodin u pilotů. Naopak coby pozitivní vidí snahu vlády navyšovat rozpočet pro resort obrany, a také účast na zahraničních misích. Hned na začátku našeho rozhovoru připomněl reakci ministerstva obrany právě na tyto skutečnosti, které uvádí hodnotící zpráva NATO, a to, že na vině jsou úsporná opatření minulých vlád. Vy, coby člen TOP 09, cítíte za svoji stranu nějakou odpovědnost na těchto úsporných opatřeních a na stavu současném české armády?

Jiří SKALICKÝ, člen výboru pro obranu, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

V minulých letech, kdy opravdu docházelo k šetření finančními prostředky, tak důsledkem bylo i to, že počet členů Armády České republiky se snižoval. Ten závazek vůči NATO nebyl na té úrovni, ke které se Česká republika zavázala. Chtěl bycl ale říct, že Česká republika svůj příspěvek nikdy neobsáhla v plné výši, ať to bylo za vlády minulé, nebo za vlády současné.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Ano, 1,4 procenta HDP do roku 2020, to je závazek vlády současné. Je to podle Vás dostatečné?

Jiří SKALICKÝ, člen výboru pro obranu, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Jsem přesvědčen, že to není dostatečné. Ten závazek by mohl být vyšší i s ohledem na to, k čemu se kdysi Česká republika zavázala. Bavíme se o 2 procentech celkového HDP. Trend v současné době je, že ekonomika funguje lépe, než se předpokládalo. Jsou zde tedy určité finanční možnosti, do armády může jít více prostředků. I nad ten trend, který byl do roku 2020 nastaven.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

A propos, pane Skalický, vy, coby člen výboru pro obranu máte informace, jak to vlastně vypadá s financováním armády? V tuto chvíli, zda je tedy aspoň tedy výhled toho, že se to do roku 2020 podaří podle plánu?

Jiří SKALICKÝ, člen výboru pro obranu, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

V současné době jsme jako členové výboru pro obranu dostali informace, že závazek dostat se na 1,4 % HDP do roku 2020 by mohl být naplněn. Samozřejmě opět záleží na  vývoji ekonomiky a zejména pak na tom, zda je armáda schopna absorbovat nárůst finančních prostředků, který je spojen s nárůstem HDP.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

A je schopna absorbovat, aspoň ten nárůst, který vy, poslanci výboru pro obranu, vidíte?

Jiří SKALICKÝ, člen výboru pro obranu, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Předpokládá se, že ano. Chtěl bych ale říct, že byla přijata koncepce rozvoje Armády České republiky, takzvaná Koncepce výstavby Armády České republiky 2025. Tam jsou definovány finanční prostředky jak na výzbroj, výstroj, tak i na nárůst počtu aktivních záloh i jednotlivých uskupení, to znamená, jednotlivých vojáků, profesionálů české armády. Nicméně jsme zjistili, že armáda je schopna vycvičit a připravit určitý počet vojáků, profesionálů. I když dáte víc finančních prostředků, o což jsme pokusili ve státním rozpočtu na letošní rok, kdy tento nárůst pan ministr obrany poměrně s rozpaky odmítl, tak je tam jasný limit. Když bude mít armáda víc peněz, tak není schopna, aspoň tak to bylo definováno, připravit a vycvičit více vojáků, než podle nějakého standardního plánu a než je průchodnost celého toho systému. 

zdroj: ČT 24, 3. 3. 2016, 90´ ČT 24, 

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme