Schwarzenberg: Rusko se stále snaží rozvrátit Ukrajinu

14. 2. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Donald Trump už v kampani říkal, že se zlepší vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy americkými nebo že se o to minimálně bude snažit. Co si pod tím, pane Schwarzenbergu, představujete?

Karel SCHWARZENBERG, poslanec, bývalý ministr zahraničí /TOP 09/

Tedy to toho času, upřímně řeknu, nemám ponětí. Pamatuju, že když nastoupil prezident George W. Bush, tak se potkal s prezidentem Putinem v Lublani. Prohlásil, že se mu podíval hluboko do očí a že mu věří. Jak známo, na konci periody George W. Bushe byly jejich vztahy napjaté. Pak nastoupil Obama, taky mluvil o resetu a o tom, že se musí zlepšit vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy. Nakonec nemůžeme říci, jestli to byly příliš vlídné vztahy. Na začátku je vždycky iluze, jestli se ty vztahy můžou napravit, vylepšit, nabýt nějakou novou srdečnost. Ale ctižádost velmocí tomu překáží.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane předsedo Schwarzenbergu, vy si dovedete představit hladkou komunikaci Trump-Putin?

Karel SCHWARZENBERG, poslanec, bývalý ministr zahraničí /TOP 09/

Komunikaci si můžu představit, ale je to taky otázka důvěry. Pokud ruská vojska obsadila východní část Ukrajiny a anektovala Krym, tak ta důvěra možná není. To si musíme uvědomit. Za Brežněva, přiznejme si, žádná otevřená agrese Ruska nebyla, jenom byl pochod do Afghánistánu, který pro Sovětský svaz skončil bídně a narušil vztahy se Spojenými státy. Dokavaď jedna mocnost považuje za svoje právo okupovat sousední zemi, tak ta důvěra možná není.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Trump dnes říkal, že si nedovede představit jinou Ukrajinu než nedělitelnou Ukrajinu, když ho budu parafrázovat.

Karel SCHWARZENBERG, poslanec, bývalý ministr zahraničí /TOP 09/

Já taky ne. Tudíž nevěřím, že by vztahy obou mocností nabyly obzvláštní důvěrnosti a opravdové spolupráce. Rusko podle mého názoru udělalo chybu, když využilo dočasnou slabost jak Ukrajiny, tak západních mocností, a obsadilo Krym, anektovalo ji, obsadilo východní část Ukrajiny. Jenomže neuvědomilo, že tím je vztah důvěry zásadně porušen. Jak známo, i německá kancléřka Merkelová na začátku důvěřovala Putinovi. Když ji v této souvislosti několikrát obelhal, tak ta důvěra přestala. Důvěra je velmi cenný poklad, ale když se jednou pokazí, tak je strašně těžko ji znova nabýt.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Schwarzenbergu, jak se má budovat důvěra mezi Západem a Ruskem, když tady bylo bombardování Jugoslávie?

Karel SCHWARZENBERG, poslanec, bývalý ministr zahraničí /TOP 09/

Bombardování Jugoslávie je kapitola, se kterou jsem taky nebyl šťastný. Nicméně tam neexistovala výslovná smlouva mezi Rusku federací, Ukrajinou a garančními mocnostmi, že když se Ukrajina vzdá jaderných zbraní, jsou její hranice neporušitelné a nedotknutelné. To bylo slavná smlouva v Budapešti, která byla viděna jako velký pokrok - vzdáte se jaderných zbraní, máte bezpečné hranice. Toto bylo anexí Krymu a obsazením východní části Ukrajiny narušeno. Každý ve světě si teď řekne, že mám-li jaderné zbraně, tak si je ponechám, poněvadž mi bez nich nikdo nezaručí bezpečnost. To bylo to strašné.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Rusko Západu nevěří, jak říkal pan Maštálka.

Karel SCHWARZENBERG, poslanec, bývalý ministr zahraničí /TOP 09/

Nemusí věřit Západu, ale mělo by dodržet vlastní smlouvy, které samo podepsalo.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pokud se rusko-americké vztahy nějak zlepší, položme tento předpoklad. Jak by se měla Evropa v této situaci chovat vůči Rusku a Americe? Pan Maštálka říkal, že by se měl udělat vstřícný krok a částečně zrušit sankce pro politiky ruské Dumy a Evropského parlamentu, aby se mohl vést dialog.

Karel SCHWARZENBERG, poslanec, bývalý ministr zahraničí /TOP 09/

Kdyby to bylo zrušeno pouze pro politiky, tak by to byl opravdu bídný, troufal bych si říci, korupční výsledek. Promiňte. Když budou preferováni jenom politici a ostatní ne, tak je to, pardon, korupce. Nic jiného to není. Myslím si, že tady kolega Maštálka nevidí situaci správně. Nevidí, že dokavad se Rusko nepohne v otázce okupovaných území a anexe, tak prostě nemá šanci, aby v Evropském parlamentu získalo většinu pro zrušení sankcí. Vím, že pro zrušení sankcí je spousta lidí. Obyčejně je to z hospodářských důvodů - lobby skupiny průmyslu, který exportuje do Ruska nebo jiných hospodářských skupin. Nicméně lidi, kteří uvažují střízlivě a politicky, ví, že nikdy není správné agresorovi prominout jeho činy.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Evropská unie říká, že je nutné splnit Minské dohody, aby bylo možnost zrušit sankce. Vidíte nějaký pokrok v plnění tohoto dokumentu?

Karel SCHWARZENBERG, poslanec, bývalý ministr zahraničí /TOP 09/

Nevidím. Když se tady mluví o tom, že by měly ostatní garanční mocnosti taky něco dělat, tak pokud vím, ani Německo, ani Francie neobsadily území Ukrajině nebo Rusku. Rusko obsadilo kousek Ukrajiny, to je podstatný, promiňte, rozdíl. Minské dohody se samozřejmě měly plnit. Za prvé je ale potřeba, aby přestalo ostřelování Ukrajiny, které se děje v posledních dnech. Musí se říci, že ostřelování je porušení minských dohod. Tvrdit, že to má stejnou váhu jako pomalé plnění ostatních dohod týkajících se ústavních změn Ukrajiny, je zásadní omyl. Akt války je jedna věc, zákonodárství je věc druhá. To bych přece jenom rád připomněl. Dle mého názoru neexistuje opravdová vůle Ruska na opravdovém míru na Ukrajině. Nadále má snahu rozvrátit Ukrajinu. Chtějí si podmanit Kyjev, což z ruského stanoviska chápu, měli Ukrajinu skoro 300 let obsazenou a neradi se vzdávají koloniální říši. Ani Angličané, ani Portugalci, ani Španělé, nikdo se nevzdává své koloniální říše rád. Ani Rusko ne. Ale musí uznat, že ostatní mocnosti to udělaly a časem k tomu budou přinuceni taky.

zdroj: ČT24, 10. 2. 2017

Osobnosti: Karel Schwarzenberg