Schwarzenberg: Prezidenta Trumpa čeká střet s realitou

23. 1. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Moderátor

Jaké jsou vaše dojmy z nastupujícího amerického prezidenta Trumpa, vaše dojmy z jeho inauguračního projevu?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda /TOP 09/

Inaugurační projev byl, použil bych staré dobré české slovo, poněkud furiantský, popravdě řečeno. Apeloval na vlastenecké instinkty, sliboval obnovit velikost Ameriky. Je to trochu pokračování jeho předvolebních projevů. Řekl bych, že se z toho moc nevymykal. Pokud člověk pamatuje Kennedyho inaugurační projev, tak je tady k zaznamenání jistý rozdíl. Ovšem dneškem začíná plná realita i pro pana prezidenta Trumpa, neboť bude mít zajisté těžkosti při prosazování svého programu. Když se podíváme na jeho předchůdce, tak pan prezident Obama přišel a všichni byli nadšení, všichni ho oslavovali. Potom v Kongresu velmi brzo narazil na realitu v otázkách mezinárodních vztahů. Byl to muž, který doufal a věřil, že obnoví vnitřní sílu Ameriky. K tomu bylo ObamaCare, aby měli lidé zdravotní pojištění. Taktéž mluvil o infrastruktuře. Jenom část se mu ale podařila. To se stane také prezidentu Trumpovi. Také, jak známo, Obama ze začátku nastavil slavné heslo Reset - že bude usilovat o nové a dobré vztahy s Ruskou federací. Teď, když končil, tak dal Putin jasně najevo svou přízeň Trumpovi a odmítl se s Obamou v poslední době bavit. Američtí prezidenti mají velikou moc, ale nejsou všemocní. Hlavně musí počítat s Kongresem, který má své vlastní myšlenky a senátory. Samozřejmě jejich spojenci budou mít také své představy. Teď teprve začne realita. Uvidíme, jestli zvítězí velmi šikovný vyjednavač Donald Trump, který jako podnikatel úspěšně vyjednával pro své firmy a stavebnictví, nebo člověk, který všechno sliboval. To je jediná otázka. Očekávám, že narazí na své meze a pak uvidíme, jak na to bude reagovat. Jako podnikatel nemáte opozici, to je veliká výhoda.

Moderátor

Nutno dodat, že Barack Obama narážel na politickou opozici, aspoň ve svém posledním období, protože většina v Kongresu i v Senátu byla republikánská. Do této situace ale vstupuje republikánský prezident. Kde je ta opozice, o které mluvíte?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda /TOP 09/

Podívejte se, v americkém systému sice strana podpoří svého prezidenta, ale on není jejím šéfem. Senátoři jsou velice samostatní, guvernéři také a můžou se klidně domluvit, že mu v něčem zabrání. Dokonce to u některých jeho slíbených kroků očekávám. Americká demokracie je živá a platí také vůči prezidentovi z vlastní strany. On je zástupcem jednoho křídla Republikánské strany. To si musíme všechno uvědomit.

Moderátor

Slyšeli jsme zde projev adresovaný čistě americkému voliči. Na kolik se podle Vás od amerického prezidenta očekává, že národ spojí? Na kolik bylo to, co jsme slyšeli od Donalda Trumpa, v historii výjimečné?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda /TOP 09/

Zde jsem zažil také prezidenta, který sliboval, že bude spojovat národ a zdá se, že už od začátku se mu to tak úplně nedařilo. Uvidíme. Od každé hlavy státu se očekává, že spojí národ. Je jich ale poměrně málo, kteří to opravdu dokážou. Pozoroval jsem jich více, ale daří se to jenom málo lidem. K tomu také patří, i když je to divné slovo, láska k lidem. Jenom když má člověk rád lidi, i v opozici, tak je může spojit. Když je pořád vidí jako protivníky, tak se mu to nebude dařit. Všichni populisté a demagogové bojují proti establishmentu. Hitler bojoval proti systému, komunisté proti tehdejším elitám. Že se vrátí moc do rukou lidu, to zaznělo v únoru 1948. Tyto všechny fráze si pamatuju díky dlouhému věku. Vždy je to všechno lež, protože ve skutečnosti, když jste jednou prezidentem, jste nad establishmentem. Jste součást aktivní moci. Samozřejmě se bavíte s těmi, kteří také mají moc. Nevěřme tomuto. Jsou to fáze u každého, u kterého jsem to slyšel. Tento projev je pořád ještě považován za pokračování volební kampaně. Nemůžu to bráti příliš vážně, doufejme.

Moderátor

Narazili jsme na téma restartu vztahu s Ruskem. O tom hovořil i Donald Trump, byť slovo restart nepoužil. I ruská administrativa mu svými výroky vychází vstříc, těší se na spolupráci. Na kolik je to dobře, na kolik je to špatně? To, že teď panují mezi oběma státy negativní emoce a vztahy, údajně nejhorší od Studené války, neškodí to samotnému mezinárodnímu systému?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda /TOP 09/

Zásadně by bylo dobré, kdyby spolu tyto dvě velmoci spolupracovaly. Ovšem jsou tady dvě otázky. Za jedno, když pan prezident Trump řekl: „Já s nimi chci uzavřít obchod,“ tak je vždy nebezpečí, že se s Putinem dohodnou. Ale na koho účet? To je otázka. Tedy spolupráce ano, vidíme to v Sýrii i na jiných místech ve světě, kde by to bylo velice užitečné. Možná prezident Trump uvažuje o budoucí spolupráci ohledně Číny, abych to takto opatrně naznačil. Nebylo by dobré, kdyby prezident Trump přiznal Ruské federaci zóny vlivu v Evropě. Obzvláště, kdyby, řekněme, si řekl: „Zapomeňme na Krym, zapomeňme na Doněck. Ukrajina patřila k Rusku tak dlouho, že se nestane neštěstí, když zase bude patřit Rusům.“ To by mohlo vyvolat tragédii, protože vývoj v Ukrajině dospěl už příliš daleko, než aby se mohly nastolit staré pořádky. Ano, jsem pro spolupráci, ale jak to bude fungovat, v které oblasti...Samozřejmě by to bylo nutné v jaderném odzbrojení. To by bylo strašně nutné. Rusko už říkalo, že jaderné odzbrojení nemůže být součást nějakého obchodu s Amerikou. Musíme řešit v kterých oblastech a na čem se dohodnou.

Moderátor

Donald Trump kritizující evropské lídry jako Angelu Merkelovou a věští odchod dalších států z Evropské unie. Co to znamená pro Evropu?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda /TOP 09/

Myslím, že to příliš mnoho neznamená. Spíše bych rád zdůraznil, že Trump neTrump, Spojené státy jsou naši klíčoví spojenci. Samozřejmě můžeme kritizovat, ale prezident Trump je teď hlava Spojených států. S ním musíme spolupracovat a brát ho vážně, ať nás to baví nebo ne. To je velice důležité. Někteří lidé ho u nás zesměšňovali a vytýkali jeho výrazivo a vystoupení. To umím také, a umí to každý v hospodě. Teď je ale klíčová otázka, jak s ním nastavit dobrý vztah, jak dále spolupracovat se Spojenými státy, protože koneckonců, nejvíc politických zájmů máme s Amerikou, nikoliv s Čínou, ani Ruskou federací. Tudíž, to bych rád podtrhnul, nejdůležitější je teď nastavit dobré vztahy s novou americkou administrativou.

zdroj: ČT24, 20. 1. 2017

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme