Schwarzenberg: Pozadí útoků ve Francii sahá na předměstí

16. 11. 2015

(editovaná část rozhovoru s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem v nedělní Partii na TV Prima)

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Evropa má za sebou další šokující teroristický útok. V Paříži po něm zůstalo sto dvacet devět mrtvých a na tři sta padesát zraněných. Jednalo se o ojedinělý útok osamocených radikálů? Nebo je to důkaz radikalizace islamistů v Evropě? K pátečním útokům v Paříži se přihlásil Islámský stát. Jeden z těch útočníků přišel do Evropy začátkem října přes Řecko. Vy jste, pane předsedo Schwarzenbergu zastáncem názoru, že bychom měli pomáhat uprchlíkům ze Sýrie. Nejsou tyto informace a tyto události jakousi trhlinou v této teorii, v této názorové linii?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Dle mého názoru ne. Samozřejmě, přijde-li, řekněme, půl milionu lidí, nebudou to samí svatí. Doufám, že to není očekávání. Vždycky je několik zločinců, několik svatých a mezitím jsou různí šedí. Že se mezi těmi uprchlíky někdo propašoval a spolupracuje s Islámským státem, to bylo očekávání. Nemůžeme ale říci, že odmítneme pomoci statisícům, abychom se vyhnuli jednomu nebo třem vrahům. To podle mého názoru nejde. Ostatně na světě neexistuje totální bezpečnost. Jak říkám mým přátelům. Cestu po D1 z Prahy do Brna považuji za nebezpečnější, než že bych byl zabit nějakým islámským atentátníkem. Musíme ty věci vidět v proporci.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pane předsedo Schwarzenbergu, slyšeli jsme, že lidé, kteří přichází do Evropy, budou zažívat různé druhy frustrací. Máme se toho obávat? Navíc i zaznělo, že zhruba sedm tisíc radikálů už operuje v Evropě.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Rád bych věděl, odkud ta čísla pochází. Může být, že několik jich tady bude. O tom nepochybuji. Podívejte se, nesmíme zapomenout, že už dnes je v Evropě zhruba deset milionů muslimů. Z toho tedy minimální část patří k teroristům. Dokonce i extrémisté jsou mezi těmi islamisty poměrně vzácní. Podívejte se, ti lidé, jak říkám, přicházejí z jiného času. Dneska jsem za 4 hodiny letadlem v Bagdádu, nebo kdekoliv na světě. Ten svět se propojil. Jsou ale oblasti, které jsou vývojem tam, kde jsme my byli v patnáctém století. Za husitských válek by každý tehdejší Čech pochopil, ať to byl katolík nebo husita, že kacíři se musí spálit, zabít, zavraždit, poněvadž je to nebezpečí pro společnost a rouhá Pána Boha. To byl názor našich předků. Druhá věc je, že ještě naši dědečkové považovali za samozřejmé, že homosexualita je trestná, jako je to dnes v Islámském státě. My považujeme za zrůdnost to trestat. Svět se vyvíjí, ale některé oblasti zaostávají. Některé země se vyvíjejí rychle. S tím se musíme smířit.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pane předsedo Schwarzenbergu, máme povinnost přijímat lidi, o kterých se hovoří, že přichází z úplně jiných časů, jak jste říkal?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Podle toho které. Nejsem toho názoru, že musíme přijímat všechny lidi, kteří teď migrují. To je blbost. Musíme se ujmout těch, kteří jsou ohrožení na životech. Jsou vrazi v Sýrii na všech stranách, tam se všeobecně vraždí. Většina těch uprchlíků jsou ale oběti, nikoliv vinící. To bych řekl, že o ty se opravdu musíme starat. Nejdůležitější je ovšem, abychom nepřipustili to, co se stalo ve Francii, co se stalo v Německu a v menší míře u nás s Romy. Nesmíme je nechat vytvořit ghetta. Pozadí těch islámských teroristů a vrahů ve Francii sahá na předměstí, kde nalézáte pouze Severoafričany, někdy černošské čtvrti. V Německu jsou úplně turecké čtvrti. Můj mladší kluk bydlel v Bruselu v čistě marocké čtvrti. To je ta zásadní chyba, která se udělala. Teď se lidi částečně poučili a dneska například v Rakousku rozptylují ty uprchlíky do malých městeček. Ti se tam rozpustí a musí se přizpůsobit. Jakmile ale připustíte ta uzavřená sídliště, tak je to katastrofa.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pane předsedo, na co čeká Evropská unie, vedení Evropské unie s uzavřením schengenského prostoru?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Podívejte se, prosím, na mapu zeměpisu ze střední školy. Podívejte se na Řecko s jeho nesčetnými ostrovy, dlouhými pobřežími nebo na totéž v Itálii. Uprchlíky naloží na nesčetné malé gumové čluny, obrazně řečeno i na bedny od banánů a posílají je na řecké ostrovy. Jde o to, že je to masové a že to není rozptýlené. Malé prostředky je těžko uhlídat. Když to vytýkáme Řecku, rád bych věděl, jak bychom to dokázali my. Taky Itálie a  Malta jsou tím přetíženy. Měli bychom tomu věnovat úplně jiné prostředky. Říkáme, že jim pomáháme, ale když se na ty částky podíváme, tak jsou skutečně ve vztahu k problému směšné. Tam bychom potřebovali mnohem víc lidí, mnohem víc prostředků a přesto bychom to nemohli utěsnit. Druhá věc je, že syrští uprchlíci opravdu bojují o život. Pak je ještě veliká část migrantů ze západního Balkánu. Tam je to naše vina, neboť, popravdě řečeno, jsme odmítli rozšíření Evropské unie, tak nebyly investice do států západního Balkánu, Máme tam nezaměstnanost pětašedesát procent. Když chtějí lidi pracovat, tak je to jasný. Když se to zavedlo, říkám, buď dovedeme práci do těch zemí, nebo přijdou za prací k nám. To se teď stalo. To stejné, prosím, v Africe. Dokavaď se nám nepodaří a nerozhodneme se částečně průmysl do těch zemí přemístit, kde je nezaměstnanost především mládeže, až osmdesát procent, tak se nesmíme divit, že vsadí všechno na to, aby přišli k nám.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pane předsedo, má Evropská unie zákony, které umožní vracet neúspěšné žadatele o azyl?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Budou muset přikročit k relativně tvrdým krokům. Nicméně já bych rád věděl, jak přimějeme země, jako jsou Libanon, Turecko nebo Jordánsko, které jsou dneska přeplněny uprchlíky, aby přijaly další. Možností je vytvoření bezpečných zón.

zdroj: Prima, 15. 11. 2015, Partie

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme