Pospíšil: Zeman se chová jako absolutní monarcha

17. 5. 2017

Vládní koalice dospěla do tragikomického až kabaretního konce, říká v rozhovoru pro deník FORUM 24 europoslanec Jiří Pospíšil. Andrej Babiš nakonec ve volbách možná získá méně hlasů, než to teď vypadá, hodnotí Pospíšil současné problémy ministra financí. Rozhodne se nakonec, že se postaví Zemanovi v prezidenstké volbě? Přečtěte si v rozhovoru.

Co říkáte na současnou politickou situaci v České republice?

Dosluhující vládní koalice bohužel dospěla do svého tragikomického až kabaretního konce. Sociální demokraté konečně procitli a zjistili, s kým tady poslední roky vládnou. Nelichotivou situaci na české politické scéně navíc vydatně komplikuje i nevyzpytatelná politika prezidenta Zemana.

Jak vnímáte chování Miloše Zemana vůči premiérovi vlády ČR?

Prezident se k premiérovi chová jako autoritativní vládce nějaké středoasijské republiky nebo absolutní monarcha. To ukázalo nejenom nechvalně proslulé „rozloučení“ na Pražském hradě ve stylu „hůl na premiéra“, ale také například způsob, jakým si prezidentův mluvčí Ovčáček hraje na „viceprezidenta,“ když premiéra Sobotku z pozice státního úředníka nevybíravě napadá na twitteru.

K tomu přidává prezident Zeman pokusy o účelové ohýbání ústavy, které má pomáhat jeho politickému spojenci – Andreji Babišovi.

Prezident dále pokračuje ve své snaze o sbližování s Čínou. Jaký to má přínos pro naší republiku?

Vzdáváme se našeho tradičního postoje, kterým byla s ohledem na naši vlastní historickou zkušenost podpora lidských práv a těch, kteří jsou ve svých zemích nedemokratickými režimy utlačováni. Místo toho prezident Zeman mluví o ekonomicky výhodné diplomacii, která ale konkrétně v případě Číny zatím hmatatelné výsledky pro naše hospodářství nepřinesla. Počet čínských investorů totiž přes velikášské deklarace zatím nestoupá.

Dříve se prezident oháněl dobrým vztahem s americkým prezidentem Trumpem. Přitom ohlášená schůzka se nekoná. Jak tomu rozumíte?

Obecně si myslím, že se k prezidentu Trumpovi veřejně hlásili mnozí, kteří byli pak z reálné politiky jeho administrativy dost zklamaní. Tvrdý postoj Trumpa vůči Rusku v Sýrii se Miloši Zemanovi příliš líbit nemohl. Z toho, že ke schůzce českého a amerického prezidenta zatím nedošlo, se ale neraduji, protože dobré vztahy s USA musejí být naší prioritou.

Jak zpětně hodnotíte přínos přímé volby prezidenta?

Princip přímé volby nadále podporuji, přestože zkušenost s prvním přímo voleným prezidentem není z mého pohledu nikterak pozitivní. Je správné, že při volbě hlavy státu mají poslední slovo sami občané, i když se všem nikdy výsledek takové volby nebude logicky líbit.

Nahrávky Andreje Babiše ukazují, že lhal ohledně zneužívání svých médií. Přísahal na zdraví vlastních potomků, že se takto chovat nebude. Je to pro vás překvapením? Jak bojovat s politickou konkurencí, která vlastní významná média v našem státě?

O Andreji Babišovi jsem si na rozdíl třeba od premiéra Sobotky nikdy nedělal iluze. Bylo jasné, že média kupuje, aby je využil ve prospěch svého podnikání a politické kariéry. Takové politické konkurenty, jako je Andrej Babiš, je nutné především porazit ve volbách, ať má médií, kolik chce. Příklady ve světě ukazují, že to jde. Navíc dnes existuji kromě tradičních médií i třeba sociální sítě, které si nikdo úplně koupit nemůže.

Andrej Babiš přesto stále vítězí v průzkumech. Není problém, že ostatní politické strany nejsou schopny nabídnout voličům srozumitelný obsah, který by je zaujal? 

Průzkumy nejsou volby. Myslím si, že volební zisk hnutí ANO bude nakonec o poznání nižší, protože voličům se nyní odkrývají další a další problémy Andreje Babiše. Máte ale samozřejmě pravdu, že klasické politické strany musejí přidat v prodeji své reálné politiky.

Jaký mohou mít vliv na politickou scénu demonstrace v ulicích?

Myslím, že demonstrace ukazují, že současné eskapády prezidenta Zemana i ministra financí Babiše lidi ve stále větší míře mobilizují k občanskému odporu. To se ve volbách podle mého názoru projeví úbytkem hlasů pro obě současná „siamská dvojčata“ české politiky.

Říkal jste, že se na jaře rozhodnete, zda ohlásíte vlastní kandidaturu na prezidenta. Nastal u vás nějaký posun v této věci? Kdy oznámíte finální rozhodnutí?

Mé rozhodnutí padne v závěru jara – konkrétně v červnu. Poslední události opět v plné míře odhalily, že naše země potřebuje jiného prezidenta. Proto musí být rozhodování každého potenciálního nezemanovského kandidáta nanejvýš rozvážné a odpovědné.

Zdroj: Forum24.cz, 16. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme