Laudát: Zákon o elektronické evidenci tržeb je velmi nebezpečný

11. 1. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Františkem Laudátem)  

David BOREK, moderátor

K tématu elektronické evidence tržeb nabízíme i politický duel. Tentokrát s Jaroslavou Jermanovou, místopředsedkyní sněmovny za hnutí ANO. Ve studiu je s námi i předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. Vítejte.

Pane Laudáte, to prosincové napevno zařazené hlasování o zařazení něčeho na program koalice odůvodňovala tím, že to má projednáno se sněmovními legislativci a že to skutečně má oporu v jednacím řádu v precedentech českého parlamentarismu. To případné lednové silové zařazení hlasování na nějakou hodinu, bude v tomto ohledu tedy také mít oporu legislativců?

František LAUDÁT, poslanec TOP 09, předseda poslaneckého klubu

Domnívám se, že když odhlédnu od morální stránky věci, kdy takoví lidé, jako je paní Jermanová, přeruší pana Fialu, který si zaslouží podstatně větší důstojnost, tak porušili jednací řád. Minimálně v tom, že nenechali dokončit projev poslance s přednostním právem.

David BOREK, moderátor

A ty sněmovní legislativci, kterými argumentuje koalice.

František LAUDÁT, poslanec TOP 09, předseda poslaneckého klubu

My jsme požádali o písemné stanovisko. To jsme nedostali.

David BOREK, moderátor

Zatím jste ho ještě nedostali.

František LAUDÁT, poslanec TOP 09, předseda poslaneckého klubu-

Ano. Máme jiný názor. Legislativa se vždycky samozřejmě snaží a je to logické, vyhovět většině vedení Sněmovny. Takže se hledají nějaké cestičky. Pokud by to udělala koalice s celým zákonem, tak upozorňuji, že by předseda KDU-ČSL Bělobrádek porušil slib, který dal na sněmu TOP 09, že nepřipustí uhýbání práv a omezování práv opozice, včetně obstrukcí. Například dnes to byla seriozní debata. Nechápu, proč je to nazýváno obstrukcí. Ten zákon je velmi děravý, velmi nebezpečný a velmi špatně připravený. Pan Babiš je netrpělivý. Rád by prosazoval svoje představy. Může to být začátek něčeho velmi ošklivého.

David BOREK, moderátor

Vraťme se k tomu, co jsme řešili v té první odpovědi. Když je dlouhodobý konsensus ještě hodně daleko před námi, tak se vrátím k tomu lednovému krátkodobému výhledu. Vy jste řekla, že hlasování ve třetím čtení může být zařazeno na program schůze v nějakou konkrétní hodinu. Dejme tomu, že to projde, tedy EET projde a dejme tomu, že to potom skončí u Ústavního soudu. A dejme tomu, že Ústavní soud to shodí. Co se bude dít? To je přece obrovská zodpovědnost. Točí se v tom obrovské peníze, obrovská aktivita politiků, úředníků i těch lidí, kteří budou muset nějak změnit své fungování v podnikání, bude to v právním vakuu nebo to nebude v právním vakuu?

Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, místopředsedkyně hnutí /ANO/

Odpovím na vaši otázku, že nejsem právník, takže vám nemůžu dát úplně odbornou odpověď. Pokud se na to díváme selským rozumem, tak je jasné, že není možné, aby menšina ve sněmovně blokovala většinu. A navíc většinu, která byla zvolena v demokratických volbách. Myslím si, že i k tomuto Ústavní soud přihlédne, takže ten zákon bude platný. Takže bych nepředbíhala. Pokud chcete odbornou odpověď, obraťte se na ústavní právníky. Nedělám si ambice, že bych byla ústavní právník.

František LAUDÁT, poslanec TOP 09, předseda poslaneckého klubu

Praxe je taková, že jestliže by zákon prohlasovali poslanci byť porušením jednacího řádu či ústavy ve sněmovně, prošlo to Senátem a podepsal to, nebo nepodepsal prezident, tak zákon začne platit. Když bude potom podání k Ústavnímu soudu, tak do doby rozhodnutí Ústavního soudu zákon platí. Znamená to, že ministerstvo financí, generální finanční ředitelství a další instituce všechno spustí. Může dojít ke stavu, kdy podnikatelé začnou investovat do této balkánské novinky, Ústavní soud potom řekne, že to bylo prosazeno nelegálně, že zákon není platný a pro podnikatele to budou vyhozené peníze. To se může stát. Popravdě řečeno, část sociálních demokratů, kteří to neřeknou veřejně, by se už ze zoufalství ráda této záležitosti zbavila. Tak trošku sází i na tuto cestu.

David BOREK, moderátor

No, když jste tedy teď začal komentovat dění v jiných stranách, tak já s dovolením budu komentovat dění u vás, ve vašem klubu a s dovolením si pustíme to, co dnes řekl během projednávání o EET Petr Gazdík, tedy místopředseda sněmovny a člen poslaneckého klubu TOP 09.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/

Mně, jak jsem řekl, v některých oblastech částečně nalomil, ten jeho projev byl dlouhý, já se budu snažit prostudovat ty argumenty, které on tam předvedl, srovnat se svými argumenty, které mám a ta diskuse tak může věcně, věcně pokračovat.

David BOREK, moderátor

To je názor pana Gazdíka nebo názor vašeho poslaneckého klubu?

František LAUDÁT, poslanec TOP 09, předseda poslaneckého klubu

Vystoupení pana Gazdíka udělal bez jakékoli konzultace. Musím říci, že jsem s ním tu situaci potom probíral.

David BOREK, moderátor

Co jste mu řekl?

František LAUDÁT, poslanec TOP 09, předseda poslaneckého klubu

Zeptal jsem se, jak tomu máme rozumět. On řekl, že dále podporuje stanovisko klubu TOP 09 a Starostové, kde jsou nejenom členové TOP 09, ale i nečlenové. Všichni budeme jednotně držet stálý postoj a chtěl bych ubezpečit veřejnost, že my z tohoto neslevíme.

David BOREK, moderátor

Ale byl to tedy výrok bez konzultace s vámi. Je to chyba ?

František LAUDÁT, poslanec TOP 09, předseda poslaneckého klubu

Je to věc Petra Gazdíka. Myslím si, že je to seriozní politik. On potom vydal prohlášení, kterým to uváděl na pravou míru, že tím v žádném případě nemyslel, že by snad změnil stanovisko.

David BOREK, moderátor

No ale tak řekl jasně, řekl jasně, že je nalomen, že prostě modifikoval svůj názor. Když někdo modifikuje svůj názor, tak ho může modifikovat i dál přece.

František LAUDÁT, poslanec TOP 09, předseda poslaneckého klubu

Domnívám se, že ne. Popravdě řečeno, byli jsme trošku překvapeni, že panu Babišovi tentokrát někdo připravil projev. On takovéhoto výkonu zjevně není schopen. Zdržel se jakýchkoli invektiv, které jsou standardní součástí všech jeho vystoupení.

David BOREK, moderátor

Když jste zmiňoval, že ČSSD podle vašich nějakých, předpokládám kuloárních, informací vlastně se toho zákonu také chce zbavit, co TOP 09? Vy jste opravdu teď pořád přesvědčeni, když to teď budu trochu patetizovat v době, kdy hoří hranice Schengenu, kdy jsou tady velká témata budoucnosti Evropy, mít jako jedno z hlavních témat elektronickou evidenci tržeb? Opravdu stoprocentně to pro vás je pořád stejná priorita, jaká byla na podzim loňského roku?

František LAUDÁT, poslanec TOP 09, předseda poslaneckého klubu

Pro nás je základní prioritou svoboda. Toto je jedna z věcí, která zapadá do celkového kontextu. Nediskutuje se o tom a je to veliká škoda, protože ať už byla hlasována nebo se připravuje, tak ve Sněmovně leží celá sada zákonů, které po kouscích, někdy větších, jindy menších ohrožuje osobní lidské svobody. My jsme řekli, že někde se to zastavit musí. Na rozdíl od dalších zákonů, kde by mohlo při případné změně volebních preferencí do budoucna proběhnout velmi rychlé vrácení do úrovně skutečné svobody a jistoty občanů. V tomto případě (EET) ale může například na venkově dojít k nevratné likvidaci malých podnikatelů. Proto se bráníme. Chtěl bych, aby bylo v této souvislosti diskutováno o tom, kam až tato koalice zajde v omezování osobní svobody.

zdroj: ČT24, Události, komentáře, 8. 1. 2015

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme