Laudát: Chceme co nejméně zadlužený stát

10. 1. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s předsedou poslaneckého klubu Františkem Laudátem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Co by se mělo dělat s penězi přebytku rozpočtu, pokud tedy existují, pane Laudáte?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Zaznamenal jsem takovou nepatrnou zprávičku ministerstva financí, že nebyla udělána reemise dluhopisů. To vychází z toho, že pánové Jurečka a Faltýnek, kteří tady sedí z vládní koalice, hlasovali pro návrh ministerstva financí, aby sněmovna neschvalovala jednotlivé tranše dluhopisů. Tím pádem jsme ztratili přehled a teď je to v kompetenci ministerstva financí. Samozřejmě, když ten přebytek existuje, vždycky jsme říkali, že bychom měli část peněz, které jsme si půjčili od svých dětí, vrátit. To znamená, že v tomhle se shodneme s Babišem - chceme umazávat dluh.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Laudáte, vám to také vádí, že pan ministr financí neobjektivně informoval o tom, jak je nakládáno se státním rozpočtem? Měla by sociální demokracie podporovat případné dodatečné vydání dluhopisů, což loňský rozpočet ještě umožňuje?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Mně se líbí, že se sníží státní dluh. Ať se na mě pánové nezlobí, všichni tři jsou reprezentanty vládní koalice. Vy jste dali zákonem panu Babišovi tuto kompetenci do ruky. My jsme na to upozorňovali. Upozorňovali jsme, že sněmovna ztrácí kontrolu nad tím, jak jsou emitovány nebo neemitovány dluhopisy, protože ty tranše se vždycky musely schvalovat. To znamená, že minimálně rozpočtový výbor by měl tyto informace dostávat. To, že to pak nezachytíte v takovýchto megasumách, je vaše vina. Jste obětí, teď mluvím o sociální demokracii a lidovcích, vlastní hlouposti, když jste tuto kompetenci dali ministrovi financí. Na druhou stranu, jestliže sociální demokracie zodpovídá za ministerstvo práce a sociálních věcí, nevidím žádný záblesk toho, že by byl připraven jakýkoli nový koncept penzijní reformy. V té komisi je jakási burza nápadů. Nezlobte se na mě, ale to je neudržitelný systém. Stejně, když se ty peníze dají na účet, na který může vláda dosáhnout, protože je součástí státního rozpočtu, tak když bude zle, kdokoli to použije na cokoli. Je to tedy pouze další vlna populismu.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Mělo by se využít záporných úroků, tudíž že stát si půjčuje peníze a ještě je mu za to placeno nebo to nedělat, i když jsou takto výhodné podmínky a až přijdou horší časy, tak mít nižší státní dluh? Co byste preferoval?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Pořád preferuji snižování dluhu, navzdory tomu, že si jde dneska půjčovat za negativní úrok. Svět je dnes dramaticky zadlužený. Nedávno vyšlo číslo, že planeta je zadlužena na 325 % hrubého domácího produktu celé planety. To hrozí výbuchem každým dnem, každým rokem. Za této situace bych snižoval dluh. Navíc vláda neumí investovat. Kdyby byly připraveny smysluplné projekty nad rámec letošního rozpočtu, tak neřeknu ani popel. Dokud ale bude ministrem dopravy pan Ťok, tak asi budou přebytky i nadále.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Je vláda schopna dělat smysluplné investice?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Zatím předvádí, že není. Jenom jsem upozornil, že na letošní rok naplánovali investice, které odpovídají roku 2012. Všechno předtím bylo výrazně nižší. Pokud vím, tak i pan Babiš říkal, a v tom se lišíme, že ministerstva letos neproinvestovala přes 30 miliard. Byl tam mimořádný příjem z Evropské unie 65 miliard. Když tohle dáte dohromady, tak je celý slavný přebytek někde fuč. Než aby tato vláda investovala, to bych radši snižoval dluh. Za tři roky předvedli, že neumějí investovat. Kdyby tady pan Prachař nezastavil všechny připravené stavby na D3, tak už po nich lidé od loňského roku jezdili.

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 9. 1. 2017

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme