Langšádlová: Potřebujeme vlastní nástroje řešení migrační krize

9. 3. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Premiér Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že Česko je připravené přijmout syrské uprchlíky přímo z Turecka a naplnit tak část požadavků na rozdělení žadatelů o azyl mezi jednotlivé unijní země. Zvýšení jejich počtu ovšem tuzemská vláda stále odmítá. Opatření označil předseda koaličního kabinetu za dočasné, stejně jako aktuální požadavky Ankary. Turecko nabízí odvážet z Řecka běžence, kteří se na území osmadvacítky dostali údajně nelegálně výměnou za lidi s nárokem na evropský azyl. Tuto metodu ovšem odsuzují lidskoprávní organizace, včetně vysokého komisaře OSN, protože prý neodpovídá mezinárodnímu právu. A další tureckou podmínku uvolnit zemi cestu do Evropské unie dnes odmítl Kypr. Paní Langšádlová, souhlasíte s premiérem Sobotkou, že Česko je připravené na to přijímat syrské uprchlíky přímo z Turecka?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Česká republika se zavázala k přijetí asi dvou a půl tisíce migrantů. Pro mě je zásadní otázka bezpečnosti. Byla jsem u toho, když ministerstvo vnitra prověřovalo sto padesát tři křesťanských migrantů. Vím, že naše policejní a bezpečnostní složky dokážou každého, kdo přichází, byť je to ze vzdálených zemí, dobře prověřit. A to je pro mě zásadní otázkou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Dobře. Jste pro, aby Evropa přijímala podle návrhu Turecka lidi přímo z tureckého území? Myslím lidi, kteří žádají o azyl, výměnou za to, že budou Turci zase z řeckých ostrovů brát zpátky syrské uprchlíky?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Tento záměr může být pouze dočasný. Musí to být na dobrovolném přístupu jednotlivých zemí. Musí být opravdu velmi bedlivě prověřena bezpečnostní otázka přijímaných migrantů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Paní Langšádlová, viděla byste jako problém, že Evropská unie se teď upíná hlavně na řešení, jehož součástí bude Turecko a že možná, jak také někteří politici naznačují, by se mohlo stát obětí až politického vydírání?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Co je pro mě nepřijatelné, je otevření vízových vztahů s Tureckem. Myslím si, že Evropská unie musí redefinovat vztah s Tureckem ve vztahu k jeho přistoupení do Evropské unie, protože Turecko není tím Tureckem, kterým bylo v posledních desítkách let. Evropská unie musí v tuto chvíli zcela pragmaticky s Tureckem řešit otázku migrace. Nemůžeme ale spoléhat jenom na Turecko. Musí být další opatření. Musíme vytvořit společnou pobřežní a pohraniční stráž, musíme mít určenou návratovou politiku, musíme podpořit Řecko a musíme hlídat i balkánskou trasu, zapojeno v tuto chvíli je i NATO, musíme bojovat s organizovaným zločinem. Těch opatření je celá řada. Jednání s Tureckem, musí být jasněji definovaná, musí tam být závazky Turecka, části plnění jednotlivých kroků. Teprve potom tam mohou být vypláceny jakékoliv finance. Musí to být celý komplex těchto kroků.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Úplně jednoduše, paní Langšádlová. Obejde se Evropská unie při řešení migračního problému bez Turecka, podle vašeho názoru?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

V tuto chvíli neobejde. Proto říkám, že máme s Tureckem jednat, ale nemůžeme spoléhat jenom na Turecko. Z dlouhodobého hlediska si musíme vytvořit vlastní mechanismy tak, abychom nebyli na Turecku závislí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Paní Langšádlová, souhlasila byste s generálním tajemníkem OSN, který říká, že Evropa ještě nevyčerpala své možnosti, co se týká humanitární pomoci lidem, kteří utíkají před válkou?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Evropa tuto otázku podcenila. Evropa ji podceňuje i v tuto chvíli. Pomoc v zemích západního Balkánu nebo v Řecku není dostatečná. Stejně tak to Evropa podcenila z hlediska uprchlických táborů v Jordánsku, v Libanonu a v Turecku. Tam má určitě směřovat evropská pomoc. Nicméně dneska platí to, že jenom polovina těch lidí, kteří se dali do pohybu, jsou ti, kteří utíkají před válkou. Bohužel jsme se nechovali úplně humánně v posledních měsících. Umožnili jsme příchod do Evropy velkému množství ekonomických migrantů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Z kterých zemí, jen upřesněme.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Například ze zemí Severní a Střední Afriky. Dnes už i z asijských zemí. Podle odhadů OSN půjde do Evropy větší množství lidí i z asijských zemí. To znamená, že jenom polovina migrantů, kteří přišli, jsou opravdu ti, kteří utíkají před válkou. K těm by měl být zásadně jiný přístup než k ekonomickým migrantům. Nechali jsme ty nejslabší a nejzranitelnější v místech konfliktů nebo v jejich blízkosti a těm silnějším a bohatším jsme umožnili cestu do Evropy. To je velká chyba.

zdroj: ČRo Radiožurnál, 8. 3. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme