× Pojďte do toho s námi.

Kučera: Omezením prodejní doby zasahujeme do podnikání

15. 4. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Michalem Kučerou)

Moderátorka

Větší obchody budou možná muset zůstávat povinně uzavřeny místo 7 jen o 3 svátcích. Poslanci zmírnili senátní návrh zákona. Vy jste byli úplně proti jakýmkoliv změnám v tomto smyslu. Jak hodnotíte výsledek?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09

Byli jsme zásadně proti tomuto zákonu, který, podle nás, omezuje jak svobodu podnikání, tak osobní svobodu. Myslíme si, že každý by se měl rozhodnout sám, jestli chce o svátcích nakupovat, procházet se či aktivně trávit svůj život, anebo podnikat a otevřít si obchod. My jsme byli proti celému tomuto zákonu. Že nakonec došlo k tomu, že je uzákoněno částečné omezení na 3 dny sváteční, je možná vstřícnější krok. Osobně si ovšem myslím, že rozhodnutí by mělo v každém případě zůstat na podnikatelích a lidech.

Moderátorka

Jaké budou další kroky ze strany TOP 09 v tomto ohledu?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09

Musíme nejdříve počkat na to, jak rozhodne Senát. Kolegové z ČSSD už avizovali, že chtějí v Senátu prosadit rozšíření zavírací doby na původní rozsah. Nemohu předjímat rozhodnutí Senátu. Pokud Senát změní rozhodnutí, vrátí se celý proces zpět do Poslanecké sněmovny. Tady budeme hájit stanoviska TOP 09, budeme bránit svobodu podnikání, osobní svobodu a budeme trvat na tom, aby si lidé sami mohli nakládat se svým časem, aby jim to neurčovali páni poslanci z Prahy.

Moderátorka

Pokud dojde k tomu, že Senát podpoří mírnější verzi, anebo případně ten proces bude tak, jak jste ho teď popsal, tzn. věc vrátí do sněmovny, dojde k tomu původnímu plánovanému rozšíření na 7 dní, kdy by neměly být obchody otevřené. Podpoříte podnět k Ústavnímu soudu, který plánuje dát Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09

O tom jsme nejednali. Nemohu předjímat, zda se připojíme k žalobě k Ústavnímu soudu. Dle mého osobního názoru je to už poněkud tvrdý krok. Myslím si, že parlament demokraticky rozhodne, ať se nám to líbí nebo ne. Nemohu předjímat rozhodnutí poslaneckého klubu TOP 09, nejednali jsme o tom. Osobně si myslím, že se k ústavní žalobě nepřipojíme.

Moderátorka

Ještě možná jedna věc. Kromě toho počtu dní, během kterých by měl být zákaz nakupovat, resp. kdy by měly mít velké obchody omezenou otevírací dobu, jak vnímáte to, že byly schváleny 3 dny, během kterých je už teď prodejní doba většinou omezená?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09

Takto by mělo fungovat svobodné rozhodování, tak by měl fungovat svobodný trh. Už dnes víme, že je plno obchodů, které mají na vánoční svátky zavřeno. Některé mají zavřeno na Velikonoční pondělí, a víceméně samy vycházejí vstříc požadavkům, které jsou jak od spotřebitelů, tak od jednotlivých řetězců. To znamená, že tato fungující omezení možná trochu zlidšťují tento zákon, nicméně je fakt, že bychom to měli nechat na rozhodnutí řetězců a jednotlivých zákazníků, co chtějí ve svém čase dělat.

Moderátorka

Ptám se kvůli tomu, že ČSSD už oznámila, že bude v Senátu apelovat na své senátory, aby zákon nepřijali v této podobě. Jaký postup chystá TOP 09 udělat ve vztahu ke svým senátorům? Budete se snažit v této podobě zákon podpořit v Senátu nebo ho naopak nějakým způsobem úplně zastavit?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09

Budeme se snažit, aby zákon v Senátu neprošel. Samozřejmě oslovíme i ostatní senátory. Mám ještě pár slov k výběru těch svátků. Výběr svátků je skutečně obskurní. V návrhu je zákaz prodeje během Velikonočního pondělí, což není žádný významný svátek, nicméně zákaz na Velikonoční neděli, což je jeden z nejvýznamnějších křesťanských svátků, se prodejní doba neomezuje. Už jenom výběr h svátků je dost nepochopitelný, stejně jako celý návrh zákona je nepochopitelný a obskurní.

zdroj: ČT24, 15. 4. 2016

Osobnosti: