Kalousek: Vláda selhala minimálně třikrát

15. 2. 2016

(editovaný výběr hlavních bodů diskuze s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pojďme se hned na začátku podívat na kauzu, kterou ve čtvrtek večer odstartovala reportáž naší televize o křesťanských uprchlících, kteří byli převezeni do Jihlavy. Jeden z nich poskytl rozhovor našemu reportérovi a stěžoval si na kvalitu ubytování. Nezisková organizace, která uprchlíkům cestu do České republiky zajistila, se pak snažila jeho vyjádření změnit. Událost odstartovala hodně širokou a hodně vzrušenou debatu. Jak to tedy funguje? Kdo kontroluje neziskové organizace, jako například nadační fond Generace 21 v tom, koho do České republiky přiváží? Kontroluje to vůbec někdo? Je tento systém tak v pořádku?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

My jsme těmto křesťanským rodinám, jako Česká republika, slíbili azyl a pohostinství. Myslím, že patří k naší tradici a kultuře, abychom jim je poskytli. Aniž bych chtěl vynášet soud nad tou reportáží, říkám obecně, že pokud někomu ten standard nevyhovuje, nikdo ho tady nedrží. Zase odejde, nemusí tady zůstat. Nedělal bych z toho kardinální problém. Mám ale obavy, že reportáže tohoto typu a diskuse kolem nich, zneužívají radikálové na obou stranách. Ať už to jsou sluníčkáři nebo xenofobové. Jak sluníčkáři, tak xenofobové jsou bohužel ve svých důsledcích nebezpeční radikálové, kteří znemožňují problém řešit racionálně. Problém tady je. Pojďme ho řešit pragmaticky, pojďme ho řešit racionálně. Přes dílčí kritiku, kterou vůči vládě máme, se to snaží řešit pragmaticky a racionálně. V těch hlavních postojích jsme připraveni ji podporovat. Nevyvolávejme vášně ani na jedné, ani na druhé straně.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Říkáte, že takovéhle reportáže vyvolávají vášně.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ne, promiňte, jsou zneužívány k vyvolávání vášní.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Nebo jsou zneužívány. Bylo by podle vás lepší podobné reportáže a podobnou pravdu nevysílat?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ne, v žádném případě. To nebyla kritika reportáže, ani její pochvala. Jenom říkám, že když se na to podívá rozumný člověk, co ho napadne? Jestli je to pravda, tak když se jim tady nelíbí, ať zase jdou. Vždyť je tady nikdo nedrží. To není žádné riziko, prostě se seberou a odejdou. Tím ta úvaha končí. Zneužívá to jak sluníčkářská, tak xenofobní strana k tomu, aby vyvolávala emoce a vášně. Já se snažím prosadit racionální pragmatické řešení a varuji před vášněmi. Jak sluníčkáře, tak xenofoby totiž určití politici zneužívají k tomu, aby vyvolávali vášně, přehnané obavy a strach. I když jsou některé obavy oprávněné, tak se je někdo snaží excitovat maximálně.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Kdybychom nechtěli takhle jitřit vášně, nehrozilo by neinformování o podobných věcech a ještě větší eskalace problémů, jako jsme byli svědky v Kolíně nebo ve Švédsku?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ještě jednou. Nekritizuji informování. Kritizuji, že dnes v podstatě jakoukoli informaci zneužívají určití politici k tomu, aby excitovali radikály na obou stranách. Říkám sluníčkáři i xenofobové jsou radikálové, kteří jsou bohužel nebezpeční, protože jejich emocí, nikoli racionálního uvažování, zneužívá určitý typ politiků.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Takže to pojďme shrnout. Mělo by se informovat.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Zajisté, informovat, ale i způsob informování s sebou nese určitý díl odpovědnosti. To vy víte lépe než já. Já vás to nebudu učit.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pojďme k dalšímu tématu. Češi, Slováci, Maďaři a Poláci se bouří proti kancléřce Angele Merkelové a chtějí uzavřít uprchlíkům balkánskou trasu. Tak píší německá média o summitu visegrádské skupiny, který se v pondělí koná v Praze. Má Česká republika pomáhat Makedonii, Bulharsku, nebo počkat, co vyjedná Německo v Turecku?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Pokládám to za racionální přístup. Určitě si nemyslím, že jde o snahu torpédovat plán dohody s Tureckem. Je ale přece rozumné mít záložní plán. Nebo plán, který situaci posílí, když dohoda s Tureckem nebude úplně fungovat. Koneckonců i já jako občan budu klidnější, protože spoléhat se na to, že mé bezpečí leží od A až do Z v Turecku, pro mě není úplně komfortní pocit. Chci vědět, že má někdo záložní plán. Před námi je velmi důležitý summit Evropské unie. Je logické, že Visegrád, který v sobě má už pětadvacet let potenciál, se snaží najít společnou pozici. Je určitě v pořádku snažit se dohodnout s panem prezidentem Erdoganem. Je určitě pozitivní zpráva, že bude NATO přítomno v Egejském moři. Už jen ta přítomnost je velmi významná a velmi pozitivní. Pořád je ale podle mého názoru namístě, aby byla Evropa připravena k dalším krokům. Posílení hranice na bulharsko-makedonské hranici k nim pochopitelně patří. Pokládám to za racionální. Opravdu věřím, že je možné přijmout energické evropské řešení, protože to jediné Evropu zachrání. Musí být ale společné, musí být energické a musí občany evropských zemí ujistit, že je dostatečné. Proto si myslím, že k tomu záložní plán přispěje, nikoliv, že to torpéduje. Velmi bych si přál, aby zde byly i další kroky, které budou posíleny i finančně. To je asi jediná věc, ve které se významně rozcházíme s českou vládou. My bychom si přáli změnu evropského rozpočtu, který na léta 2014 až 2020 nepočítal s imigrační krizí. Pak z toho platíme cyklostezky a čapí hnízda.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak vy vidíte Evropu v budoucnu? Bude Schengen?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

To je to samé, jako když se zeptáte, zda budeme mít bezpečnou a prosperující Českou republiku. Naše ekonomika za dobu, kdy existuje Schengen, je ze šedesáti procent svého exportu způsobem just in time napojena na ekonomiky zemí eurozóny. Konec Schengenu pak znamená nejenom bezpečnostní hrozbu, ale znamená i ekonomickou katastrofu se ztrátou desítek tisíc pracovních míst a se vším, co k tomu patří. Nadějně nastartovaná ekonomika by se nepochybně dostala zpátky do recese, a to je něco, co je bytostně proti zájmům jak České republiky, tak jejich sousedů. Těžko by se hledala země, která by měla na Schengenu kvůli bezpečnosti a prosperitě větší zájem než Česká republika. Veliký zájem na tom, aby se Schengen rozdrobil a Evropa se bezpečnostně i ekonomicky oslabila, má Vladimir Putin. Nutno říct, že jeho propaganda na tom na území evropských zemí, včetně České republiky, pracuje mistrně, klobouk dolů.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Tento týden se velmi diskutovalo o úniku informací týkajících se výměny Čechů za libanonské vězně a také o výkupném, které měla Česká republika zaplatit za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, které byly unesené v Pákistánu. Týdeník Respekt v souvislosti s osvobozením žen napsal, že bylo vyplaceno výkupné šest milionů dolarů, tedy zhruba sto padesát milionů korun. Vy jste prohlásil, že se Češi díky tomu stali lovnou zvěří v zahraničí, dokonce jste velmi ostře kritizovali výrok prezidenta Miloše Zemana.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Bohužel nemohu pochválit českou vládu. Vnitřní odpovědnost, ať si stanoví vláda a pan premiér. Musím ale říct, že vláda zde bohužel selhala minimálně třikrát. Za prvé se ví, že česká vláda jedná s teroristy a přistupuje na jejich požadavky. Tím povzbudila všechny teroristické bojůvky na celém světě. Vlády civilizovaných zemí tohle nedělají. Za druhé, dokonce unikly i informace o výkupném, čímž má každý český občan v zahraničí na zádech visačku s cenou, kterou pro teroristu má. A za třetí, a to je pro mě vůbec nejzávažnější, že ministr Pelikán propustil na svobodu člověka obžalovaného z těžkých mezinárodních zločinů, které souvisejí s mezinárodním terorismem. Tím velmi zásadním způsobem ohrozil naše vztahy se spojenci, zejména spojenectví v oblasti informačních služeb. Naše bezpečnost do značné míry závisí na spolupráci zpravodajských služeb po celém světě. Pokud se chováme, jak se chováme, tak nám budou ty informace omezeny. To znamená snížení bezpečnosti všech občanů České republiky, nejenom těch v zahraničí. Jde o tři zásadní selhání, z nichž my si myslíme, že nejzásadnější je to třetí. Někteří experti se dokonce domnívají, že bylo porušeno mezinárodní právo a český zákon.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Vy jste se kvůli tomu obrátili na státní zastupitelství.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ano. Ale jsou dva výklady. I kdyby byla argumentace ministerstva spravedlnosti pravdivá, tedy že to bylo podle zákona, což si někteří experti nemyslí, tak to přirovnejme k jiným kauzám. Bylo tady vydání katarského prince, byla tady amnestie prezidenta Klause. Byly to skandální a trestuhodné právní kroky, které ale byly legální. Jak se zjistilo, toto je ten samý případ. Ministerstvo spravedlnosti možná prokáže, že to bylo legální, ale je to skandální a trestuhodné. Na rozdíl od amnestie a vydání Sáního tento krok ve svém důsledku snížil míru bezpečí každého občana České republiky. O tom nemůže být pochyb. Za to nese odpovědnost ministr Pelikán. Protože rozhodl bez ohledu na to, že soudy uznaly, že může být vydán. Politickou odpovědnost nese česká vláda. To je bohužel skutečnost. Byl bych rád, kdyby se s tím česká vláda nějak vypořádala.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pane ministře, budete chtít změnit ten systém tak, abyste to rozhodoval vy?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Myslím, že je to utopie. Tak daleko bych nešel. Pouze lituji toho, že když se jedná v zahraničněpolitické souvislosti, že tady není role ministra zahraničí, jak to například ve Spojených státech. V tom nedávném případě vydání podezřelého z vraždy, to byl americký ministr zahraničí Kerry, který rozhodl o jeho vydání. U nás je to jinak. Tady je to ministr spravedlnosti. Já to respektuji, přesto za sebe říkám, že vzhledem k tomu, jak je toto opatření mimořádné a určené k tomu, aby se zvažoval i zahraničněpolitický kontext. Myslím si, že by bylo docela legitimní, kdyby to dělal do budoucna ministr zahraničí. Tuším, že tahle změna ale nebude tak jednoduchá.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Podpořili byste tuto změnu?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nejde o změnu. Pan ministr říká, že to bylo v kompetenci ministra spravedlnosti. Jsem přesvědčen, že to nebylo podle práva. I kdyby byl výklad jiných expertů, že to bylo podle práva, pravdivý, tak zvažte ty důsledky. Klausova amnestie, vydání Sáního do Kataru bylo také podle práva, ale bylo to proti zájmu České republiky, protože to ohrozilo důvěru veřejnosti ve spravedlnost. Tohle bylo proti zájmům České republiky, protože to snížilo bezpečnost občanů České republiky. Bezpečnost každého z nás. Vy můžete úkolovat civilní zpravodajskou službu, víte lépe než já, jak je závislá na rychlých, přesných a relevantních informacích svých spojenců. Po tom Kocourkově, jak jste tu situaci sám nazval, jak si myslíte, že budou dostávat rychlé a relevantní informace, na kterých záleží bezpečnost našich občanů? Pan ministr Pelikán svým rozhodnutím snížil bezpečnost deseti milionů občanů. To je tragický důsledek tohoto rozhodnutí, i kdyby to bylo tisíckrát podle práva.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Ohrozil ministr Pelikán bezpečnost českých občanů?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Mně jde o jedinou věc. Nechci dělat závěry a na nikoho podávat žalobu, protože se domnívám, že první musí proběhnout vyšetřování. Jsem přesvědčen, že to vyšetřování musí přinést výsledky a z toho se budou odvíjet další kroky. Za sebe vám říkám, že i tady se musí vyvozovat odpovědnost, to je jasné. V sázce je příliš mnoho a do budoucna se něco podobného nemůže opakovat. Myslím, že účinky nejsou takové, abychom nebyli schopni je napravit. Co se týče reputace informačních služeb a co se týče zahraničněpolitických vztahů. Jsem si jistý, že i americká strana, když o ní mluvíte, v něčem dokáže porozumět tomu, co nás vedlo k těm rozhodnutím, která jsme přijali. Na druhé straně musí být jasné, že v tom uděláme pořádek a že podobná debata, jaká se tady konala veřejně, se tady prostě příště konat nesmí.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

To byl důvod, proč chtěla TOP 09 mimořádnou schůzi. TOP 09 nechtěla mimořádnou schůzi, aby se to v pátek odpoledne v Poslanecké sněmovně vyšetřilo. Všichni víme, že to nejde. TOP 09 chtěla od předsedy vlády slyšet, jaké kroky vláda udělá pro to, aby byly škody minimalizované. Dokonce jsme připraveni vám v tom pomoct. Že se ty škody staly, o tom se nemusíme přít. Oba dva s tím souhlasíme. Jde o to, je co nejdříve napravit. Úplně sice napravit nepůjdou, ale půjdou minimalizovat. Hrozně rád bych slyšel, co pro to vláda udělá.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Vyšetří tajné služby právě tuto kauzu tak, abyste dostali veškeré ty informace?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nezbývá než doufat. Když řeknu, že něčemu nevěřím, tak řeknu, že nevěřím svému státu. To bych ani jako opoziční politik neměl. Na čem mi záleží mnohem víc, než na tom vyšetření, jsou kroky, které napraví škody, které byly napáchány. Znovu říkám, při těch krocích jsme připraveni pomoci, protože nejde o nic menšího, než o bezpečnost České republiky.

zdroj: Partie, 14. 2. 2016, TV Prima

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme