Kalousek: Vláda přerozděluje peníze, ale neřeší budoucnost

10. 1. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

Premiér Sobotka představil priority ČSSD pro rok 2017. Je mezi nimi něco, s čím se můžete ztotožnit, co by TOP 09 podpořila?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Zkusme to říct obecněji. Tisková konference mnohem víc připomínala zahájení předvolební kampaně sociální demokracie než představení priorit vlády. Když půjdeme po jednotlivých detailech, tak v dobrých ekonomických časech nemá nikdo nic proti zvyšování mezd. Jediné priority, které jsme však slyšeli, jsou priority přerozdělovací. Slyšeli jsme, co z těch peněz, které občané zaplatí na daních, dáme zase jiným občanům, aby měli o něco víc. Bohužel nezaznělo nic, co by do budoucna vedlo k větší odolnosti a konkurenceschopnosti České republiky. Tady musím zopakovat, vláda zrušila sociální reformu s tím, že přijde s vlastním návrhem penzijní reformy. Nepřišla s ničím. Vláda zrušila změny ve zdravotním pojištění s tím, že přijde s vlastní reformou zdravotního pojištění. Nepřišla s ničím. Vláda zrušila zjednodušení daní, včetně zrušení superhrubé mzdy, inkasního místa. Zrušila to, co již bylo uzákoněno a mělo platit, s tím, že předloží vlastní návrh. Nepředložila nic. Všechny kroky, které vedou k budoucí konkurenceschopnosti České republiky, vláda neudělala. Soustřeďuje se na rozdávání peněz z dobrého ekonomického růstu doleva doprava. Je to promarněná šance a je to škoda. Nechci kritizovat, co teď říkali. Zásadní problém ale je, co neudělali a udělat nechtěli, protože k tomu neměli politickou odvahu. Pro ně svět končí podzimem letošního roku. Co bude s Českou republikou dál, to bohužel neřeší a neřešili to během celého svého funkčního období.

Moderátor

Nutno říct, že to byla tisková konference pouze ČSSD. Chyběli tam ministři za jiné resorty, třeba i ministr financí. Co zaznělo na úvod, že ČSSD chce přebytek loňského rozpočtu použít na rezervu na důchody. Jak hodnotíte tento krok?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Jestli se mimořádný přebytek, který se bohužel nebude opakovat, protože to není trend, použije na snížení dluhu nebo se převede do státních aktiv na budoucí valorizaci důchodů, je v podstatě jenom technika ve státním účetnictví. Je to v zásadě jedno. Spíše se kloním k tomu, aby se použil ke snížení dluhu, protože výplata důchodů je pravidelně se opakující výdaj a měly by se na ni používat pravidelně se opakující příjmy. V zásadě jde jen o techniku, jakou nálepku na peníze dáme. Pro budoucnost to není nijak zásadní, protože bude-li jakákoliv politická reprezentace chtít valorizovat důchody více a nebude je mít ve státních aktivech, tak si na to půjčí. Půjčit si na to bude moci, protože teď se sníží dluh. Když se dluh nesníží a převede se to do státních aktiv, tak může použít peníze ze státních aktiv. Je to vážně jedno. I když použije peníze z mimořádného fondu, tak podle metodiky se to stejně počítá do vyššího deficitu, protože je to mimořádný příjem. Jde jen o to, jakou na to dáme nálepku. Kloním se k tomu, aby to bylo použito na snížení státního dluhu. Vy jste říkal, že tam byli jenom ministři za sociální demokracii. Ano, ale všichni víme, že pro budoucí stabilitu je zásadní penzijní reforma a reforma zdravotního pojištění. Byla tam ministryně práce a sociálních věcí a ministr zdravotnictví. Všichni řekli, jak na to seženou více peněz. Nezaznělo ale jedno jediné slovo o tom, jak systém uděláme efektivní a dlouhodobě udržitelný. Kroky, které jsme zavedli my, vláda zrušila, což bych jim nevyčítal, pokud by předložili nějakou vlastní efektivní alternativu. Bohužel nepředložili vůbec nic.

Moderátor

A co valorizace důchodů a změny výpočtu? Jde o navýšení důchodů na 50 procent průměrné mzdy.

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Dobře, ale to není systémová jenom kvantitativní změna. Použijí na to více peněz, ale už neřekli, odkud ty peníze vezmou. Už neřekli, jakým způsobem bude řešen princip solidarity a princip zásluhovosti. To všechno musí říct penzijní reforma. S velkou slávou zřídili komisi pana profesora Potůčka. Pak nedokázali říct nic jiného, než že na to dají více peněz. Ale neřekli, odkud je vezmou, až přijdou horší časy, jako že nutně přijdou, protože ekonomický cyklus je neúprosný. Stojíme tváří v tvář třem promarněným rokům dobrého ekonomického růstu a dobrých příjmů, které nebyly použity na nic, co by Českou republiku postrčilo dopředu. Byly použity jenom na rozdávání peněz doleva doprava. Až ty dobré časy nebudou, tak budoucí politická reprezentace, protože nebude mít žádné reformní kroky, které by mohla zdědit, bude mít celkem prázdné ruce.

Moderátor

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka chce zavést registraci schůzek lobbistů. Jak se díváte na tento návrh? 

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Proti tomu nic nemám. Klidně pro to budu hlasovat. Jenom chci říct, že nevěřím, že to přivede nějakou zvláštní dramatickou změnu do transparentnosti lobbování. Budou jenom “poctiví lobbisté“, kteří se budou registrovat, a jejich činnost se soustředí na to, že budou někomu vysvětlovat výhody řešení, za které lobbují. Ti nepoctiví lobbisté, Topolánek jim říkal kmotři, říkejme jim jakkoliv, ti se registrovat nebudou, ale existovat budou dál. To je jako v zemích, které přistoupily k registraci prostituce. Mají registrované prostitutky a pak mají neregistrované. Problém prostituce tím rozhodně nevyřešili.

Moderátor

Z úst Jana Chvojky zazněla ještě jedna věc, a to možnost úpravy ústavy. Je potřeba českou ústavu měnit, novelizovat, tak, jak o tom mluvil?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Myslím, že po 25 letech by si česká ústava zasloužila svojí revizi, pravděpodobně rozsáhlou novelizaci. To se ale nedá udělat do konce volebního období. To chce podle mého názoru dlouhodobou odbornou i politickou diskuzi.

Moderátor

Jak vidíte obecně fungování této vlády v letošním roce, kdy je pár měsíců do voleb? Bude se snažit prosadit ještě některé klíčové zákony, nebo už se spíš bude soustředit na to, co nabídne voličům po volbách?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Vidím to jako promarněnou šanci. Velké příjmy dobrého ekonomického růstu byly promarněny jenom na to, že se rozdávaly peníze, aniž došlo k nějaké systémové změně. V tom bude vláda pravděpodobně pokračovat. Vládní strany se budou předhánět v tom, kdo nabídne větší přidání tomu nebo onomu. Už ale nemluví o tom, že to někdo musí zaplatit. To jsou ti, kteří zdroje tvoří. Těm vláda za tři roky nepředstavitelně zhoršila podnikatelské prostředí. V podnikatelském prostředí jsme ze všech zemí na nejhorším druhém místě za Bulharskem. Vláda podnikatelům za poslední tři roky naložila nepředstavitelným způsobem, zejména těm malým a středním. 

Zdroj: ČT24, 10. 1. 2017

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme