Kalousek: Nenecháme si líbit omezování demokracie

12. 2. 2016

(editovaný přepis první části rozhovoru s předsedou TOP 09. Zbytek diskuze si můžete prohlédnut na videu zde)

Moderátor

Co pro vás osobně znamená schválení elektronické evidence tržeb? Prohru?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

To není moje prohra. To je prohra českého parlamentarismu. Můžeme mít různé názory na elektronickou evidenci tržeb. Ten náš se nemění. Ale není možné upřít v rámci vymezeného času právo přednést své argumenty a předložit návrhy, právo, aby se o těch návrzích hlasovalo. S celkem velkou pokorou jsme přijali rozhodnutí vládní koalice, že každý poslanec má jenom dvakrát deset minut. To umožňuje jednací řád. Takhle byla diskuze zkrácena, my jsme to příliš nekritizovali a všichni moji kolegové to vzali jako hotovou věc, že mají dvakrát deset minut. Připravili si svá vystoupení, připravili si svoje argumenty a připravili si svoje návrhy, které se mají předkládat ve třetím čtení. A když si tohle všechno připravili a chtěli to přednést, tak kolegyně a kolegové z vládní koalice řekli ne.

Moderátor

Ale o tom jste přeci dopředu věděli, že je stanovené přesné datum, kdy se má hlasovat. Proč nešlo přednést všechny argumenty do té doby?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Oni byli řádně přihlášeni, ale nepřišla na ně řada. Předpokládal jsem, a také jsem kolegy prosil, že to nemusí jít do nekonečna, ale jenom za naší frakci, za TOP 09, je tady 16 poslanců, kteří neměli šanci vyčerpat svých dvakrát deset minut a mají připraveny své návrhy.

Moderátor

Ale pak jste o těch pozměňovacích návrzích ani nehlasovali, protože jste odešli ze sálu.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Protože naši poslanci je nemohli ani přednést, když jim to koalice neumožnila. To je poprvé od listopadu 89, kdy vládní většina věděla, že opoziční poslanci mají připraveny návrhy a argumenty a zacpali jim ústa. Řekli, my vám neumožníme ani v rámci toho času, který jsme vám vymezili, ty návrhy přednést. Demokratická diskuse má nějaké zásady. Omezit jí na dvakrát deset minut bylo právem většiny. Jestliže ta většina, která řekla, máte dvakrát deset minut, pak v určitý okamžik řekla, nemáte dvakrát deset minut a my se bojíme připustit, že své návrhy přednesete, tak se obracím na veřejnost a zejména na českou žurnalistiku, která se ráda staví do role hlídacího psa demokracie, abychom si tohle nenechali líbit. Tohle bylo znásilnění demokratické diskuse, zákonů a pravidel demokratické společnosti.

Moderátor

Pane předsedo, táže se Vás divák, proč se bojíte registračních pokladen. Ať se podle něj ukáže, kolik je v republice poctivých podnikatelů. Navíc vaše vláda ani jiné neudělaly pořádek s vietnamskými podnikateli, domnívá se divák. Od nich nedostanete ani obyčejnou účtenku. Tak prosím tedy popořadě. Ať se ukáže, kolik je v republice poctivých podnikatelů. Je to ten důvod, který vám vadí?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Přidržel bych se první věty, proč se bojíme registračních pokladen. Registračních pokladen se nebojím. Byť je pokládám za zbytečné, mají je na Slovensku, mají je v Itálii, mají je v řadě zemí Evropské unie. Byly dokonce schváleny v České republice v roce 2005. V roce 2007 jako ministr financí jsem prosadil jejich zrušení. Ještě před tím, než byl ten zákon zrušen, propustil jsem 500 úředníků, které můj předchůdce Bohuslav Sobotka stihl nabrat, aby se o ty pokladny starali. Byly to registrační pokladny, které jsem pokládal za drahý nesmysl, které nikde v zemích, kde byly zavedeny, nepřispěly k vyššímu výběru DPH. Neexistuje seriozní studie, která by dokládala opak. Není ale nic tak nebezpečného jako balkánský šmírovací tunel, který tady zavádí pan ministr Babiš.

Moderátor

A to je tedy online ihned napojené na finanční správu?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Registrační pokladny s fiskální pamětí, jsou takové, kam přijde finanční úřad a zkontroluje v té černé skříňce tržby, které jí prošly. Nepleťme si to s online přenosem dat, který byl zaveden pouze v Chorvatsku a částečně fungoval v Bulharsku. Teď ho zavádějí na Slovensku. Je to balkánský tunel na daňové poplatníky, který si prosadili oligarchové. Jeho otcem v evropském prostoru je jakýsi pan Ivica Todorovič, chorvatský oligarcha, tamního nejvetšího obchodního řetězce. Řekněme takový chorvatský pan Babiš. Pan Todorovič měl velký vliv na svého ministra financí. A to takový, že ho ministr financí dokonce i poslouchal. Stejný vztah měl pan Babiš s panem Grossem. Ivica Todorovič tak prosadil, že pan ministr Lalovac, chorvatský ministr financí, tohle udělal. Skončilo to tím, že Ivica Todorovič má mnohem větší tržby, protože to je ve prospěch velkých a zlikvidovalo to malé.

Moderátor

Pane předsedo, to znamená, že se podle Vás neukáže, kdo je slušný a kdo slušný není? Proč by to těm slušným mělo vadit? To je asi podstata dotazu.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Protože ty malé to zlikviduje a velkým to pomůže. Daňoví poplatníci budou platit zhruba půl miliardy ročně na to, aby velcí oligarchové měli zdarma monitoring trhu. Co, kde a v jakém množství se prodává. To jim budou platit daňoví poplatníci. To je celý smysl projektu.

Moderátor

Proč opozice více neprotestovala třeba proti kontrolnímu hlášení DPH, krom pokusu ODS? To je podle diváka Jana Zastávky údajně horší než elektronická evidence tržeb a větší šmírovací tunel pro Babiše. Míní pan Zastávka.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Pan Zástávka má samozřejmě pravdu, ale my nemůžeme blokovat úplně všechny zákony. To bychom dali vládní koalici za pravdu, že jí musíme zablokovat všechno. Pochopitelně, že povinné kontrolní hlášení je obrovské nebezpečí, protože už dnes má finanční správa tolik dat, že ani neví, co s nimi a musí si je vybírat selektivně. Díky povinnému kontrolnímu hlášení má těch dat stokrát víc, o to bude selektivnější, o to víc hrozí zneužití moci. Na někoho se zasvítí a na někoho se nezasvítí. Ale ten zákon byl schvalován v roce 2014. My jsme proti němu dramaticky protestovali. Troufnu si říct, že například odbory jsou ve veřejné diskusi mnohem pružnější než podnikatelé. Když se totiž schvaluje nějaký zákon, který je k odborářům nemilý, tak jsou jich okamžitě plné ulice. Když se schvaluje nějaký zákon, který vadí podnikatelům, tak si toho nevšimnou. Všimnou si toho až v okamžiku, kdy to na ně dopadne a omezí to jejich ekonomickou svobodu. Tehdy už je ale pozdě. My jsme v tu dobu neměli sebemenší společenskou podporu, když jsme byli proti a hlasovali jsme proti tomu zákonu.

Podívejte se na zbytek diskuze ve videu zde.

zdroj: 90´ ČT24, 10. 2. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme