Drábek: Změny popoháníme kvůli úsporám

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

21. 12. 2011

Proč s reformou tak chvátáte? Vyvolává obavy a nejistotu u úředníků i klientů, že budou zmatky, že se výplaty dávek zpozdí.

Aby státní rozpočet mohl už příští rok uspořit celkem 600 milionů korun na příspěvku obcím na přenesenou působnost státní správy. Termíny jsou napjaté a já oceňuji nasazení zaměstnanců úřadů práce i obecních úřadů.

Ministerstvo vnitra vám ve své analýze veřejné správy vytýká, že přesun sociální agendy z obcí na stát jde proti stávajícímu konceptu veřejné správy. Jak to vysvětlíte?

Výjimka potvrzuje pravidlo. Doložili jsme, že v této oblasti přenesená působnost státní správy na samosprávu není vhodná, protože jde o přidělování prostředků státu. Prokázala to řada kauz, například ohledně ubytoven na Šluknovsku. Tam, kde někdo přiděluje peníze, které mu nepatří, nejsou využity tak efektivně jako vlastní peníze.

Antimonopolní úřad fakticky potvrdil vítěze tendru na sociální kartu, Českou spořitelnu. Kdy klienti kartu dostanou?

O smlouvě jednáme, chceme mít co nejlepší podmínky. Když se to podaří konce roku, tak do konce března musí banka začít karty vydávat.

Nedávno jste uvedl, že snižujete náklady na provoz IT systémů ministerstva na polovinu. Jak jste toho dosáhli a kolik ušetříte?

Zhruba miliardu korun. Otevřeme platformu pro vyplácení sociálních dávek konkurenci, aby dodávky modulů nebyly závislé na jednom dodavateli.

(jvl)

Mladá fronta DNES, 21. 12. 2011, Rubrika: Ekonomika, str. 11