Drábek: Udělali jsme maximum pro odvrácení stávky

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

16. 6. 2011

Na dopoledním jednání tripartity byl i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, dobrý den, vítám vás ve vysílání.

Dobré poledne.

Pane ministře, jaké je vaše hodnocení, k čemu bylo to dnešní jednání tripartity.

Tak to dnešní jednání v podstatě bylo náhradou za to sobotní jednání, já musím říct naprosto jednoznačně a nezkresleně, že na to sobotní jednání prostě zástupci odborů nepřišli. To znamená, pokud pan předseda Dufek říká, že v sobotu byla ideální doba na jednání, tak je naprosto jednoznačně vinou odborů, že toto jednání neproběhlo. To dnešní jednání bylo poměrně věcné, musím říct, že já sám velmi kladně hodnotím to, že jsme se dohodli na pokračování všech jednání. To znamená, pokračování těch procedur, které se dnes vedou jak na úrovni pléna tripartity, tak v jednotlivých pracovních týmech. Z tohoto důvodu také musím říci, že naprosto nechápu, jak v průběhu vyjednávání mohou představitelé odborů hájit to, že je potřeba udělat zítřejší stávku. Ta stávka skutečně nepřinese nic dobrého, přinese jenom škody jak zaměstnavatelům, tak státu, tak běžným občanům. Ty peníze by bylo možné využít na něco jiného, mnohem užitečnějšího a pokud dnes ani na tom jednání tripartity nikdo nezpochybnil, že se vyjednává, že to vyjednávání běží o všech těch jednotlivých reformách, tak skutečně nevidím naprosto žádný důvod k tomu, aby se v průběhu jednání stávkovalo.

Pane ministře, úplně upřímně. Věřili jste opravdu tomu, že by se mohlo dnes podařit stávku odvrátit?

Tak my jsme pro to udělali maximum. I na základě toho dnešního jednání, které probíralo jak zdravotnickou reformu, tak důchodovou reformu, tak se dotklo i daňové reformy, tak znova opakuji, my jsme se dohodli na tom, jakým způsobem dál postupovat v takovém případě.

Jak říkáte, že jste udělali maximum, to zní, jako kdybyste si vytvářeli alibi.

V žádném případě, my jsme tam navrhli konkrétní jednání nad konkrétními tématy, ty, nad těmi, která považuje zejména strana odborů za důležitá, to znamená, otázku řešení věku odchodu do důchodu, otázku řešení důchodu profesí, které jsou fyzicky náročné. To jsou jednání, to jsou témata, o kterých se dá jednat a jsme připraveni o nich jednat a to dávám jenom příklad z jedné té oblasti. Nicméně prostě ta jednání musí být nad věcnými argumenty a to, jestli se uskuteční, nebo neuskuteční stávka, to na tom vůbec nic nemění. A pokud pan předseda Dufek tady argumentuje, že vlivem té hrozby stávkou došlo k odložení jednání o zdravotnické reformě v Poslanecké sněmovně, tak to je samozřejmě úplný nesmysl. Dnes na tom jednání požádala strana odborů, aby měly možnost ještě jednat o aktuální situaci, projednávání toho návrhu v Poslanecké sněmovny, my jsme jim to přislíbili, to znamená, v pondělí se na tripartitě projedná ta aktuální předloha, která je dnes předložená v Poslanecké sněmovně. A to, že se to hlasování odloží z pátku na úterý nebo na středu, to je samozřejmě záležitost, která nijak nesouvisí s tím, jestli bude, nebo nebude stávka.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, děkujeme za rozhovor, na shledanou.

Jan Bumba

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 15. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme