Chceme, aby ČR patřila mezi státy vyspělé Evropy

7. 2. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 a europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

S čím vstupuje TOP 09 do debaty o obecném referendu? Jaké jsou samotné atributy, které by mělo nést? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

My v tuto chvíli obecné referendum nepodporujeme, protože jsme přesvědčeni, že za atmosféry, ve které se nacházíme, by referendum bylo cestou k vystoupení z Evropské unie. TOP 09 hájí a zastupuje voliče, kteří chtějí patřit na Západ a do Evropské unie a chtějí být členy NATO. Ve chvíli, kdy pan Okamura a komunisté společně s Piráty a hnutím ANO připravují zákon o referendu, je to podle mě první krok k tomu, abychom zde brzo měli referendum o setrvání České republiky v Evropské unii. A abychom potom díky demagogické kampani některých českých politiků, v prvé řadě díky panu Okamurovi, nakonec vystoupili. Takže my hájíme orientaci na Západ, a proto referendum v tuto chvíli za této atmosféry nemůžeme podporovat.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Rozumím, je to dlouhodobá součást vašeho programu. Na druhou stranu, když se použilo referendum ke vstupu, tak jakým způsobem jde obhájit nezvratnost rozhodnutí občanů?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Jsme politická strana, která získala 5,3 procenta a jasně jsme v programu měli napsáno, že neuděláme žádný krok, který by mohl vést k vystoupení z Evropské unie. Naši voliči nás proto volili a v tuto chvíli musí prosazovat referendum o vystoupení z Evropské unie ty strany, které to měly ve svých programech a chtějí z Evropské unie vystoupit. Vodítkem pro to, zda referendum ano, či ne, byly parlamentní volby a úspěch či neúspěch stran, které chtějí referendum o setrvání České republiky v Evropské unii. My jsme zcela transparentní a zcela čitelní. Jasně říkáme, že nechceme vystoupit, a proto nemůžeme podporovat a dělat kroky, které by vedly k samotnému vystoupení. To bychom zradili naše voliče, a to v žádném případě neuděláme. Voliči nám dali 5,3 procenta, máme určitou sílu a s touto silou budeme bránit veškerým krokům, které by vedly k vystoupení z Evropské unie. Když jsme viděli referendum ve Velké Británii, tak se obávám, že by to v české atmosféře vedlo postupně k vystoupení z Evropské unie díky různým demagogickým výrokům některých politiků.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor                                                                                                               

Od Pirátů jsme slyšeli, že by měly být skutečně závažné otázky ověřeny už samotným kvorem a počtem hlasujících. To není životaschopná verze?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

To mi připadá trošku jako úlitba. Piráti zkrátka nezavrhují referendum o setrvání České republiky v Evropské unii a možnost vystoupení. Je to jejich právo, my se od nich v tomto lišíme. My se jasně orientujeme na Západ. Jasně odmítáme politiku Miloše Zemana a pana Okamury. To je rozdíl mezi námi a jimi. To, jak šalamounsky říkají, že by zde byly dva typy referenda, je právně samozřejmě možné. Kdo ale může potom posoudit, co má spadat do prvního typu referenda a co má spadat do druhého typu referenda? Připadá mi to jako snaha vytvořit dojem, že zde budou dva typy různě závažných referend. Pouze to ale danou situaci komplikuje. Náš postoj je jasný a transparentní. Celou dobu říkáme, že Česká republika patří na Západ, a proto nepodpoříme jediný krok, který by vedl k tomu, že by Česká republika mohla vystoupit. To by byla zrada našich voličů. 

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jak chápat to, že se referenda konají jenom o věcech, které se politikům hodí? Takto to totiž může někdo vnímat.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

My neříkáme, co se nám hodí, co je pro TOP 09 nebo pro mě utilitární. Jsme strana, která voličům v kampani jasně řekla, že pro nás je důležitá západní orientace. Celá debata pana Okamury s komunisty, která proběhla, je snaha přijmout referendum a vytvořit první krok k tomu, aby následně pan Okamura tlačil na pana Babiše a možná i na komunisty, aby bylo referendum o Evropské unii vyhlášeno. Vždyť referendum o Evropské unii je základní postulát programu pana Okamury. Takže neříkejme, že tady jde pouze o obecné referendum, které bude řešit skládky na území České republiky. To je falešné. V tuto chvíli jde o to, zda bude či nebude referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie. My pro to neuděláme jediný krok a budeme tomu bránit.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Tomu rozumím, ale s tímto programem Tomio Okamura kandidoval a s tímto programem získal 22 křesel v Poslanecké sněmovně. Jak toto zdůvodníte občanům, kteří na to slyší? Kde se stala chyba ve vysvětlování?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Nestala se žádná chyba. Pan Okamura získal 22 křesel. Naplňuje program, který slíbil svým voličům. My jsme voličům slibovali něco jiného. Vy se mě ptáte na to, co budeme dělat. My budeme vysvětlovat, že v tuto chvíli není referendum o Evropské unii v zájmu České republiky. Budeme proti tomu referendu bojovat. Pokud referendum nastane, tak budeme aktivně občanům vysvětlovat, proč je pro Českou republiku vystoupení z Evropské unie špatně. Voliči rozdali karty politickým stranám. Některé měly ve svém programu referendum, některé neměly. 

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Ono to není jenom tím, že je SPD v Poslanecké sněmovně, ale i poslední sociologické průzkumy ukazují, že pokud by se referendum konalo, tak bychom skutečně dost možná z Evropské unie vystoupili. A to se nestane ani v Polsku, ani v Maďarsku. Tam je vnímání Unie daleko pozitivnější než u nás. Co se stalo v České republice jiného?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Bohužel český národ je velmi skeptický k Evropské unii. Já to respektuji a budu přemýšlet, co mám jako politik dělat lépe, abych své spoluobčany přesvědčil o tom, že být součástí Západu je pro naší demokracii a svobodu to hlavní. Jezdím po školách, přednáším a snažím se ty věci vysvětlovat. Teď si můžeme udělat akademickou debatu, kde nastala chyba. Určitě na tom mají podíl média a politici, protože upozorňovat pouze na chyby Bruselu je dneska velmi módní a velmi atraktivní. Mohou za to zkreslené informace, které často proudí sociálními sítěmi. Je to celá řada věcí. Je třeba ale férově říci, že za to může některými špatnými rozhodnutími i samotná Evropská unie a samotný Brusel. Já jsem proevropský politik, ale sám také často kritizuji některé chyby, které bohužel Brusel v poslední době udělal. To je třeba špatná směrnice o střelných zbraních nebo permanentní trvání na kvótách pro uprchlíky. Je to celá řada věcí, které vedou k tomu, že je dnes nálada v České republice euroskeptická. My ale říkáme: „Zůstaňme v Evropě. Zůstaňme v Evropské unii a snažme se ty chyby odstranit zevnitř naší aktivní politikou. Když vystoupíme, tak ty chyby neodstraníme a stejně bude mít fakticky Evropská unie na Českou republiku obrovský vliv, protože žijeme v bezprostředním sousedství Evropské unie. Kdyby Česká republika vystoupila, byla by ze všech stran stejně obklopována státy Evropské unie.“ Evropská unie by na nás měla obrovský vliv, protože bychom nemohli vůbec rozhodovat o legislativě, která je přijímána.

Zdroj: 90', ČT24, 6. 2. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme