Chalánková: Vláda bude vystavena pokušení si koupit voliče-důchodce

17. 2. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

Moderátorka

Vláda schválila návrh zákona, který má umožnit zvyšovatpenze více než teď. Kabinet by tak mohl přidávat víc, než stanovuje zákon a to až o 1,7 procenta ročně. Pro letošní rok byl nárůst podle vzorečku, nárůst o inflaci plus třetinu růstu průměrné mzdy, dosahoval jen asi 40 korun na důchodce. Proto vláda rozhodla a sněmovna podpořila jednorázový nárůst o 1200 korun.  Jitka Chalánková, členka výboru pro sociální politiku z Poslanecké sněmovny za TOP 09, je naším hostem. Vítám Vás tady.Vám se to nelíbí. Proč?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany a členka výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Především - vláda si v podstatě uzurpuje pravomoc, kterou se vyhýbá schválením Parlamentem. V době, kdy jsme my byli u vlády, tak jsme se dobrovolně této možnosti a kompetence vzdali. Naše vláda se chovala zodpovědně ke státnímu rozpočtu. Tato vláda se v podstatě vystavuje pokušení, že si bude chtít, například před některými volbami v uvozovkách „možná i voliče koupit“. Nejedná se jen o současné důchodce, je potřeba řešit celou důchodovou reformu s výhledem na ostatní generace, které teprve do důchodu půjdou, například za 20 let.

Moderátorka

Abychom to srovnali. Když vy jste byli u vlády, dokonce jste zmrazili nárůst důchodů kvůli hospodářské krizi. Teď se o krizi mluvit nedá, máme přes 4 procenta ekonomického růstu. Nemá se toto projevit na příjmech důchodců?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany a členka výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Nemáme s tím vůbec žádný problém. Důchodci by měli mít podíl na bohatnutí společnosti. Otázkou je, jak dlouho bude takový hospodářský růst trvat. Obávám se, že to také nebude navěky.  Ale není vůbec důvod, proč by měla mít vláda tuto kompetenci. Není problém přijít včas a to se této současné vládě nepodařilo, a požádat Parlament o souhlas s navýšením důchodů. Možností je několik. Jednak podle vzorečku, protože to zmrazení o jednu třetinu nárůstu inflace, jednu třetinurůstu mezd, skončilo rokem 2015. Takže stejně bylo uvolněno. Inflace je natolik nízká, že jsme se opravdu dopočítali k navýšení 40 korun. Pokud by současná vláda přišla do Parlamentu včas, tak mohlo i toto zvýšení proběhnout schvalovacím procesem včas. Proto se pak hledaly různé náhražkové věci. Jako je navýšení o 1200 s čímž jsme neměli problém ani jako opozice.

Moderátorka

Proč si vlastně mají důchodcům, mají zvyšovat platy víc, než je tedy ten stanovený vzoreček? Znamená to, že vzoreček je špatně?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany a členka výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Nemluvila bych jenom o vzorečku. Myslím, že je to velmi složitá problematika. Mohli bychom se bavit také o tom pojmu inflace. Protože pokud my se bavíme o spotřebním koši, může se samozřejmě lišit u důchodců, u lidí vydělávajících, u lidí mladších apod. Možná se podívat do statistických údajů a přehodnotit i tento výpočet výše inflace.

Moderátorka

Takže důchodci mají jiný nákupní koš než většina lidí?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany a členka výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Je to samozřejmě možné. Na druhou stranu nesmíme zapomenout, že důchody se vyplácejí z různých zdrojů. Jedním z hlavních zdrojů jsou odvody na sociální a důchodové pojištění, které nám v současné době velmi zatěžují náklady na mzdy u pracovníků. Ale bez toho by důchody vypláceny nemohly být. A plus je tam ještě obohacení z jiných zdrojů státního rozpočtu, je potřeba si uvědomit i tady toto. Nejenom výdaje na důchody, ale také příjmy. Pokud hospodářství nebude mít natolik vysoképříjmy, že bude vlastně financováno z výroby, z vysoké přidané hodnoty, tak společnost jako celek chudne. Proto jsou i nízké mzdy. Protože nevyrábíme tak vysokou přidanou hodnotu a nemáme takové zdroje i na důchodové výdaje.

Moderátorka

Ano, je tam schodek toho systému v řádech desítek miliard korun. Momentálně se to bude asi zhoršovat. Ale když se podíváme na tu konkrétní sumu, na limit 1,7 procenta v současné hodnotě důchodu v průměrného 11 300 zhruba. Jde o asi 200 korun.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany a členka výboru pro sociální politiku /TOP 09/

V Poslanecké sněmovně byl také návrh Miroslava Kalouska o systémovém navyšování penzí právě valorizací 1,2 procenta, což by bylo mnohem lepší než ten vládou navrhovaný jednorázový příspěvek 1 200 korun. Návrh předsedy Kalouska ale Poslanecká sněmovna neschválila. Je ale důležité, že si pravomoc rozhodovat o zvýšení důchodů chce osobovat přímo vláda. To znamená, že vláda bude vystavena pokušení, jestli bude nebo nebude brát ohled na státní rozpočet, vývoj státního rozpočtu, deficit státního rozpočtu a podobně. Já se domnívám, že není problém, když přijde do Poslanecké sněmovny a požádá Poslaneckou sněmovnu o schválení. Myslím si, že tady toto pokušení si mohla vláda odpustit.

Moderátorka

Myslíte si, že voliči nerozeznají, jestli vláda přidává z toho, co nemá a jestli si jen kupuje hlasy nebo skutečně chce třeba přidat?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany a členka výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Nechtěla bych tady toto voličům zazlívat, na druhou stranu je to trend evropských zemí. Pokud se budeme dívat na voliče z řad současných důchodců, tak je jasné i demograficky, že jejich počet narůstá. Skrytá hrozba kupování hlasů tam být může a je potřeba myslet také na společenskou shodu. Mezi současnými důchodci, kterým přejeme, aby měli svůj podíl na bohatnutí společnosti, pokud bude toto bohatnutí probíhat a na druhé straně je také třeba myslet na generace další. 

zdroj: ČT24, 17. 2. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme