Adamová: Změny v sociální oblasti nesmí koalice prosazovat formou přílepků

20. 1. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Moderátorka

Byl nějaký problém pro vás, tedy jako opozici, se schváleným navýšením příspěvku zaměstnavatelům zdravotně postižených?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Zásadní problém tohoto návrhu je, že přišel jako pozměňovací návrh k úplně jinému zákonu. Znamená to, že se vůbec netýkal zákona o zaměstnanosti tak, jak by měl. Týkal se úplně jiné oblasti, konkrétně bezpečnosti práce. Jde o takzvaný přílepek. Pokud se jedná o něčem tak zásadním, je potřeba tyto věci diskutovat a znát i připomínky jednotlivých ministerstev, protože se to dotkne například financí. V tomto případě si myslím, že navržení formou přílepku je naprosto nevhodné.

Moderátorka

Nestává se to poměrně často právě u sociálních otázek?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Bohužel ano. Možná to spíše signalizuje nedostatečnou nebo nekvalitní práci úředníků Ministerstva práce a sociálních věcí a ministryně Marksové.

Moderátorka

Když se ale podíváme na to, co tady prošlo. Navýšení o desetinu z 8 000 na 8 800 korun, ale také na další náklady zaměstnavatele z 2 000 na 2 700 korun. To problém samo o sobě není, to schvalujete?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je to reakce na zvýšení minimální mzdy. V tomto případě samozřejmě chápeme, že je nutné to do těchto příspěvků promítnout. Nicméně jak říkám, nebyla k tomu umožněna řádná diskuze. Ta mohla proběhnout jenom na výboru, který se tomu věnoval a kde jsme proti té formě schvalování velmi protestovali. Chtěli jsme, aby koalice pozměňovací návrh stáhla a předložila propracovanou novelu, kde budou i propočty, které nám teď chybějí.

Moderátorka

Čeká vás další věc, která se týká lidí, kteří na tom nejsou zdravotně dobře. Příspěvek na péči by se měl zvýšit poprvé za svojí existenci od  roku 2007 a to o desetinu.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Zde už se jedná o lépe připravený návrh. Určitě souhlasíme s tím, že zvýšení příspěvku na péči je správný krok. Nicméně i zde bychom rádi otevřeli diskuzi nad tím, jak systémově je tato problematika řešena. Protože už dnes vidíme, že celá řada lidí z těch, kteří jej pobírají, by si mohli dovolit péči hradit ze svých vlastních příjmů nebo z příjmů své rodiny. Ta by v této oblasti určitě měla být první, kdo pomůže. Pak jsou naopak lidé, kteří jsou ve velmi tíživé sociální situaci a kterým současný příspěvek a možná ani ten zvýšený nebude stačit. Takže chceme otevřít diskuzi nad tím, jestli by nemělo probíhat takzvané majetkové testování v případě přidělení této sociální dávky.

Moderátorka

Tudíž by už nemusely být dávky limitované tou horní hranici 12 000, případně po navýšení 13 200, ale mohly by být i vyšší, protože by se na ty nemovité dostalo, nebo byste tam ten limit zachovala.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Limit bych tam určitě zachovávala, ale spíše bych snížila okruh lidí, kteří jej mohou v danou chvíli pobírat. To je ale věcí diskuze o nastavení toho systému tak, aby byl spravedlivější, aby více reflektoval potřeby jednotlivců. Navíc takto plošné navýšení o 10 procent u všech jeho příjemců neodpovídá tomu, jak se zvýšily ceny sociálních služeb. Bylo by nutné znát důvod, proč přistoupil předkladatel, tedy Ministerstvo práce a sociálních věcí, k tomu navýšení o 10 procent, když se ví a uvádí to i v důvodové zprávě, že služby vzrostly o mnohem více procent. Tam by bylo nutné najít někde prostor pro úspory, aby se příspěvky dostaly k těm, kteří je skutečně potřebují. Ti, kteří je čerpají, ale obešli by se bez nich, by tak nečerpali a vytvořila by se tak finanční rezerva na navýšení pro potřebné.

Moderátorka

Co pomoc ve chvíli, kdy se rodina dostane do tíživé situace kvůli zdravotnímu problému jednoho z nich, ale ještě nemá nárok na příspěvek na péči. V návrhu bylo také až půlroční volno, je to tam stále?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Tento návrh, pokud si dobře pamatuji nebo pokud jsme ten návrh dobře četla, tam není. To je otázka jiného zákona nebo jiného předkladu a je potřeba se ptát Ministerstva práce a sociálních věcí, kdy jej bude konkrétně překládat.

Moderátorka

Další téma, které Vás čeká teď, aktuálně, jsou horníci, jejich dřívější odchody do důchodu v 58 letech. Čili o 5 let dříve než u ostatních. Při předčasném důchodu snad i 55 let. Je to správné?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

V tomto případě je podobně jako u příspěvku na péči potřeba diskuzi směřovat také k jiným skupinám nebo přesněji také k těm, kteří nejsou horníky, ale vykonávají fyzicky náročná povolání. To nejsou jenom horníci jako skupina vlivných zaměstnanců, kteří jsou v tomto směru poměrně dost slyšet, ale jsou to i ti, kteří se v tomto směru tolik nebijí za svá práva.

Moderátorka

Například?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Například stavební pozice. Celá řada profesí se nedá vykonávat do věku odchodu do důchodu, až do 65 let. Zde je potřeba systémovější řešení, které nikoho nebude vylučovat, a naopak bude spravedlivé i pro ně. V tomto směru bychom neměli nic uspěchat a ministerstvo by mělo připravit kvalitní návrh, který budeme následně projednávat. Má k tomu veškeré podklady a prostředky.

Moderátorka

Co argument že to spěchá kvůli řešení situace na Ostravsku v souvislosti s doly OKD?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Tu situaci bychom neměli úplně uspěchat. Byť se týká nezanedbatelného počtu lidí a v té lokalitě může způsobit velké problémy. Nicméně je tam potřeba jednání přímo se zaměstnavatelem, aby také nesl svůj díl odpovědnosti.

Moderátorka

Paní Adamová, díky za pohled opozice TOP 09. Hezký den.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Děkuji Vám. Hezký den.

zdroj: ČT 24, 20. 1. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme