Adamová: Podpořme ženy na mateřské, které přispívají více státu

3. 3. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s místopředsedkyní TOP 09 Markéty Adamové)

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Poslanci mají dnes na programu sérii novel daňových zákonů, které mimo jiné počítají se zvýšením daňových slev na druhé a další děti. Před časem se přitom ministerstvo financí začalo zamýšlet nad tím, jak omezit podvody s těmito daňovými bonusy, kterých řada lidí zřejmě zneužívá. Celková částka vynaložená ze státního rozpočtu tímto směrem se totiž zvedla během deseti let fungování z 1,5 miliardy na zhruba 9 miliard korun. A do našeho sněmovního studia zdravím místopředsedkyni sněmovního sociálního výboru za ANO Radku Maxovou, dobrý den. Je podle vás důležité pro rodiny s dětmi zvýšení daňového bonusu na druhého a třetího potomka, potažmo další děti?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, členka sněmovního sociálního výboru /TOP 09/

Myslím si, že pro rodiny to je důležité, a že se to v jejich rozpočtu projeví. Určitě je potřeba podporovat rodiny s dětmi, zvláště ty pracující, na které je tento návrh směřován. My jsme dnes hlasovali o novele zákona o dani z příjmu. O slevě na děti, které budou uplatnitelné od letošního roku. Koalice slibovala, že budou platit už od začátku tohoto roku. Nestihla ale zákon předložit a projednat včas. Nakonec je od ní férové, že tyto slevy budou vypláceny i zpětně od začátku tohoto roku. Myslím si, že podpora rodin by měla být systémovější. Měla by to být ale také podpora těch, kteří odvádí a platí daně. My už jsme měli uzákoněno jednotné inkasní místo, s nímž souvisela sleva daně, respektive snížení daně na 19 %. To bylo nejenže velké zjednodušení celého systému, ale také sleva, která se dotkne všech, včetně těch, kteří mají děti. Už bylo uzákoněno, mělo to platit od minulého roku. Současná koalice tento zákon úplně zrušila a ponechala systém nepřehledný a složitý.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Paní Adamová, jako zástupkyně opoziční TOP 09, co si myslíte o možnosti čerpat rodičovskou v kratším čase, ale s vyššími příjmy, řekněme, od státu. Je to podle vás řešení? Vy jste před časem přišla s návrhem, že by ženy s vyšším výdělkem měly mít vyšší mateřskou. Jde to dohromady?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, členka sněmovního sociálního výboru /TOP 09/

K těmto změnám jsem předkládala zákon už před více než půlrokem, tedy minulý rok v létě. Ten se týkal rodičovského příspěvku.  Tento týden jsem předložila návrh, který se týká mateřské, tedy peněžité pomoci v mateřství. Jsou to totiž dvě dávky, které se často pletou. V lidově mluvě se jeden nazývá mateřská a pak se to tedy plete. Co se týče mateřské, to je návrh, který jsem představila tento týden. V něm navrhuji, aby byla odstraněna současná regulace, která je pro výše příjmové skupiny. Aby i ty matky, které do systému odvádějí vysoké částky na daních a odvodech, měly potom nárok na důstojnou mateřskou odpovídající jejich odvodům. Chci, aby to bylo spravedlivější vůči těmto skupinám obyvatel, protože mají, a společnost obecně má, určitě zájem, aby měly děti. Další návrh, který jsem představila před více než půlrokem, se týká rodičovského příspěvku. V tomto mám pocit, že paní ministryně pouze kopíruje, co už jsem předložila.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Takže souhlasíte.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, členka sněmovního sociálního výboru /TOP 09/

V některých věcech to má trošíčku upraveno. Ale víceméně je ten návrh už na stole a je možné o něm dávno jednat. Nemusí připravovat svůj vlastní.

zdroj: ČRo Radiožurnál, 2. 3. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme