Ženíšek: Zemanův populismus ohrožuje naši demokracii

11. 3. 2016

Opustil jsem dnes jednací sál Poslanecké sněmovny před projevem prezidenta. Jde o gesto, které vyjadřuje nesouhlas s podporou zákona o celostátním referendu, a také s některými postoji a výroky prezidenta zejména v klíčových oblastech zahraniční politiky.

Jsem stejného názoru, jako těsná většina Senátu, totiž že Miloš Zeman svými projevy a činy rozděluje společnost. Svým jednáním a výroky podporuje nesnášenlivost a nenávist ve společnosti a co je nejzávažnější – svým způsobem podporuje extremisty. Ve své roli by se však měl snažit o úplný opak i za cenu toho, že se nebude těšit takové popularitě.

Samozřejmě respektuji, že jde o hlavu státu a to v plném rozsahu. Jsem však přesvědčen, že nemusím poslouchat jeho projevy, když si navíc myslím, že zákon o celostátním referendu má své velké slabiny. My, kterým se jednání prezidenta nelíbí, máme jen několik málo rozumných možností, jak dát svoji nelibost najevo. Gesto našeho klubu TOP 09 a Starostové je jednou z nich. Nepřítomnost v jednacím sále před a při avizovaném projevu. Nic víc, nic míň. Věřím, že to naši voliči pochopí spíše jako výraz úcty k úřadu hlavy státu, než naopak. Nebo bychom měli zůstat sedět v lavicích tvářit se, že nasloucháme, i když to tak nebude? To by zkrátka nebylo fér.

Jsem toho názoru, že funkce, pozice a posty samotné nedávají žádnou záruku. Jsou to lidé samotní, kdož naplňují svěřené role. Každý z nás má však nějaká očekávání, jak by se měl ten či onen člověk ve své roli chovat a jak by ji měl vykonávat. Víme, co je pro nás důležité a co zase tak zásadní není. A právě ono očekávání a následné nenaplnění onoho očekávání, vedou často k deziluzi a snaze to změnit, napravit, reagovat, nesouhlasit…

Má očekávání a představu o výkonu prezidentské role prezident nenaplňuje. Měl by být tmelícím prvkem pro celou veřejnost, vzorem ctnosti a velkorysosti. Měl by reprezentovat naši zemi v zahraničí tak, abych se za něho nemusel stydět. Zákon o celostátním referendu je zase jen snaha o zavedení populistické zákonné normy, která může v budoucnu ohrozit naši svobodu a demokracii.

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

zdroj: echo24.cz, 11. 3. 2016