Ženíšek: Výroky prezidenta Zemana staví ČR proti NATO

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

5. 9. 2014

Výroky prezidenta Miloše Zemana na summitu NATO ve Walesu jsou víc než alarmující. Nejenže sám pochybuje o tom, že na Ukrajině operují ruské jednotky, navíc tím bohužel dává najevo, že nevěří spojeneckým zpravodajským službám a zároveň tak nahrává výrokům ruského ministra zahraničí Lavrova.

Především naprosto nechápu, proč je v jeden den pan prezident Zeman na summitu NATO jako představitel členské země, když pak druhý den svým výrokem staví Českou republiku právě proti Severoatlantické alianci. Nechápu, proč tam včera vůbec letěl, když věří více Sergeji Lavrovovi, než informacím aliance, jejíž jsme členy.

Pan prezident touto rétorikou staví Českou republiku proti NATO a to je zcela nepřijatelné. Defacto tím legitimizuje anexi Krymu, neboť podstatu problému vidí již jen na východě Ukrajiny. Copak anexe Krymu byla dle jeho úsudku také pouze občanská válka a nikoliv agrese ze strany Ruska?

Očekávám, že se od tohoto výroku distancuje nejenom ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ale i premiér Bohuslav Sobotka a vláda jako celek. A panu prezidentovi doporučuji, aby již na takové akce nejezdil a k některým otázkám se nevyjadřoval. Obavám se, že jinak zůstaneme našim partnerům a spojencům už jen pro smích.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

5. 9. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme