Ženíšek: Vládní ambice v rámci Evropy byly na výsost přehnané

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

17. 7. 2014

Koalice se opět nedohodla na jménu eurokomisaře. Vzhledem k tomu, kolik týdnů tato jednání probíhají a stále zde není žádný viditelný konsenzus, a nemluvě o tom, kolik kandidátů bylo bez veřejného vysvětlení odmítnuto, je to ostuda celé vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Zatímco jiné státy už lobbují za portfolio, které chtějí získat a nabízí svého kandidáta, my stále vybráno nemáme a pan premiér prý počká, až co mu předseda komise sám nabídne! To je podle mě velmi nedůstojná výmluva a možný pokus o zakrytí toho, že koalice po sedmi měsících jednání selhala. Od začátku svého působení vláda tvrdí, že evropská politika je její priorita. Praxe však ukazuje, že opak je pravdou. Navíc je zřejmé, že původní ambice v rámci Evropy byly na výsost přehnané.

Toto jednání akorát vede k tomu, že nejenže bychom silný resort pravděpodobně ani nezískali, ale ani bychom na něj nebyli připraveni, vzhledem k tomu, že vláda nemá jasno v tom, kdo by měl komisařem být. A to vláda ještě v minulých týdnech zvažovala silná portfolia jako je energetika, nebo vnitřní trh. Bohužel, kvůli odkládání jmenování komisaře nám spousta důležitých resortů uniká. Z toho mi plyne akorát závěr, že vládní koalice nebere vážně tuto samotnou volbu a výběr. Tento počin považuji za největší selhání této koalice na poli evropské politiky. 

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme