Ženíšek: Vláda nesmí přehlížet zločiny v Aleppu

15. 12. 2016

Humanitární katastrofu v Sýrii nesmíme přehlížet. Bašár Al Asad je diktátor, který za pomoci Ruské federace vraždí vlastní obyvatelstvo a i po skončení bojů nechává vraždit civilisty. Mimosoudní popravy, které provádí Asadův režim v Aleppu, jsou brutálním porušením mezinárodního práva a je naprosto nezbytné, aby viníci byli dopadeni a souzeni. Jednání syrské vlády k vlastním občanům, kteří jsou pod dozorem Ruska unášeni, mučeni a vražděni, je naprosto neospravedlnitelné. Syrská vláda patří za své činy před mezinárodní trestní soud v Haagu. Vyzývám Vládu ČR, aby k této problematice nemlčela.

Naše země má jako jediná ze zemí Evropské unie v tomto státu zastoupení na úrovni velvyslance. Nikdy jsem nerozuměl tomu proč, přestože se odvoláváme na to, že tak plníme svou roli v rámci koordinace humanitární pomoci. Nicméně návštěva delegace Poslanecké sněmovny ČR v Damašku je za současné situace ostudou české zahraniční politiky.

Na příští schůzi sněmovny budu žádat o vysvětlení ministra zahraničí, jaký přínos pro ČR má dnes přítomnost velvyslankyně v Damašku, a také budu chtít po svých kolezích informaci, jaký byl účel a smysl jejich cesty v Sýrii právě v těchto dnech.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme