Válek: Bezlepková jídla do škol patří

26. 2. 2018

Zajistit dietní jídlo dětem ve školních jídelnách je problém. Přitom podle mého názoru zbytečný. Pokud vše po systémové stránce funguje, je to dané především nezájmem. Nezájmem politiků, pod které školy spadají, nezájmem školních družin a jejich vedení.

Pojďme se na celý problém podívat z lékařského hlediska - celiakie je dědičná, celoživotní nesnášenlivost bílkovin pocházejících z obilovin. Jedná se o poměrně závažné onemocnění, které v dospělém věku může způsobit neplodnost či vznik nádorového onemocnění zažívacího ústrojí.

V případě, že se v rodině vyskytuje celiakie, je zpravidla postižena většina rodiny. A bohužel, onemocnění jde velmi často ruku v ruce s jinými závažnými chorobami ohrožujícími obranyschopnost a jejich průběh zásadně ovlivňuje k horšímu. Týká se to hlavně nemocných s cukrovkou, tedy pacientů závislých na podávání insulinu a nemocných se záněty štítné žlázy. Podle některých studií se odhaduje, že minimálně jeden člověk ze sta, ale možná i jeden z padesáti má dnes intoleranci na lepek.

Nemoc si nevybírá a postihuje nejen dospělé, ale i děti. A samozřejmě i děti s touto nemocí si zaslouží, aby v každé školní jídelně bylo k dispozici na výběr jedno bezlepkové jídlo. Považuji za skandální, že v některých školách dětem dokonce ani nedovolí si doma připravené bezlepkové jídlo ve školní mikrovlnce ohřát, natož aby dokázaly nabídnout k obědu jídlo bez lepku. Sám tedy nyní pracuji na projektu šíření osvěty, do kterého se snažím zapojit vedení měst a krajů – začínáme na jižní Moravě. Pracovníci škol a jídelen by se tak měli naučit připravovat bezlepkové pokrmy na denní bázi – s výběrem vhodných potravin a sestavováním jídelníčku nabízím odbornou pomoc, která město ani kraj nebude stát žádné dramatické výdaje. Svou prací v parlamentním výboru se pokusím do projektu vtáhnout i zdravotní pojišťovny, které by tak, jako v řadě jiných zemí, měly na bezlepkové potraviny připívat.

Pomocnou ruku nabízí také Klub celiakie Brno, největší organizace sdružující lidi postižené celiakií v ČR. S tímto sdružením již léta intenzivně spolupracuji, a proto jsem se obrátil na reprezentanty Jihomoravského kraje i města Brna a požádal jsem je o pomoc a podporu. Cíl je jasný – jedno bezlepkové jídlo do každé školní jídelny v Brně a na jižní Moravě. Jsou připraveny všechny potřebné informace, jsme připraveni pomoci s jídelníčky, sháněním potravin i polotovarů. A teď je to „jen“ na politickém rozhodnutí. A já říkám – pojďme do toho, nic tomu nebrání. Stovky dětí s celiakií si to určitě zaslouží, bezlepková dieta jim pomůže nejen teď, ale hlavně do budoucna. Čekali jsme myslím již dost dlouho, teď už není čas ztrácet čas.

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Osobnosti: