Ústava jako trhací kalendář

26. 7. 2018

Už jste se zeptali vašeho kandidáta na senátora, jaký je jeho postoj k referendu? Myslím, že byste měli. Právě senátoři jsou v současnosti zásadními obránci našeho ústavního systému a je otázkou, zda jimi zůstanou i nadále. Na stole je totiž už čtvrtý návrh zákona o obecném referendu, a snahy rozložit ústavní systém tedy neutuchají. Po třech návrzích od ČSSD, SPD a KSČM se rodí nový, údajně konsenzuální, z pera Pirátů, hnutí ANO a ČSSD. I tento návrh však v sobě nese mnoho rizik. A jsem přesvědčena, že místo zamýšleného posílení vztahu občanů ke státu a k demokratickému režimu může být dopad zcela opačný.

Oproti některým předchozím návrhům by již neměl umožňovat vyvolání referenda o mezinárodních smlouvách, takže ani o našem vystoupení z Evropské unie a NATO. I tak je tento návrh plný rozporů. Při jednání padají podněty, na jaké téma by referenda mohla být. Zrušení krajů, vrchních soudů, nebo dokonce Senátu. To jsou devastující návrhy pro celý náš ústavní systém, které by odstranily i jednu ústavní pojistku.

Ještě větší frustrace

I kdyby nakonec nebylo možné hlasovat v referendu o otázkách obsažených v ústavě, bude dovoleno hlasovat o otázce, kterou schválí Ústavní soud jako přípustnou. A výsledek této otázky v referendu by zavazoval poslance po dobu tří let k tomu, že by nesměli hlasovat v rozporu s ním. Dovedete si to představit? Já ne. Je to zcela v rozporu s tím, že jednotliví poslanci hlasují podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Sama za sebe si například nedokážu představit hlasovat pro legalizaci eutanazie, i kdyby se pro ni vyjádřila nadpoloviční většina účastníků referenda. Tak se může snadno stát, že v Poslanecké sněmovně neprojde to, co se schválí v referendu. Pak to místo posílení participace občanů na posílení důvěry k demokracii povede k ještě větší frustraci.
Nezahrávejme si s naším ústavním systémem. Braňme jeho instituce, zejména Senát. Jeho úloha je rok od roku důležitější.

Při jednání padají podněty, na jaké téma by referenda mohla být. Zrušení krajů, vrchních soudů nebo dokonce Senátu. To jsou devastující návrhy pro celý náš ústavní systém, které by odstranily i jednu ústavní pojistku.

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Lidové noviny, 24. 7. 2018