Týrání zvířat musí být zakázáno

9. 11. 2016

Uvědomme si, že návrh zakazující chov zvířat pro jejich kožešiny se týká výlučně zvířat nedomestikovaných a prokazatelně nedomestikovatelných. Tuto novelu jsem podepsal po zralé úvaze a jsem hrdý, že jsem pod ní podepsaný.

Mluvíme skutečně o divokých zvířatech, která nikdy příroda, ani tisíciletý vztah mezi člověkem a zvířaty, neurčila k domácímu chovu. Přesto jsou uzavírána do klecí a chována v takových podmínkách, v jakých jsou.

Jsem někdy označován za asociálního pravičáka. Já si to o sobě sice  nemyslím, ale na tento okamžik si tuto image ponechám a říkám: Ano, budu vždy obhajovat svobodné podnikání. Víme, že podnikání je činnost za účelem zisku. Nicméně necháme-li tuto formulaci jen takto volnou, pak prosím připusťme, že podnikání v rodinných podnicích, děděných z generace na generaci, bylo v době ještě docela nedávné i otrokářství.

Až někdy zhruba před 170 lety osvícený Kongres Spojených států řekl, že podnikání, které směřuje ke generování zisku, nesmí být spojeno s týráním a ponižováním. Podnikat tak, že držím v kleci divoká, nedomestikovaná a nedomestikovatelná zvířata, je týrání. A týrání nesmí být povoleno za účelem generování zisku. Týrání musí být zakázáno. Proto jsem se podepsal pod tento zákon a v hlasování jej podporuji.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme