TOP 09: Děkujeme hnutí STAN za spolupráci, která trvá

Projev Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska na celostátním sněmu hnutí Starostové a nezávislí

22. 4. 2015

Karel Schwarzenberg

Milí přátelé, vážení hosté. Nejdřív se sluší vám poblahopřát, neboť je bezesporu, že během těch deseti let jste zažili opravdu pozoruhodný vzestup. A k tomu bych vám srdečně blahopřál. To je jedna věc. Za druhé jsem se zájmem zaznamenal, že jste z líbezných Průhonic se vydali do Vysočan. A ne že bych tady mermomocí každému chtěl vnutit slavné pražské přísloví Vysočanům, Libni, zdaleka se vyhni. Ale já to do jisté míry chápu, páč jak je známo, Průhonice ovládá sídlo vůdce veliké české strany, a snad by taková menší strana už předčasně vypadala, jakoby se stala divizí velkého koncernu českého. Aspoň jste se vzdálili z toho. Tak k tomu taky blahopřeju.

Pan předseda uveřejnil včera rozhovor v Hospodářských novinách. Ten jsem s velkým zájmem pročetl a zjistil z toho, to je vaše plné právo a doufám, že s tím budete šťastni, že jste přijali alpinistický přístup k politice. Horolezci, alpinisté mají pravidlo, že když vzestup na vrchol se po nějaké cestě s průvodcem osvědčil, že je to začíná nudit a hledají jinou cestu. Neosvědčenou, někdy nebezpečnější, někdy rychlejší. Na každý pád pravidlo je, musíme to co je, co se osvědčilo, tudíž musíme hledat něco nového. Doufám, že vám to a vaší straně prospěje, neboť po pravdě řečeno, vážně řečeno, já mám obavy, že pro horolezce a pro jiný zůstávají nížiny, nastávají časy špatného počasí. Myslím, že jdeme, v Evropě vůbec, ale v České republice v dosti bouřlivé době, kdy všichni budeme potřebovat jistou stabilitu a uvědomit si, co jsou zásady, na kterých je naše republika postavena. A nebudeme se tomuto úkolu moci vyhnout. Tak v tomto smyslu přeji vám, všem Starostům a nezávislým, aby se vám dařilo ve vašich obcích, teď už i ve městech, aby vaše strana opravdu se držela svých zásad do budoucnosti a s těmi zásadami zvítězila. A doufám, že i nadále najdeme dobrý způsob spolupráce. Mnoho štěstí.

Miroslav Kalousek

Já děkuji za slovo. Milí přátelé, já jsem pochopil výzvu ke svému vystoupení jako výzvu k předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. A tím bych rád začal svůj proslov, že bych velmi rád poděkoval za vynikající spolupráci, kterou má náš klub s těmi členy Starostů a nezávislých, kteří byli na našich kandidátkách zvoleni do Poslanecké sněmovny. Myslím si, a říkám to bez nadsázky, že mě může každý předseda klubu závidět ten kompaktní tým s vynikající přátelskou atmosférou, kde si opravdu nehrajeme na to, kdo má legitimaci TOP 09 a kdo má legitimaci STANu či kdo je nestraník. Ten tým pracuje a dělá svoji opoziční práci, jsem přesvědčen, že velmi kvalifikovaně a velmi kompetentně jak v oblasti nezbytné kritiky, kterou opozice ve veřejném zájmu vykonává vůči vládě, tak v oblasti alternativ, tedy návrhů zákonů, popřípadě pozměňujících návrhů k vládním zákonům. Já ještě jednou za tu spolupráci chci poděkovat.

Jsme téměř v její polovině, ono to utíká a je zřejmé, že oba dva naše subjekty začínají precizovat priority programové, vize pro příští období. Vím, že vy to budete dělat na dnešním sjezdu, my to chceme diskutovat v červnu na velké ideové konferenci, kterou TOP 09 bude pořádat. Já vám v té diskuzi přeji mnoho štěstí. Rovněž jsem četl rozhovor pana předsedy Půty včera v Hospodářských novinách. My plně respektujeme vůli po plné emancipaci vašeho hnutí na centrální politické scéně. Jsou nám sympatické ty programové priority, které jsou tam naznačeny. Když pan předseda říká, že chcete vést uspořádání v České republice směrem ke Švýcarsku, zní to sympaticky, jenom se za vás trochu bojím, aby to nedopadlo jako s vizí Tomia Okamury – švýcarská přímá demokracie. I tady se trošku bojím, že švýcarské konfederační uspořádání pravděpodobně nenalezne plné pochopení jak v české společnosti, tak u jednotlivých politických partnerů. Ale je to samozřejmě vaše plné právo. Možná vám leckdo něco naslibuje, ale nevěřím, že pak najdete partnery k podporování. Já pokládám za fair, protože naše vztahy byly vždycky férové, říct, že my si tohle uspořádání moc představit neumíme a rovněž se domníváme, že domovské právo, jako funkční sociální model v Evropě, se začalo vyčerpávat díky industrializaci a vysoké migraci pracovních osob již na konci 19. století, a že ho v podstatě nelze funkčně oživit ve století jednadvacátém na jednotném evropském trhu. I to pokládám za poctivé a férové říct tady zcela otevřeně.

Čekají nás krajské volby, tam podle naší dohody i smlouvy budeme, s největší pravděpodobností v drtivě většině krajů, konkurenty. Nicméně i konkurenti mohou být partneři a mohou se k sobě chovat přátelsky a slušně. Já vám to za nás chci slíbit. Chápu, že nejste v jednoduché situaci, která je způsobena obviněním vašeho předsedy. Obviněním, o kterém drtivá většina z nás je přesvědčena, že je vykonstruované a nepravdivé. Nepochybujeme o tom, že Martin své jméno očistí a chci vám slíbit, že v předvolební argumentaci tohle téma v žádném případě nezneužijeme a od nás nezazní, protože Martinovi věříme.

Dokonce i v těch krajích, kde snad by naše krajské reprezentace uvážily, že chceme kandidovat společně, nebudeme v tom opravdu nikomu bránit, nebudeme do toho nikoho nutit. Ale pokud naše krajská reprezentace usoudí, po dohodě s vámi, že ta společná kandidátka bude přínosná, všude to uvítáme. I po těch krajských volbách nadále pevně věřím v dobrou spolupráci s vašimi zástupci, kteří byli zvoleni na našich kandidátkách. Jsme nejsilnější poslanecký klub, který vykonává skutečnou opozici v Poslanecké sněmovně. Těch úkolů je před námi celá řada, ať už se týká rozpočtové odpovědnosti, ať už se týká budoucnosti České republiky vůči našim spojencům a našemu přesvědčení, že patříme do Evropy, a že patříme do Severoatlantické aliance. Ať už se to týká zápasu proti oklešťování některých prvků demokracie, oligarchizaci a bezprecedentního konfliktu zájmu, kterému jsme dnes svědky na české politické scéně. Zejména v té poslední disciplíně viditelně ze známých důvodů selhává kontrolní role médií. O to větší je odpovědnost opozice, která má ve veřejném zájmu na tyto záležitosti upozorňovat, snažit se je nedovolit a bránit jim. A tady vám chci poděkovat za velmi zdravý, selský, přirozený přístup, za vynikající spolupráci a jsem přesvědčen, že vydrží do konce volebního období. Děkuji vám.

Celostátní sněm hnutí Starostové a nezávislí, 17. 4. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme