Střednědobý výhled státního rozpočtu je neodpovědný

5. 12. 2019

Dámy a pánové, dovolte mi říct pro mne tři zásadní důvody, proč s tímto střednědobým výhledem nemohu souhlasit a proč, přiznám se, je pro mne do značné míry nepochopitelné, proč někteří ministři, v tomto případě zejména za sociální demokracii, pro tento vládní dokument zvedli ruku.

První důvod, proč TOP 09 nemůže souhlasit s tímto dokumentem je fakt, že se dál pokračuje v neodpovědné politice, kdy nedochází ke snižování deficitu. Deficit na léta 2021 a 2022 je počítán ve výši 40 miliard korun a nadále porostou mandatorní a kvazimandatorní výdaje rychleji, než porostou příjmy. Bude se tedy zvyšovat zranitelnost tohoto rozpočtu vůči krizi. To je ten první důvod. Chápu, že to by možná ještě sociálním demokratům tolik vadit nemuselo.

Pak jsou zde ale dva naprosto zásadní důvody: Nevychází to. Vzhledem k tomu, jak porostou mandatorní výdaje rychleji než příjmy, musí se někde začít škrtat. Takže už v roce 2021 předpokládá vláda pokles kapitoly Ministerstva vnitra o půl miliardy korun a pokles kapitoly Ministerstva kultury rovněž o půl miliardy korun. Já si ještě umím představit, že se půlmiliarda korun v 80miliardové kapitole Ministerstva vnitra nějakým způsobem vyrovná, ale půlmiliardový pokles ve 14miliardové kapitole Ministerstva kultury, to už je pokles likvidační. Přesto ministři Hamáček a Zaorálek pro tento dokument hrdě hlasovali se stejnou statečností, s jakou se báli přidat učitelům na platech při pozměňovacích návrzích, o kterých jsme tady dnes hovořili. Já – ač opoziční poslanec – jsem zásadně proti tomu, aby v roce 2021 klesla kapitola Ministerstva kultury o půl miliardy korun. Ministr kultury hlasoval „pro" na vládě. Ale my – odpovědní poslanci v Poslanecké sněmovně – „pro" hlasovat nemůžeme.

Jsem rovněž zásadně proti tomu, aby v roce 2021 klesla kapitola Ministerstva vnitra o půl miliardy korun. Ministr vnitra hlasoval taktéž „pro" na vládě. Ale opakuji, že my – opoziční poslanci – "pro" hlasovat nemůžeme. Já tento dokument odmítám, pokládám ho za neodpovědný a pokládám ho za reflexi totálního politického nihilismu a zbabělosti sociální demokracie.

Miroslav Kalousek

V Poslanecké sněmovně dne 4. 12. 2019