Stravenkový paušál: Vláda mohla pomoci restauracím, místo toho podpoří supermarkety

11. 12. 2020

Sotva vláda dovolila otevřít restaurace a menší obchody, začali její ministři zdvihat prst. Jako by si připravovali pozici pro slova: „My jsme vám to říkali. Musíme to zase zavřít.“ Jak známo, cyklické namáhání je mnohem horší než statické. Pokud na dvojí uzavření a neustálé změny podmínek navážou další zákazy, těch, co obrazně či doslova zavřeli krám, zase přibude.

Neplatí to ovšem o obchodních řetězcích a jejich velkých dodavatelích. Ti na celé situace jednoznačně profitují. A leckdo se ptá, zda to není záměr. 

Na svém portálu Zachraň živnostníka se setkávám s mnoha příběhy podnikatelů, kteří na současnou situaci tvrdě doplácejí. „V podstatě celý podzim jedeme na padesát procent,“ svěřil se řezník z jistého masokombinátu. „Vypadly nám školy, školky, restaurace i závodní jídelny. Drží nás vlastní řeznictví a pár menších prodejen. Řetězce jedou maso z Plané, uzeniny z Kostelce, od Kmotra, ještě tak z Písku,“ dodává. 

Masokombinát z Plané nad Lužnicí patří pod Kostelecké uzeniny. Které se v holdingu Agrofert potkávají s Olmou, Kmotrem, Krahulíkem, Mlékárnou Hlinsko (Tatrou), Odkolkem, Penamem či Českými vejci. 

Napojení najdeme i u ministryně financí Aleny Schillerové. Její zeť David Rusňák podle zjištění serveru Neovlivni.cz je totiž zakladatelem finanční skupiny DRFG. Která se na svých webových stránkách chlubí nemovitostmi, v nichž podnikají mj. Penny Market, Billa, Tesco či Albert.

Samozřejmě, žádný důkaz, že vše je účelové, neexistuje. Ale podezření zůstává silné. Vláda totiž své kroky dlouhodobě zdůvodňuje jen čísly. U nichž nám ale tají význam.

Právě Schillerová připravila pro řetězce ještě další dárek. Stravovací paušál. Jejich zástupci za něj bojují, co to jde. „Řetězce lobbují za paušál. Jak jinak si vysvětlit mail od prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, že paušál podporuje. Opírá se přitom mimo jiné o průzkum provedený řetězcem Makro. Konec konců, že na tom řetězce vydělají, signalizovalo i stanovisko Legislativní rady vlády,“ prohlásil před časem poslanec za ČSSD Petr Dolínek.

Vtip je v tom, že firmy budou moci lidem namísto podpory závodních jídelen či stravenek dát napříště rovnou peníze. A zaměstnanci je podle průzkumů místo do restaurace odnesou převážně jinam. Nebudou si totiž už za ně moci nakoupit jen potraviny, ale cokoliv.

Ministerstvo financí ale návrh ani neprojednalo v tripartitě, přestože nejvyšší představitelé ČMKOS a Svazu průmyslu o to požádali dokonce i premiéra! Marně. Stejně tak nevzalo v potaz ani jednu z vážných připomínek Legislativní rady vlády! 

Město Vídeň rozdalo občanům poukázky do restaurací v celkové hodnotě více než jedné miliardy Kč. Snaží se pomoci restauracím zasaženým koronakrizí. Naše vláda má jedinečnou šanci pomoci českým restauracím tím, že omezí užívání stravenek pouze na restaurace a zakáže jejich používání v supermarketech. Ale co vláda udělala? Navrhla stravovací paušál, za který si teď v supermarketech lidé koupí nejenom potraviny, ale i veškerý další sortiment, který obchodní řetězce nabízí. 

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum 24, 9. 12. 2020

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme