Skalický: Mají dárci krve darovat i Babišovi?

15. 3. 2017

Ve sněmovně jsme chtěli projednat změnu zákona o daních z příjmů, ve které jsme s kolegy z TOP 09 navrhli snížení daně z příjmu pro dárce krve a kostní dřeně. Tuto iniciativu zneužil ale ministr financí Andrej Babiš a přidal k ní vlastní pozměňovací návrh pro řešení korunových dluhopisů. S nimi má sám problém a snaží se ho takto „odklonit“.

Podle statistických údajů (ÚZIS) darovalo v roce 2015 krev 291 309 lidí a bylo provedeno téměř 1 088 000 odběrů. Darování krve považuji za nejvyšší možnou míru solidarity v naší společnosti. Krev je tekutina, bez které by nebyl život. Dnešní zdravotnictví dokáže téměř zázraky, krev ale zatím nikdo neumí nahradit. I jako zdravotník vím, jakou má cenu pro záchranu lidského života.

Rozhodli jsme se podat tento návrh i jako morální ocenění a výraz úcty ke všem dárcům. Považuji za neetické a nemorální, že se ministr se snaží vyřešit svůj problém prostřednictvím dárců krve, kteří o tom ani nevědí. Považoval bych za slušné, aby Andrej Babiš řešil svůj návrh při jiné příležitosti. Do té doby jsme návrh zákona z jednání stáhli.

Jiří Skalický, poslanec TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 15. 3. 2017

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme