Risto Ljasovský: Mým cílem je přispět k řešení problémů mého regionu

22. 9. 2010

Starosta Strážnice Mgr. Risto Ljasovský se bude o senátorské křeslo ucházet ve volebním obvodě č. 79 - Hodonín. Vystudovaný učitel došel přes kantorské štace v Brně a Kyjově až na strážnickou základní školu, kde byl třináct let ředitelem. Od roku 2006 je starostou.

Pane Ljasovský, vy starostujete ve Strážnici. Ta je všem v republice známá prostřednictvím folklóru. Pojďme tento zploštělý pohled trochu poopravit. Co je ještě na Strážnici zajímavé, co stojí za vidění?

Strážnice určitě patří mezi malebná jihomoravská města hojně navštěvovaná turisty, z jedné strany Bílé Karpaty, vinohrady, z druhé ohraničena řekou Moravou. Z památek je třeba zmínit Strážnický zámek a park, Muzeum Jihovýchodní Moravy, kostel Nanebevzetí Panny Marie, Bílá věž, Židovská synagoga s přilehlým hřbitovem a další, fotogalerii památek najdete na www.straznice.cz. V poslední době se hodně rozvíjí vodní turistika na Baťově kanálu, je zde velký kemp, rozšiřujeme sportovní areál…

Co  se vám za uplynulé volební období ve Strážnici nejvíce povedlo? Na co jste osobně hrdý?

Snažíme se do investic a budování ve městě vnést systém a návaznost, podařilo se nám dořešit několik vleklých soudních sporů a konkurzů na majetku města z minulého období. V investicích jsme hodně pracovali na komunikacích, silnice, chodníky a parkovací místa jsou bolestí každého města. Podařilo se nám uspět v žádostech o dotace – ČOV, skládka, zateplení školy, školky, máme nachystané další projekty. To považuji za největší úspěch hlavně proto, že jsme začínali od nuly.

Rozhodl jste se z komunální politiky vstoupit na republikové kolbiště a za koalici TOP 09 a Starostů a nezavislých se utkat o křeslo senátora. Co vás k tomuto kroku přimělo?

Považuji to za velkou výzvu, mým cílem je pracovat pro tento region na vyšší úrovni a přispět k řešení jeho problémů. Hodonínsko patří k oblasti s vysokou nezaměstnaností, špatnou infrastrukturou, je tady spousta menších obcí, které bojují s rozpočtem a doplácejí tak na přepočtové koeficienty v rámci zákona o rozpočtovém určení daní. A to je jen zlomek problematiky, které bych se chtěl věnovat.

Jaké problematice byste se chtěl v Senátu věnovat. Máte bohaté zkušenosti jako pedagog i ředitel ZŠ. Budete se v Senátu zabývat školstvím?

Školství je určitě jedním z témat, které mě hodně zajímá. Témat samozřejmě bude mnoho, určitě to bude vyžadovat i mou přípravu, s tím počítám.

Určitě se na to všichni ptají. A já nebudu výjimkou. Odkud pochází vaše cizokrajně znějící jméno?

Jméno jsem podědil po otci a je to taková počeštěná verze řeckého jména Christos. Matka je češka, ale otec byl řecké národnosti a do Česka byl jako chlapec přemístěn v době řecké občanské války v 50-tých letech minulého století.

Zeptám se na vaše záliby a koníčky. Sportujete?

Sport provozuji pouze rekreačně, dávám přednost plavání a lyžování, na škole jsem jezdil na hory i jako instruktor lyžování. Jinak mám rád i pěší turistiku, hory v létě jsou taky úžasné.

Jaký máte vztah k hudbě? Pochopil jsem, že hrajete na housle a kytaru. Při jakých příležitostech? Jakou jinak posloucháte hudbu?

Absolvoval jsem I. a II. cyklus hry na housle, na kytaru jsem samouk. Od mých středoškolských studií jsem hrál na kytaru v několika kapelách, spíš zábavy a tancovačky. Tohoto koníčka si držím vlastně doteď, hrajeme s kapelou na akcích, oslavách, plesech.

Já osobně mám rád spíš rockovou hudbu z kategorie klasiky, nicméně na posledním koncertě jsem byl na Green Day v Praze a bylo to bezva.

Jakou knihu jste četl naposledy? Co filmy?

Se čtením je to horší, i když jsem zamlada přečetl spoustu knih, teď na to moc času nezbývá. Naposledy jsem na horách přečetl Alchymistu, s filmem je to podobné. Mám rád spíš dobrodružné filmy nebo raději nějakou komedii.

Jak se na Vaše angažmá ve vysoké politice dívá rodina? V případě, že uspějete, budete určitě méně doma, budete pendlovat mezi Prahou a Strážnicí.

Mám už velké děti, dcery 22 a 17 let, manželka muzikanta je taky zvyklá na to, že mě moc často nevidí. Rodina mi fandí, tak uvidíme, jak to dopadne.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme