Pospíšil: Občané musí mít možnost obrany

26. 7. 2016

Vposlední době jsme bohužel stále častěji svědky teroristických útoků na evropské civilisty. Před dvěma týdny na promenádě v Nice, poté v německém vlaku, v mnichovském nákupním centru, atd.

Nelze také samozřejmě zapomenout na předchozí hrozivé ataky islámských teroristů v Paříži a Bruselu. Evropská společnost je v ohrožení a musí nyní řešit, jak na tyto bezprecedentní útoky proti svým členům reagovat.

Je zřejmé, že jednotlivé státy budou muset na boj s teroristy vynaložit více finančních prostředků. Jednou z oblastí, které si nepochybně zaslouží větší přísun peněz, jsou bezpečnostní služby. Získají-li bezpečnostní služby více peněz na svou činnost, budou moci efektivněji sledovat pohyb potenciálně nebezpečných osob, budou intenzivněji sdílet získané informace se službami ostatních států a tím se zvýší šance všech, že připravovaný teroristický útok bude zavčas odhalen a překažen.
Na druhou stranu je třeba si přiznat, že i přes sebelepší bezpečnostní systém není a nebude nikdy možné odhalit všechny teroristické útoky a zabránit jim.

Největší nebezpečí v tomto směru představují tzv. osamělí vlci – atentátníci jednající na vlastní pěst, kteří se z ničeho nic rozhodnou zaútočit. Přesně takový byl začátkem minulého týdne útok mladého Afghánce nožem a sekyrou v německém vlaku.

Při snahách o nalezení odpovědi, jak na teroristické útoky reagovat, by nám mohl být vzorem Izrael, jehož obyvatelé se v menší či větší míře potýkají s hrozbou terorismu téměř každý den. V důsledku toho nejenže Izrael jako stát vynakládá velké množství peněz na obranné složky (armádu, bezpečnostní služby), ale zároveň jsou také samotní izraelští občané připraveni proti teroru aktivně bojovat. Umožňují jim to nejen všudypřítomné tzv. armádní rezervy (obdoba českých aktivních záloh), do kterých se mohou zapojit, ale také široké právo držet legálně zbraň a mít možnost ji použít na svou obranu. Díky tomu se můžeme často dočíst, že násilného útočníka v Izraeli nezneškodnila policie, ale již před jejím příjezdem samotní občané.
V tomto světle považuji za zcela nesmyslný návrh směrnice Evropské komise o nabývání a držení zbraní, který by měl omezit legální držitele v Evropě v jejich právu držet zbraň. Proti návrhu směrnice jsem vystoupil a hlasoval minulý týden ve výboru IMCO v Evropském parlamentu a budu proti němu hlasovat i nadále. Původní návrh směrnice, připravený Komisí, by totiž omezoval v držení zbraně až 300 tisíc českých občanů – myslivce, sportovní střelce i ty, kteří zbraň drží na svou obranu. A i když výbor IMCO směrnici výrazně zlepšil, žádný z pozměňovacích návrhů nemůže změnit to, že návrh Komise je ze své podstaty špatný, zasahuje do práv legálních držitelů zbraní a neřeší hlavní problém, kterým je omezení dostupnosti zbraní pro teroristy. Odzbrojování evropské společnosti v situaci zvyšující se hrozby teroristických útoků je nebezpečné a návrh, který k tomuto vede, nemůže nikdy získat mou podporu.

Jiří Pospíšil, europoslanec

zdroj: Lidové noviny, 26. 7. 2016