Poláček: Jásejte, naše země má další státní podnik

15. 2. 2016

Jásejte, naše země má další státní podnik. V uplynulých dnech vznikl NAKIT. Ptáte se, proč ve století jednadvacátém v rozvinuté kapitalistické zemi vzniká státní podnik?

To máte tak, musíte nejprve mít problém. Lépe dva – jeden se jmenuje mzdy a druhý konstatování kontrolorů (NKÚ), že Odštěpný závod České pošty zneužíval in-house výjimku. Řešení je v nahrnutí státních zakázek, což řeší mzdy a cash flow, a v založení nového státního podniku, který v budoucnu spolkne již zmíněný „závod“, což řeší dosud zřejmě ne zcela vyhovující vztah vzhledem k dosavadním zakázkám. Přidejte si legislativu, která pravděpodobně zdraží internet, a máte kontury šílené představy ČSSD nejen o internetu v naší zemi.

Odštěpný závod (což je mimochodem dost hnusný název) České pošty má zřejmě zásadní finanční problém. Server Lupa jej konkretizoval na základě údajů NKÚ ve výši necelých čtyřech stovek milionů korun. Důležitější ale je, že systém státních zakázek nefunguje – jsou pro stát dražší. Není žádný důvod domnívat se, že státní podnik bude fungovat jinak než odštěpný závod jiného státního podniku.

Plán lepší synergie na poli českého eGovernmentu je nepochybně chvályhodný. Volá se po něm řadu let. Ale nebylo tím myšleno, že by jeden státní podnik získal projekty, které pravděpodobně bude komerční sektor řešit levněji a efektivněji. Rozvoj eGovernmentu se smrskne na vydání čipových občanek, jejichž využití bude v rukou spolehlivého nového státního podniku. A já se ptám – pětileté plány nemáme dosud proč?

Jaroslav Poláček, expert TOP 09 pro informační technologie

zdroj: echo24.cz, 14. 2. 2016