Plíšek: Zavedení eGovernmentu je v ČR stále cizí slovo

9. 8. 2017

Je to velká škoda. Některá slova by se měla skloňovat častěji než jiná, a hlavně intenzivněji používat v praxi. Zavádění eGovernmentu, tedy možnosti vyřídit věci přes počítač, na české úřady a státní instituce se ale s touto vládou zastavilo. Přitom investice by to byla, jenže do budoucna, ne ta okamžitá, jak populistickým a levicovým stranám vyhovuje.

Jak moc je Česku cizí tohle anglické slovíčko, se ukázalo v loňském žebříčku OSN. Hodnotí úroveň zemí mimo jiné podle vyspělosti eGovernmentu, hlavně s ohledem na možnosti komunikace s úřady přes internet. Česká republika skončila na 50. místě ze 193 hodnocených zemí. Že to není až tak špatné? Nenechte se mýlit. Ještě v roce 2012 bylo Česko na 46. pozici, a na začátku krize v roce 2010 dokonce na 33. místě. Dnes je ekonomika na vzestupu, ale tohle slovíčko se u nás ne a nechytit. Kvalita elektronizace české státní správy je srovnatelná s Běloruskem.

Kdybychom si měli pravdivě odpovědět na otázku, jestli je možné založit firmu v Česku za týden a od počítače, řekli bychom i dnes zklamaně a jednoznačně „ne“. Přitom to jinde je běžná věc a stačí docela málo. Ve srovnání zemí podle jednoduchosti založení firmy nám Světová banka v konkurenci 190 sledovaných ekonomik přisoudila až 81. místo.

Ale my přece nechceme stejně jako v minulém století stále chodit v úřední hodiny na úřady, čekat na chodbách, až přijdeme na řadu a vyplňovat spoustu papírů na stolečku před úředníkem. Chceme stát, který nám umožní si z domova přes počítač vyplnit, odeslat a vyřešit nový občanský a řidičský průkaz,cestovní pas, registraci auta nebo psa. A co daňové přiznání? Samozřejmě!

Slovo eGovernment není jen slovo moderních občanů, ale mělo by být slovem úředníků, a hlavně politiků s vizí. Usnadnit přístup k základním registrům dokončením digitální identifikace občanů,podpora principu otevřených dat, vyšší potenciál datových schránek, zavedení digitální RIA, možnost elektronického hlasování ve volbách. Nejlépe už v roce 2021. To bych chtěl já. A k tomu právní informační systém a one stop shop pro podnikatele. Protože kdo ukládá jinému povinnosti, měl by mu také říct, kde je jejich seznam a nabídnout pomoc s tím, jak je plnit.

Stát má být moderní servis, ne skanzen.

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Zdroj: Echo24.cz, 9. 8. 2017

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme