Plíšek: Úředníci zneužívají zajišťovací příkazy

21. 6. 2017

Finanční správa pod politickým vedením ministra financí Andreje Babiše (ANO) zneužívala zajišťovací příkazy k likvidaci podnikatelů. Během tohoto volebního období narostl několikanásobně počet těchto příkazů oproti předchozím obdobím. Například v roce 2011 jich bylo vydáno 109, v roce 2015 to bylo 1605. 

Poslanecká sněmovna schválila usnesení, v němž vyzývá premiéra k takovým opatřením, aby finanční správa dodržovala rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a aby zajišťovací příkazy používala jen v odůvodněných případech. 

Z judikátů soudu totiž jednoznačně vyplývá, že zajišťovací příkazy nemají mít pro firmy a podnikatele likvidační důsledky. Má být zachována ekonomická činnost a fungování firmy. Soud také rozhodl, že tyto příkazy nemají být vydávány, pokud je zřejmé, že se firma nedopustila podvodného jednání nebo nebyla založena za účelem podvodu. 

Je skandální, že v důsledku svévolného postupu finanční správy musely ukončit činnost i některé rodinné firmy, jež si v minulosti vždy plnily svoje daňové povinnosti. Současně musely propustit své zaměstnance, z nichž se mnohdy stali klienti úřadu práce. 
Je navíc nepochopitelné a netransparentní, že finanční správa neuveřejnila metodický pokyn, podle kterého při vydávání zajišťovacích příkazů postupuje. To také posiluje podezření, že může postupovat účelové a cíleně likvidačně vůči konkrétním firmám. Doufám, že tato státní zvůle vůči nevinným podnikatelům bude ukončena a že na základě rozsudků bude tento přístup změněn.

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Zdroj: Hospodářské noviny, 21. 6. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme