Plíšek: Podnikatelé to vůbec nemají jednoduché

2. 3. 2017

Současná vláda se do ekonomických dějin České republiky nejspíše zapíše jako vláda likvidující drobné a střední podnikatele. Přestože celoevropská ekonomická situace je příznivá a prožíváme dobu růstu, podmínky pro podnikání se tu kvůli restriktivním vládním opatřením neustále zhoršují. Což vládě nebrání chlubit se pozitivními ekonomickými výsledky, na jejichž dosažení ovšem nemá žádný vliv, protože za ně vděčíme příznivé době ekonomického cyklu.

Cílenou likvidaci podnikatelů prostřednictvím zákonů, zbytečných příkazů a obludných administrativních povinností je možné sledovat od počátku vládnutí současné vládní koalice. Uvedu alespoň několik příkladů. Již víc než rok platí povinnost kontrolního hlášení DPH. Ústavní soud naštěstí část této povinnosti zrušil a označil za protiústavní. Odmítl totiž pro ministerstvo financí běžný postup ukládání povinností od stolu bez zákonného podkladu. Konstatoval, že rozsah údajů zasílaných online a tvořících dokonalý přehled o téměř každé faktuře zasílané v ČR musí stanovit právní předpis, a nikoli ministerský úředník, jak je tomu dosud.

Zákon zavádějící kontrolní hlášení obsahuje také striktní pokuty za drobná opomenutí. Přes vládní sliby nápravy této situace k reálnému zlepšení stavu nedošlo a podnikatelům nyní začínají chodit od finančních úřadů rozhodnutí o pokutách ve výši třicet tisíc nebo padesát tisíc korun, a to i za podání vysvětlení k jejich věcně správnému hlášení o pouhý den či dva později. Přitom opozdí-li se s jakýmkoliv úkonem úřad, žádný postih mu nehrozí. Vládní koalice dále prosadila novelu zákona snižující maximální částku tzv. výdajových paušálů pro podnikatele na polovinu současné hodnoty. V praxi to bude znamenat, že mnoho podnikatelů bude muset opustit uplatňování svých výdajů prostřednictvím paušálů a podrobně prokazovat veškeré své výdaje, což bude znamenat enormní růst papírování a celkové byrokratické zátěže.

Třetím a typickým příkladem nadměrné administrativní zátěže podnikatelů je vlajková loď této vládní koalice – elektronická evidence tržeb. Díky státem placené reklamní kampani se vládě podařilo části veřejnosti podsunout dojem, že proti EET se bouří pouze podvodníci, kteří dosud neplatili daně, a že se díky tomu vybere mnoho miliard navíc. To však vůbec není pravda!
Drtivá většina podnikatelů daně dosud řádně platila a daňové úniky nejsou doménou této skupiny osob. Skutečně významné částky státu unikají jinde. Podnikatelé pouze představují snadno zranitelnou skupinu, která je navíc schopna postarat se sama o sebe, což se některým uskupením nelíbí, protože přesně tito lidé se nedají snadno ovládnout. Uvedl jsem jen některá opatření této vlády, která v souhrnu s jinými omezeními, povinnostmi nebo likvidačními pokutami znamenají, že podnikatelé svou činnost raději ukončí a lidé rozhodující se mezi podnikáním nebo zaměstnáním volí raději pracovní poměr, což je z dlouhodobého hlediska pro ČR likvidační nejen ekonomicky, ale i občansky. Proto musíme otočit kormidlem, změnit tento trend a zajistit takové prostředí, v němž by malé a střední podniky prosperovaly. Prosperita těchto lidí se vždy promítne do prosperity a životní úrovně většiny občanů.

Ke zdravějšímu prostředí by přispělo zrušení mnoha zbytečných omezení a regulací, které nemají žádný příznivý efekt ani pro stát, ani pro občany.

Hodlám připravit zákon upravující systém právních a ekonomických informací, který by podnikatelům pomáhal se přehledně orientovat v jejich povinnostech a představoval by skutečnou službu státu těm, kteří jeho chod financují. Ke zjednodušení papírování by rovněž přispělo jednotné inkasní a kontrolní místo, které TOP 09 dlouhodobě prosazuje.

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

zdroj: Právo, 2. 3. 2017

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme