Plíšek: (Ne)závislí na státu

18. 9. 2017

Závislost je zapeklitá věc. Někdy je příjemná, jindy až nezdravě návyková. Třeba závislost na ranním běhu může být vyloženě zdravá. Naopak pokud si občan zvykne na pravidelnou pomoc státu a přestane být odpovědný sám za sebe, stagnuje. Podobně začínající živnostník. Nechce záviset na státu, a přesto v základních informacích a službách závislý je. 

Podle České správy sociálního zabezpečení i přes ekonomický růst klesá počet živnostníků, kteří se chtějí podnikáním živit. A podle nového průzkumu prý o podnikání sice uvažuje 35 procent studentů, ale napevno rozhodnuto je pouze šest procent. Nedivím se. Začínající podnikatel by dnes potřeboval poradce, aby v krátké době zjistil, co všechno po něm stát vlastně vyžaduje. A tak občan, který se rozhodl být nezávislý a chce se sám o sebe postarat, ať už jako řemeslník, kadeřnice, nebo farmář, stráví hodiny a dny tím, že shání informace. 

Možná by pomohlo, kdyby mu stát v kostce sám řekl, co po něm vlastně chce. Protože nejen selský rozum a všechny manželské příručky říkají, že když po někom něco chci, měl bych mu říct co. Není to legrace. Ale platí to i ve vztahu stát-podnikatel. Systém, který by na jednom místě shrnul všechny nutné informace pro živnostníky, další systém, co by na jednom místě řešil všechny jejich odvody a daně, a konečně také systém, který by při jedné návštěvě firmy zkontroloval vše, co je třeba. Nevypadá to skoro ideálně? 

Je to zcela reálné a jako politik považuji prosazení těchto věcí za naprostou prioritu. Protože stát je především služba a má takový být. Hlavně pro toho, kdo na něm závislý, ať už platem, či dávkami, není a ani být nechce. 

Všichni dnes chceme jíst bio ovoce a zeleninu, sháníme domácí džemy a maso od řezníka a na kvalitního řemeslníka si rádi počkáme týdny. Dobrou kadeřnici bychom nevyměnili a za ručně vyrobené dřevěné hračky bychom pomalu platili zlatem. 

Buďme těmto živnostníkům nejen zákazníky, ale chtějme pro ně i méně byrokracie státu, která je od jejich úžasné práce vzdaluje a zbytečně zdržuje. 

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Zdroj: Právo, 18. 9. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme