Plíšek: Chci být regulován?

21. 8. 2017

Je to jednoduché a pohodlné. Nemusíte přemýšlet, nemáte odpovědnost. Stát vás upozorní a zastaví, sankcionuje. Když nepošlete dítě do školky poslední rok před základní školou, když nepodáte do ruky účtenku zákazníkovi, když si dáte pivo a sednete na kolo nebo na loď, když nepustíte úředníka ke kotli v domě, když… 

Regulace státu se v posledních letech násobí. Máme už neuvěřitelných 15 tisíc právních předpisů, nezdá se vám to moc? Ano, je to podle mého příliš. 

Určitě jste v poslední době také četli o tom, že v Opavě hrozí naprosto kuriózně občanovi pokuta za pootevřené okénko auta a v Pardubicích zase řidiči za to, že ve svém voze unavený (nikoli alkoholem) po cestě přespal. Pravda je, že takový přístup státu je za hranou všech regulací. Doprovodným jevem regulací je byrokracie. A platí, že čímvíce je byrokracie, tím větší vzniká prostor pro korupci. A v úplatkářské zemi nechce žít nikdo z nás. Nebo snad ano? 

Proto bychom měli s každou další regulací jednu platnou současně zrušit. To bych jako poslanec rád navrhl a ještě s větší radostí bych pro to pokaždé hlasoval. Chci být regulován, ale jak říkal už Konfucius: „Jediná omezení, která v lidských životech existují, si klademe my sami.“ A tak by to mělo zůstat, milý státe. 

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Zdroj: Lidové noviny, 19. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme