× Pohněme s tím. Společně!

Plíšek: Bude optimalizace daní trestným činem?

29. 7. 2015

Vsoučasné době ve sněmovně projednáváme vládní návrh zákona, kterým se mění trestní řád a trestní zákon. Touto novelou se zavede trestnost přípravy u trestného činu krácení daně. A podle záměru předkladatele má být touto úpravou dosaženo lepšího odhalování tzv. karuselových podvodů, při kterých dochází k významnému krácení DPH. Tento záměr podporuji, kvůli této trestné činnosti přichází veřejné rozpočty o značné finanční částky.

Karuselové podvody jsou však natolik sofistikovaná trestná činnost, že je třeba ji kvůli její složitosti i přítomnému mezinárodnímu prvku řešit specificky.

Návrh bohužel nijak specificky nemíří pouze na tento typ podvodů.

Ministerstvo spravedlnosti do předlohy zahrnulo trestnou přípravu u krácení všech daní a podobných poplatků. V případě krácení daně si přitom pojem příprava mohu představit jen velmi obtížně. Kde končí hranice běžných úvah o daňové optimalizaci, jejímž logickým cílem je neplatit vysoké daně, a kde začíná hranice přípravy trestného činu krácení daně? Bude nově pouhý záměr a příprava ke snížení daňové povinnosti stačit k tomu, aby bylo zahájeno trestní stíhání pro přípravu krácení daně? Stane se například podání běžného daňového přiznání zároveň přiznáním ke spáchání trestného činu?

Předkládaný návrh na tyto otázky nedává uspokojivé odpovědi. Může se to zdát absurdní a pevně věřím, že soudy na takovou argumentaci v běžných případech nepřistoupí. Avšak konkrétnímu podnikateli bude případný osvobozující rozsudek málo platný. V důsledku trestního stíhání totiž přijde o svou klientelu, a tedy i obživu, a bude muset své podnikání ukončit.

Je důležité mít nástroje k účinnému boji s organizovanými skupinami provádějícími podvody v celoevropském měřítku. Předložený návrh by ale přinesl víc škody než užitku. Naštěstí bude ještě příležitost zákon projednat ve sněmovním ústavně-právním výboru, kde se o něm povede jistě bouřlivá debata.

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

zdroj: Lidové noviny, str. 11., 28. 7. 2015

Osobnosti:
Martin Plíšek
Témata:
Bezpečnost, kriminalita a korupce, Soudnictví a spravedlnost
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09