Pecková: Výroky prezidenta Zemana jsou nepřijatelné

11. 10. 2017

Čtyři roky se česká delegace úspěšně snažila v Radě Evropy držet odkaz prezidenta Václava Havla a hájit lidská práva ve světě. Včera navíc Rada Evropy předala i Cenu Václava Havla za lidská práva. Prezident Zeman však dokázal Havlův odkaz během půl hodiny totálně pošlapat, a to navíc v době, kdy Česká republika Radě Evropy předsedá.

Důrazně se ohrazuji proti vyjádření prezidenta Miloše Zemana v jeho projevu na půdě Rady Evropy a distancuji se od jeho prohlášení, že sankce proti Rusku je třeba zrušit jako neúčinné. Rozhodně nesouhlasím s tvrzením prezidenta Zemana, že jde o nástroj, který jen zvyšuje popularitu prezidenta Putina na domácí scéně. Jeho tvrzení, že je možné akceptovat anexi Krymu výměnou za jakoukoli kompenzaci, považuji za naprosto nepřijatelné. Legalizace expanzivní politiky jen zvyšuje chuť agresora na další rozpínání a další porušování integrity cizích států v naprostém rozporu s mezinárodním právem.

Předsedkyně ukrajinské delegace ve Štrasburku paní Iryna Heraščenková měla pravdu, když zhodnotila Zemanův projev jako “hrozný v jeho cynismu“. Cítila jsem se trapně. Chci ujistit ukrajinskou stranu, že výroky prezidenta Zemana jsou v naprostém rozporu s mým přesvědčením a hodnotami, které ctím. Požaduji, aby český prezident hájil demokratické principy. Nechci aby hájil ruské či jakékoli jiné režimy, které tyto principy popírají.

Gabriela Pecková, členka stálé delegace Parlamentu České Republiky do Rady Evropy

Osobnosti:
Gabriela Pecková